Om pilotprojektet
- – Molios projekt sker i samarbejde med Aarsleff, MT Højgaard, Pihl, CG Jensen og Enemærke & Petersen, bæredygtighedsorganisationen Green Building Council Denmark, Aalborg Universitet – Institut for Byggeri, By og Miljø og Force Technology.
- – De tre teknologivirksomheder EvenIoT, Maturix og Woodsense er også en del af projektet, hvor de bistår med viden og sensorteknologi.
- – Contech Lab, der hører under Molio, stiller eksperter til rådighed. Virksomhederne, der er med, stiller til gengæld byggepladser til rådighed som en form for ‘laboratorie’. Entreprenørerne investerer deres tid og Contech Lab overvåger, måler og sørger for alt det tekniske.
Tal fra Regeringens Klimapartnerskaber viser, at 10 % af Danmarks samlede CO2-udledning stammer fra byggeri og produktionen af byggematerialer; 35 % af alt affald i Danmark kommer fra bygge- og anlægsbranchen; og 10 % af de indkøbte byggematerialer på et projekt går til spilde.
Det skal der laves om på, og med projektet, ConTech Lab, har Molio fået store virksomheder som blandt andet Aarsleff, Pihl, MT Højgaard Danmark og Enemærke & Petersen til at arbejde på en ny og mere effektiv overvågning af ressourceforbruget.
Og ambitionen er klar, lyder det fra Christina Hvid, adm. direktør i Molio, der fortæller, at man forventer at kunne reducere ressourceforbruget af blandt andet energi, varme, vand og materialespild med ca. 20 %:
– Det vil være et stort skridt for branchen. Men det vigtigste for os er, at vi får udviklet en fælles måde at måle ressourcespildet på, så vi ikke sammenligner pærer og bananer, siger hun.
Gør branchen klar til fremtiden
Arbejdet, der skal foregå på 10-15 byggepladser, tager udgangspunkt i den frivillige bæredygtighedsklasse, der er de nye bæredygtighedskrav, der indfases fra 2023, hvor forbruget af vand, el, varme, brændstof og materialespild skal registreres og dokumenteres.
Hos MT Højgaard Danmark ser bæredygtighedschef Aleksander Otovic et stort potentiale for at opnå besparelser på byggepladsdriften:
– Vi får også større indsigt i, hvor vores ressourcer bliver brugt, og hvordan vi måler forbruget. Og så er det med til at gøre branchen klar til fremtidens bæredygtighedskrav, siger han, hvortil Rune Østergaard Haven, seniorfagleder, Aarsleff ECO-Center, supplerer:
– Hvis vi kan reducere ressourceforbruget og spildet af materialer med 20 %, vil vi tilsvarende kunne reducere materialeindkøbet eller måske for det samme budget kunne vælge de ofte lidt dyrere og mere bæredygtige løsninger. Så der er både god klimamæssig og økonomisk ræson i det for os.
Projektet begynder efter sommeren 2022, og det er planen, at det på sigt skal udbredes til Norge, Finland og Estland.
Realdania og Industriens Fond er med til at finansiere ConTech Lab.