Bygge- og anlægsbranchen oplever massiv mangel på råstoffer som sand, grus og sten til at bygge nye bygninger og anlægge nye veje. Eksempelvis forventes det, at Sjælland inden for få årtier løber tør for råstoffer.
Men en sag fra Syddanmark tyder heller ikke på lyse fremtidsudsigten for dén del af landet:
Virksomheden Kudsk og Dahl, der producerer mere end 700.000 tons tilslagsmateriale om året fra sine tre grusgrave i Sydjylland, har siden den 1. juni 2022 nemlig måtte indstille sine aktiviteter i Nørre Hostrup, fordi tilladelsen til erhvervsmæssig råstofindvinding på området ikke er blevet fornyet.
Og det er på trods af, at virksomheden lever op til alle driftskrav og startede ansøgningsprocessen tilbage i 2016.
Miljø- og Fødevareklagenævnet har nemlig fundet, at ‘myndighederne ikke på tilstrækkelig vis havde fastsat dækkende vilkår i den nye tilladelse til erhvervsmæssig råstofindvinding på området’.
Dønninger i resten af byggeindustrien
Direktør for Kudsk og Dahl, Casper Mathiasen, mener, at der er tale om teknikalitet, der forlænger sagsbehandlingstiden yderligere – denne gang med såkaldt opsættende virkning, da Kudsk og Dahls oprindelige tilladelser nu er udløbet.
Virksomhedens grusgrav er derfor lukket på ubestemt tid, og lagrene, som Kudsk og Dahl havde opbygget, er nu tomme. Virksomheden har derfor ingen omsætning fra grusgraven i dag, men har valgt at holde alle medarbejdere i gang med andet forefaldende arbejde i Kudsk og Dahl, mens man afventer sagsbehandlingens afslutning:
– Det er en ulykkelig situation, og vi vil gå langt for at holde på vores medarbejdere. Derfor håber vi inderligt på at kunne genoptage vores aktiviteter allerede over sommeren. Vi har at gøre med en virksomhed – der overholder alle driftskrav og har indvundet råstoffer i området i over 40 år – som nu er lukket på ubestemt tid grundet teknikaliteter, vi ikke selv er herre over. Nu får lukningen samtidig betydning for vores kunder, og det kommer til at give dønninger i resten af byggeindustrien, hvor der nu for alvor bliver kamp om råstoffer i beton- og entreprenørbranchen, forklarer Casper Mathiasen.
– Absurd og helt ude af proportioner
Lukningen får altså også konsekvenser for syv ud af otte betonværker i Sydjylland, som nu skal finde nye leverandører af tilslagsmateriale på en og samme tid. Det betyder akut mangel på råstoffer i byggeindustrien, og det vil derfor forventeligt føre til prisstigninger, da beton og tilslagsmateriale som sand, sten og grus er blandt de mest anvendte byggematerialer.
Casper Mathiasen udtrykker forundring og retter en skarp kritik af sagsforløbet, der med sit langstrakte forløb siden 2016, nu får helt utilsigtede konsekvenser for mange menneskers arbejdsplads samt en hel industri. Han henviser blandt andet til en rapport fra Sweco, der har dokumenteret, at alle støjkrav til driften af Kudsk og Dahls grusgrav i dag er overholdt, mens Niras har dokumenteret overholdelsen af alle andre miljøkrav:
– Jeg finder det mildest talt absurd og helt ude af proportioner, at vi nu står i en situation, hvor den i forvejen lange sagsbehandling skal foregå med en nedlukning, når alle støjkrav fra driften faktisk er overholdt. Og vi har selv investeret store summer i at tilvejebringe den nødvendige dokumentation herfor fra en uvildig tredjepart for at imødekomme alle krav fra Regionen. Vi har endda etableret en ekstra støjvold i grusgraven, selvom dette ikke er et krav, siger han.
– Ingen er tjent med det her
Direktøren håber nu, at sagsforløbet afsluttes hen over sommeren af hensyn til alle, der er berørte af det:
– Og så håber jeg inderligt, at sagsforløbet bliver det sidste af sin slags i Danmark. For ingen virksomheder kan være tjent med at blive hængt til tørre på denne måde grundet myndighedernes egne skrivebordsfejl og langstrakte sagsbehandlingsforløb. Det må simpelthen være muligt at vurdere den enkelte sag mere grundigt, inden man som myndighed gør noget så drastisk som at lukke ned for driften af en eksisterende virksomhed, som i øvrigt opfylder de stillede krav.
Svar fra Region Syddanmark
I et svar til Dagens Byggeri medgiver Region Syddanmark, at ‘det naturligvis er ærgerligt, at det tager så lang tid at behandle tilladelser til råstofindvinding’:
– Det er imidlertid vigtigt at påpege, at denne sags kompleksitet har gjort sagsbehandlingstiden markant længere end gennemsnittet, lyder det i svaret.
Desuden oplyser regionen, at der i de seneste år er blevet skærpede krav til miljø- og naturbeskyttelse. Dette bevirker, at sagsbehandlingen i dag tager længere tid end tidligere, og regionen arbejder med tiltag, der kan sikre en god og effektiv sagsbehandling fremadrettet.
Til spørgsmålet om, hvorfor skal sagsbehandling foregå med en nedlukning, når alle støjkrav fra driften er overholdt, svarer regionen:
– Da den tilladelse, regionen meddelte i 2020, blev påklaget og i 2022 hjemvist til fornyet sagsbehandling, har virksomheden ikke en gældende tilladelse. En fortsat indvinding er derfor ulovlig, hvorfor regionen i maj 2022 vurderer, at indvindingen skal stoppe.
Ydermere oplyser regionen:
– Ansøgningen blev modtaget i september 2016. Grusgraven var på det tidspunkt delt op i tre forskellige områder med hver deres tilladelse. Tilladelsen på det største område udløb 12. december 2016. De andre udløb i hhv. 2017 og 2022.
Høringssvar forventes i slutningen af august.