Landsbyklynger, skovrejsning og æblelunde på vej i Kildedal Nord

Bæredygtighed, samspil med naturen, fællesskaber og nærhed gik igen i de 40 forslag, som Egedal Kommune fik til, hvordan Kildedal Nord kan udvikles. Kommunen arbejder nu videre med forslagene, som kan mikses på kryds og tværs.
Hvis ideerne i idekonkurrencen om Kildedal Nords fremtid bliver ført ud i livet, kommer der bl.a. landsbyklynger, en kunstpark og dyrkningsfællesskaber på de 89 ha land i Kildedal Nord i Egedal Kommune. Foto: Fotohuset Click
Hvis ideerne i idekonkurrencen om Kildedal Nords fremtid bliver ført ud i livet, kommer der bl.a. landsbyklynger, en kunstpark og dyrkningsfællesskaber på de 89 ha land i Kildedal Nord i Egedal Kommune. Foto: Fotohuset Click

Kildedal Nord

  • Kildedal-området er omkring 89 hektar og ligger 1 km fra Kildedal Station. Naturen, de åbne landskaber samt nærheden til København er nogle af området positive karakteristika.
  • Visionen for området er, at Kildedal Nord skal være et unikt område, der med udgangspunkt i stedets markante natur og kuperede terræn tilbyder attraktive oplevelses- og fritidstilbud for både beboere og besøgende, skaber rammer for fællesskaber og nærhed, og har høje standarder inden for arkitektur, kvalitet og bæredygtighed.
  • Alle indsendte forslag i både fagspor og borgerspor vil være udstillet på borgertorvet til og med den 7. april 2022.
  • Der er planlagt et borgermøde om de indkomne ideer og områdets fremtidige udvikling den 26. april 2022 i Smørum Idrætscenter.

15 forslag til en helhedsplan for Kildedal Nord og 25 borgerforslag. Der var hvad der lå i Egedal Kommunes postkasse, da deadline for professionelle planforslag og borgerideer udløb i januar 2021. Stort set alle 15 helhedsplaner foreslår at udvikle området på bæredygtig vis og i samspil med naturen. Der er dog et relativt stort spænd i boligtallet, fra ca. 300-600 boliger, og flere forslag har slet ikke angivet antal boliger.

Onsdag blev vinderne af idékonkurrencen så afsløret ved en præmieoverrækkelse på Egedal Rådhus. De præmierede forslag er et godt grundlag for det videre arbejde med en helhedsplan for området i Kildedal Nord, og for den kommende dialog med borgere og interessenter i området.

Den delte førstepræmie i fagsporet blev tildelt ‘Generationernes Landsbyer’ udført af KAAK/Atelier for Byers Rum og DSA ARK Studio og ‘Naturnært liv’ udført af Jens Nyboe Andersen og Karl Johan Baggins, der begge er landskabsarkitekter, samt arkitekt Benedicte Rahbek. De to vinderprojekter modtager hver 100.000 kr.

De to førstepræmieforslag viser forskellige bud på landsbyklynger, hvor bebyggelse, landskab og det nære fællesskab flettes sammen, og afspejler begge stor forståelse for stedet særlige herlighedsværdier. Området har bl.a. nogle store landskabelige og naturmæssige kvaliteter og er samtidig tæt på station, motorvej og fremtidige byområder – men også tæt på det åbne land, den grønne kile og landsbyen Knardrup.

For begge førstepræmieforslag vurderes det, at der vil kunne indarbejdes mange af de enkeltforslag, der ligger i de øvrige forslag, uden at det kræver store kompromisser i forhold til deres bærende idé.

13 fritliggende landsbyklynger

Forslaget ‘Generationernes Landsbyer’ har et ønske om at tilvejebringe en alternativ boform, hvor overgang mellem arbejde og fritid kan være mere flydende. Helhedsplanen indeholder 13 fritliggende landsbyklynger, som lader bebyggelse og landskab flette tæer. Hver enkelt klynge er organiseret omkring et torv, hvor det lokale og nære fællesskab dyrkes. Forslaget indeholder desuden en ambition om at tilvejebringe et ‘dyrkningsrulletæppe’, der skal medvirke til, at området kan være selvforsynende med frugt og grønt.

Bebyggelsesstrukturen lægger op til, at man fremadrettet kan undersøge muligheden for en anden form for naboskab, eks. i form af deleøkonomi, hjemmearbejdspladser og dyrkningsfællesskaber og indeholder også ambitionen om, at flere generationer kan bo sammen. I planen indgår også æblelunde og ‘Kildedal Kunst Park’.

