17 organisationer fra Østersølandene klager til EU over Lynetteholm

Den danske stat har fraveget tidligere praksis i forhold til såkaldt nul-løsning, lyder kritikken. Organisationerne vil have stoppet Lynetteholms blokering af vandgennemstrømning til Østersøen.
Slam fjernes i forbindelse med etablering af Lynetteholm. Foto: Ariel Storm / Klimabevægelsen i Danmark.
Slam fjernes i forbindelse med etablering af Lynetteholm. Foto: Ariel Storm / Klimabevægelsen i Danmark.

Kritikken af Lynetteholmen fortsætter.

Senest i maj, hvor miljøminister Lea Wermelin og transportminister Trine Bramsen fik en næse for at have vildledt Folketinget i forbindelse med en henvendelse fra den svenske miljøminister, der kritiserede planerne om den såkaldte klapning af slam i Køge Bugt.

Nu går 17 organisationer fra Østersølandene, som i alt tæller mere end 1,5 millioner medlemmer, nu sammen om en henvendelse til EU, om at få stoppet projektet.

Det sker på baggrund af en vurdering fra det hollandske firma Deltares, som viser, at projektet kan blokere vandgennemstrømningen med op til 0,5 %, og det kan få store negative konsekvenser for økosystemerne i Østersøen og havmiljøet i alle landene omkring:

– Det er bydende nødvendigt, at regeringen gennemfører en høring af de berørte lande, inden projektet fortsættes. Tiden er imod os, fordi arbejdet med projektets fase 1 fortsættes, og hvis ikke projektet bremses nu, så kan det snart være for sent, siger Frederik Sandby, sekretariatsleder i foreningen Klimabevægelsen i Danmark og initiativtager til koalitionen sammen med Danmarks Naturfredningsforening og Coalition Clean Baltic.

Forurenet slam er ‘vand’ ved siden af

De 17 organisationer opfordrer til, at projektet ændres for at sikre en såkaldt nul-løsning (benævnelse for, at ingen store byggeprojekter kan begrænse vandgennemstrømningen til Østersøen, red.) for saltvandsgennemstrømningen til Østersøen; at der gennemføres en ny høring blandt alle Østersølandene; og at projektet sættes på pause, indtil en sådan høring har fundet sted.

– Efter pres fra især de svenske myndigheder besluttede den danske transportminister gudskelov at stoppe dumpningen af forurenet slam i Køge Bugt. Men miljøpåvirkningen af Østersøen af forurenet slam er ‘vand’ ved siden af den miljøpåvirkning, en nedsat saltvandsgennemstrømning kan få. Derfor håber vi, at den danske regering igen vil lytte til sine naboer og sikre Østersøen for fremtiden, siger formand for Danmarks Naturfredningsforening afdeling på Stevns, Michael Løvendal Kruse.

Bryder med årtiers godt samarbejde

Den danske stat har med godkendelsen af Lynetteholm-projektet fraveget tidligere praksis i forhold til nul-løsning, da projektet vil kunne blokere for vandgennemstrømningen til Østersøen med op til 0,5 %.

Men ifølge FNs Espoo-konvention og EU’s SMV/EIA direktiver er myndighederne i et land forpligtet til at høre alle lande, der kan blive miljømæssigt påvirket af et byggeprojekt, medmindre ‘en betydelig grænseoverskridende påvirkning kan udelukkes med sikkerhed’.

Det mener koalitionen ikke og ønsker derfor projektet sat i bero med det samme, mens alle relevante lande og organisationer bliver hørt:

– Ensidig dansk vedtagelse af Lynetteholm-projektet bryder med årtiers godt samarbejde mellem Østersølandene om Østersøens miljø. Derfor vil stop af projektet være nødvendigt, indtil alle relevante lande er hørt, siger sekretariatschef for organisationen Coalition Clean Baltic, Mikhail Durkin.

Relateret indhold