De mørke timer er højtid for tyveri på danske byggepladser. I mørket kan indbrudstyvene nemt liste sig uset rundt. Det er ikke ualmindeligt, at de kan stikke af med værdier for over 100.000 kr. – eller endda over 1 million kr. – og det uden at have besøgt byggepladsen i særlig lang tid.
En opgørelse fra Dansk Byggeri fra 2016 viste, at der årligt forsvinder værdier for ca. 600 mio. kr. fra de danske byggepladser, at branchen årligt indgiver 1200 politianmeldelser, og at kun 12 % af sagerne bliver opklaret.
Sikkerhedsvirksomheden Site-Security, der opstiller kameramaster til aktiv overvågning, har kigget på, hvad der er nemt at videresælge – og hvad tyvene har svært ved at videresælge på det sorte marked
Høj efterspørgsel på det sorte marked:
– El-værktøj i god stand
Specielt nyere el-værktøj er i høj kurs. Særligt hvis alle dets dele (f.eks. batteri) ligger det samme sted.
– GPS-udstyr fra køretøjer
Det sker, at tyve bryder ind i køretøjer udelukkende for at afmontere dets GPS-udstyr. Her lader de altså køretøjet blive stående, men tager noget af dets indmad. Det er tidskrævende i reparation.
– Materialer – specielt i original emballage
Med de stigende materialepriser er efterspørgslen glohed på det sorte marked. Specielt det der stadigvæk er i original emballage.
– Maskiner
Mange typer af maskiner kan afsættes på det sorte marked. Den seneste tid er der blevet stjålet mange minilæssere. Men også varevogne og teleskoplæssere forsvinder ofte.
– Anhængere og vogne
Nogle gange er formålet med tyveriet at stjæle anhængere og vogne. Andre gange er det bare nemmest for tyven at læsse tyvekosterne på de anhængere, der allerede er til rådighed, inden de spænder dem efter deres eget køretøj.
– Stillads
Nedpakket stillads er nemt for tyven at transportere væk.
– Brændstof fra maskine og tønder
Tyvene kan finde på at tømme dine køretøjer for brændstof. Har du brændstof opbevaret i tønder, tager de også gerne tønderne med sig.
– Gasflasker
Det er ikke ualmindeligt at gasflasker stjæles. Jo flere det samme sted, jo bedre for tyven.
– Nyt inventar (særligt hårde hvidevarer)
Når bygninger er opført og skal have installeret køkkener og hårde hvidevarer, er tyvene hurtig på spil. Det er ikke ualmindeligt at tyven genbesøger bygningen kort efter et nyt læs inventar er leveret.
Lav efterspørgsel på det sorte marked:
– Nedslidt værktøj
– Værktøj med indgroet snavs
– Værktøj hvor tilbehør og dele mangler (f.eks. batteriet)
– Maskiner og værktøj med sporing og mærkning
Tyverier stjæler også tid
Der er altid både direkte og indirekte omkostninger forbundet med byggepladstyveri. De direkte omkostninger er den værdi som tyvene stjæler for. Har virksomheden sørget for forsvarlig tyverisikring, vil dette tab oftest blive dækket af forsikringen.
De indirekte omkostninger er de omkostninger du har i forbindelse med at få din virksomhed ‘op at køre’ igen.
Eksempler på indirekte omkostninger er:
– Løn til medarbejdere der ikke kan komme videre med dagens arbejde
– Udsættelse af underleverandører
– Tid brugt på generhvervelse og reparationer af værktøj og maskiner
– Reparation af hærværk udøvet i forbindelse med tyveriet
– Forsinkelser i byggeriet
– Forsinkelse på opstart af næste projekter
– Dagsbøder
– Tid brugt på skadeanmeldelse, politianmeldelse og opklaringsarbejde
– Utilfredse kunder og dårlig omtale
Dansk Byggeris undersøgelse fra 2016 viste også, at 44 % af bygge- og anlægsvirksomhederne oplevede at møde op til en rippet bil i 12 måneder op til undersøgelsen, og at 41 % af virksomhederne i undersøgelsen havde besøg af tyve på byggepladsen.
Én af de virksomheder, der blev talt med i den kedelige statistik, er snedker- og tømrerfirmaet Martin Egeskov A/S, der i foråret 2016 fik stjålet elværktøj og håndværktøj for omkring 25.000 kroner fra en af virksomhedens varebiler.
– Den håndværker, der skulle bruge bilen, kunne ikke arbejde uden værktøj. Og hele dagen gik med registrering, anmeldelse af det stjålne værktøj og omrokering af arbejdsopgaver. Hver gang, der er indbrud, går der en dag eller to, hvor bilen ryger ud af produktionen. Og så er der selvfølgelig kunder, vi bliver nødt til at aflyse, fortalte projektleder Sigfred Egeskov i Martin Egeskov A/S, der siden har fået DNA-mærket firmaets værdier.
Sådan undgår du tyveri fra din byggeplads
Du kan gøre meget for at forebygge indbrud. Det er i særdeleshed forebyggende foranstaltninger der gør et indbrud mere besværligt for tyven.
– Det bedste indbrud er et, der aldrig finder sted, måske fordi gerningspersonen opgiver det. Og lige netop dét kan indbrudssikring bidrage til. Vi ved, at folks egen indsats får indbrud til at falde, fortæller Niels Kronborg der er vicepolitiinspektør ved Nordjyllands politi i en pressemeddelelse.
Nogle af de effektive værn mod tyverier fra byggepladser er DNA-mærkning af de effekter, der er i høj kurs, samt aktiv overvågning.
I modsætning til traditionel videoovervågning med optagelser der lagres på en harddisk, bliver der ved aktiv videoovervågning sendt liveoptagelser til en bemandet vagtcentral, hvorfra en vagt har mulighed for at gribe tyven på fersk gerning.