Den ene af de to vindere - 'Generationernes Landsbyer' - lægger op til fritliggende landsbyklynger med alternative boformer, dyrkningsfællesskaber og deleøkonomi. Illustration: KAAK/Atelier for Byers Rum og DSA ARK Studio
Den ene af de to vindere – ‘Generationernes Landsbyer’ – lægger op til fritliggende landsbyklynger med alternative boformer, dyrkningsfællesskaber og deleøkonomi. Illustration: KAAK/Atelier for Byers Rum og DSA ARK Studio

Markant skovrejsning

Også i forslaget ‘Naturnært liv’ foreslås klyngebebyggelse, hvor en-, to-, tre- og firlængede længebygninger og gårde bruges som ‘byggesten’. En markant skovrejsning sørger for CO2-binding og skaber rum til rekreation og et aktivt udeliv, øget biodiversitet og godt mikroklima for både planter og mennesker. I sammenhæng med fem klynger med i alt cirka 500 boliger – der selvfølgelig er opført i træ – skaber skovrejsningen en ny og stærk identitet i området, hvor det at bo tæt i naturnære omgivelser giver mening.

I forslaget er også indtænkt skovbørnehave, gårdbutik, trætårn, sheltere, bålpladser, forsamlingshus, vandopsamling m.m.

Borgmester: Mange gode input

Ud over de to førstepræmievindere i det professionelle spor blev fire andre helhedsplan-forslag præmieret, mens otte borgerforslag modtog præmiepenge. I alt modtog kommunen 15 forslag i fagsporet og 25 forslag i borgersporet. Alle 40 forslag er bedømt af en dommerkomité bestående af borgmester og formand Vicky Holst Rasmussen, fem byrådsmedlemmer og fagdommerne Ellen Marie Braae, landskabsarkitekt maa, mdl, PhD og professor ved Københavns Universitet, Jan Albrechtsen, arkitekt maa og partner i Vandkunsten, samt Ole Schrøder, arkitekt maa og partner i Tredje Natur.

– Vi er rigtig glade for, at så mange har brugt tid og kræfter på at udarbejde spændende forslag, som tilsammen giver os mange gode input til det kommende arbejde med en helhedsplan for området i Kildedal Nord. Vi vil lade os inspirere af de mange gode idéer, og forventer snarere at kombinere idéer frem for at realisere et enkelt projekt 1:1, siger Vicky Holst Rasmussen.

I dommerbetænkningen uddyber dommerne bl.a. således:

‘Formålet med konkurrencen var først og fremmest at få idéer til udviklingen af området, og det har vi fået. Nu har vi fået en masse inspiration til, hvordan vi skal arbejde videre med området og hvordan vi bedst får sat områdets potentialer i spil i udviklingen. Blandt de præmierede forslag i fagsporet er der nogle rigtige gode bud på robuste helhedsplaner med en god forståelse for områdets mange kvaliteter, og en stærk hovedide, der vil kunne rumme, at der eventuelt indtænkes nogle af de øvrige forslag og gode idéer, som vi har modtaget i både fagsporet og borgersporet.’

Læs hele dommerbetænkningen her og se alle forslag.

Vinderne af den delte førstepræmie i fagsporet for idékonkurrencen om Kildedal Nord blev Benedicte Rahbek, Karl Johan Baggins og Jens Nyboe Andersen for forslaget Naturnært liv samt Knud Aarup Kappel og Lauge Floris Larsen i samarbejde med Jørgen Taxholm for Generationernes Landsbyer. Foto: Egedal Kommune.
Vinderne af den delte førstepræmie i fagsporet for idékonkurrencen om Kildedal Nord blev Benedicte Rahbek, Karl Johan Baggins og Jens Nyboe Andersen for forslaget Naturnært liv samt Knud Aarup Kappel og Lauge Floris Larsen i samarbejde med Jørgen Taxholm for Generationernes Landsbyer. Foto: Egedal Kommune.

Stor interesse for naturen i borgersporet

I borgersporet har der generelt været meget stor interesse for naturen som en kvalitet i dagligdagen – til både rekreation, aktiviteter, oplevelse, læring og formidling. Ønsket om det landsbyagtige miljø med nærhed og variation går igen i flere af forslagene, lige som de gør i de præmierede forslag i fagsporet.

Der er mange af de indkomne idéer, som påpeger vigtigheden af gode stiforbindelser, også til at komme ud i naturen. Det bliver et vigtigt fokusområde i arbejdet med helhedsplanen. Mange af forslagene lægger op til at plante ny skov, hvilket også en række af de professionelle forslag i fagsporet benytter sig af.

Der er derudover indkommet en række konkrete forslag om faciliteter såsom naturfolkeskole, skovinstitution, naturindskoling, skolehaver, naturlegeplads, naturcenter, besøgs-dyrehold, shelters, skulpturpark, udsigtstårn med mere.

En tredelt førstepræmie i borgersporet går til:

– Rolandsgården 2.0 med spiseligt arboret

– Skulpturpark af bæredygtige materialer, der opfordrer til leg og bevægelse; gerne i et bevokset område.

– Lunden i Kildedal-Knardrup, et sammenhængende skovområde mellem Knardrup og Kildedal, som også skaber forbindelse over mod naturområderne i Furesø.

Forslagene skal bruges til inspiration.

Relateret indhold