Sammen med indenrigs- og boligminister, Kaare Dybvad Bek, har AP Pensions datterselskab, AP Ejendomme, netop taget første spadestik til selskabets 28.000 kvadratmeter store træbyggeri i Københavns Nordhavn. Totalentreprenøren Pihl Konsortiet står for realiseringen af projektet, der er tegnet af Henning Larsen Architects.
Den 28.000 m2 store bygning vil primært blive opført med massivt træ i de bærende konstruktioner, og dermed vil CO2-udledningen blive reduceret markant i forhold til, hvis der blev brugt traditionelle byggematerialer.
Desuden bliver byggeriet 36 meter blandt de største bygninger i træ herhjemme og vil samtidig bidrage til flere af FN’s verdensmål heriblandt sundhed og trivsel, bæredygtige byer og lokalsamfund, ansvarligt forbrug og produktion og partnerskaber for handling.
– I AP Ejendomme gør vi alt, hvad vi kan for at skubbe byggebranchen i den rigtige retning, når det kommer til den grønne omstilling. Derfor opfører vi primært Marmormolen med massivt træ i de bærende konstruktioner. Det er første gang, at vi arbejder med træ på et byggeri af denne størrelse. Men vi vil gå forrest i den grønne omstilling, og det kræver, at der bliver bygget med materialer, som er med til at reducere CO2-udledningen, siger AP Ejendommes adm. direktør, Peter Olsson,
Det kan lade sig gøre at træffe andre valg
Indenrigs- og boligminister, Kaare Dybvad Bek, mener, at landets største byggeaktører kan være med til at rykke ved den grønne omstilling. Han kalder det ‘fantastisk at opleve det store engagement fra branchens side og viljen til at gå forrest i den grønne omstilling – særligt når det også handler om at skubbe til vores gamle byggetraditioner’:
– Det er ikke ofte, der bygges højt med træ som det bærende element i Danmark, men med projekter som dette skabes der opmærksomhed omkring, at det kan lade sig gøre at træffe andre valg end dem, vi plejer, siger Kaare Dybvad Bek.
Kan nedsætte CO2-footprintet for bygninger
AP Pension har købt Marmormolen-grunden af By & Havn, hvor adm. direktør, Anne Skovbro, er meget tilfreds med at se, hvor meget bæredygtighed kommer til at fylde i den kommende kontorejendom:
– Det er afgørende, at udviklingen af København går i en retning, hvor bæredygtighed og ressourcegenanvendelse er centrale pejlemærker. Og her kan især brugen af træ i de bærende konstruktioner være med til at nedsætte CO2-footprintet for bygninger. Det er et område, som vi glæder os til at være med til at præge i de kommende år, hvor flere byggerier vil fokusere på at bruge træ som gennemgående materiale, lyder det fra Anne Skovbro.
Kontorejendommen forventes at kunne reducere CO2-udledningen med ca. 6.660 ton ved at udskifte beton i råhuset med massivtræ.
Byggeriet, der som minimum kunne opnå en DGNB-platincertificering, forventes klar til brug i 2025.