Omkamp: Tre hold fortsætter dysten om nyt stadion i Aarhus

Anden udbudsrunde venter for de tre teams, der afleverede de bedste bud i projektkonkurrencen om et nyt fodboldstadion i Aarhus. Alle tre projekter kræver mere arbejde.
Fodboldfans i Aarhus må vente til sidst på efteråret 2022 med at få svar på, hvordan AGF's kommende stadion kommer til at se ud.
Fodboldfans i Aarhus må vente til sidst på efteråret 2022 med at få svar på, hvordan AGF's kommende stadion kommer til at se ud.

Aarhus Kommune vil rive Ceres Park ned og bygge et nyt foldboldstadion med tilhørende faciliteter samt atletikarena. Det nye fodboldstadion skal have plads til ca. 20.000 tilskuere, en lounge på 3.500 m2 og 20 skybokse, viser et opslag i Byggefaktas omfattende database over byggeprojekter i Danmark.

I alt 42 teams ansøgte Aarhus Kommune om at blive prækvalificeret til projektkonkurrencen, men kun seks arkitekthold blev udvalgt til at give deres bud på det nye fodboldstadion. Nu er tre teams sorteret fra, mens de resterende tre skal bearbejde deres projektforslag, før man til november peger på en endelig vinder.

De tre projektforslag, der går videre i konkurrence, har vist sig så stærke, at bedømmelsesudvalget har valgt at udpege dem alle til ligeværdige vindere af det netop afsluttede udbud. Dermed går 2. udbudsrunde i gang, hvor de tre vinderforslag skal bearbejdes, før den endelige vinder bliver udpeget.

De tre hold, der fortsat er med i konkurrencen, er:

– Cobe (DK), AFL Architects (UK), Buro Happold (DK)

– Zaha Hadid (UK), Tredje Natur (DK), Sweco (DK)

– Dorte Mandrup (DK), Kristine Jensen (DK), Schlaich Bergermann Partner (DE)

– Bedømmelsesudvalget har fundet, at alle seks forslag er af virkelig høj kvalitet, og at særligt tre projekter på hver deres måde har vinderpotentiale. Men alle forslag har også haft elementer, der ikke var belyst tilstrækkeligt eller skal bearbejdes yderligere, forklarer projektdirektør Alvaro Arriagada fra Kongelunden.

Et spadestik dybere

Projektdirektøren er glad for, at man nu kan henvende sig direkte til tilbudsgiverne i modsætning til den første bedømmelsesproces, hvor bedømmelsesudvalget af hensyn til neutralitet i bedømmelsen ikke vidste, hvilket projekt der var tegnet af hvilket hold.

– Vi ved godt, at vi på den her måde strækker tålmodigheden hos en masse AGF-fans og andre langt. Men et stadionbyggeri på en så særlig placering er en ekstremt kompleks opgave, hvor arkitektur, funktionalitet, økonomi og andre væsentlige forhold alle skal gå op i en højere enhed. Derfor er det en god ting, at vi nu har mulighed for at komme et spadestik dybere med disse tre fantastiske forslag, før man udpeger en endelig vinder, slutter Alvaro Arriagada.

Nedrivningen af Ceres Park bliver påbegyndt i foråret 2024, hvorefter opførelsen af det nye stadion kan gå i gang. Det forventes at stå klar til kamp i efteråret 2026.

Udvikling af hele Kongelunden

Parallelt med stadionprojektet løber udviklingen af hele Kongelunden, som udover nyt fodboldstadion og atletikanlæg også kommer til at indeholde et Team Danmark Center. Udviklingsplanen skal derudover indeholde løsninger til bl.a. trafik og parkering, landskab og natur, bæredygtighed og sundhed, sammenhænge mellem destinationer og oplevelser, rammer for motion og elitesport samt helt konkrete ting som skiltning, toiletter, el og vand.

I august 2022 vil bedømmelsesudvalget pege på det hold, man ønsker at fortsætte samarbejdet med omkring udarbejdelsen af en endelig udviklingsplan.

Læs mere om det her: Tre teams dyster om at give stadionbydelen nyt liv

Relateret indhold