Kløverbakken, Bendixminde
- Etagemeter: 7.100 m2
- Antal boliger: 58 plus fælleshus, værksted, væksthus, byttecentral mv.
- Boligtype: Tæt-lav, 1- og 2-plans fritliggende villaer på mellem 85-125 m2
- Byggeår: 2022-2023
- Tiltænkte certificeringer: DGNB Platin, Svanemærket og FSC
- Bygherre: Brdr. Thybo Ejendomsudvikling
- Arkitekt: Flæks
- Ingeniør: Aarhus Ingeniørerne
- Tømrerentreprise: Thybo Huse
- Beton-, jord- og betonentreprise: Murer- og Entreprenørfirma Ole Sommer
- El-entreprise: K. E. El-Installation
- Involveret i projektet er også: Bofællesskabet Bendixminde
- Kilde: Byggefakta – FaktaNet Live
Med både Svanemærkning, FSC-træ og DGNB-certificering bliver de 58 boliger i Kløverbakken i Odder bygherren Brdr. Thybo Ejendomsudviklings til dato mest bæredygtige byggeri. Alle boliger opføres i FSC-certificeret træ, tagene opbygges med sedum, mens Svanemærket og DGNB-certificering er garanter for ansvarligt og bæredygtigt byggeri på alle parametre.
Det falder godt i tråd med de betingelser, Odder Kommune opstillede, da kommunen sidste år udbød arealet ved Bendixminde til salg: Køberen skulle opføre et bæredygtigt byggeri.
Og bæredygtigt bliver det. Brdr. Thybo Ejendomsudvikling har udviklet et projekt, der bliver det mest bæredygtige, ejendomsudvikleren har udviklet til dato, samtidig med at projektet adskiller sig positivt fra de mere klassiske boligkvarterer. Hele området er således opført ud fra landsbyen som grundtanke.
I Kløverbakken fungerer fælleshuset som landsbyens gadekær og hjerte. Det er herfra, det levende fællesskab udspringer – og herfra beboerne ad krogede veje og stier begiver sig ud til de fælles gårdrum og værksteder – eller hjem til privatheden og familien i de enkelte boliger.
Præfabrikerede løsninger
De bæredygtige materialevalg og visionerne om fællesskab skal være bærende, og derfor er valget faldet på træ både indvendigt og udvendigt og på brug af præfabrikerede trækonstruktioner.
Brdr. Thybo Ejendomsudvikling har allieret sig med Taasinge Elementer som leverandør af præfabrikerede løsninger til tage, vægge og facader. I alt 25.000 m2 flade elementer i FSC-certificeret træ bliver leveret til byggepladsen her i starten af januar, hvor de samles til færdige råhuse – fuldt monterede med installationer, facader, døre, vinduer og inddækninger.
Taasinge Elementer er ikke mindst valgt som leverandør på baggrund af en omfattende erfaring med DGNB-certificeret og Svanemærket byggeri. Virksomheden anvender udelukkende FSC- og PEFC-certificeret træ, og konceptet med præfabrikation understøtter samtidig DGNB og Svanemærkets høje krav til byggeteknisk kvalitet.
– Vi har anvendt Taasinge Elementer som leverandør på flere projekter, så da vi her for første gang skulle opføre et byggeri med træ både indvendigt og udvendigt, var det oplagt at fortsætte samarbejdet. Det er helt afgørende for os at vælge leverandører, der har bevist, at de kan leve op til kravene i et projekt som dette, siger direktør og udviklingschef i Brdr. Thybo Ejendomsudvikling, Rasmus Kjær.
Tidlig involvering giver bedre totaløkonomi
Taasinge Elementer har fra et tidligt stadie samarbejdet med Brdr. Thybo og det århusianske arkitektfirma Flæks om at optimere projektet. Og det er en stor fordel for den forestående byggeproces, nu hvor de første elementer leveres til montering på byggepladsen.
– Industrialiseret elementbyggeri er løsninger med en høj færdighedsgrad men samtidig stor arkitektonisk frihed. Derfor er det af stor værdi for totaløkonomien i et projekt som dette, at vi involveres tidligt i designfasen. Det gør os i stand til at omsætte arkitekternes idéer til optimale byggetekniske løsninger, siger Martin Tholstrup, adm. direktør i Taasinge Elementer.
Produktionen af den store ordre er i fuld gang på Taasinge Elementers fabrik i Hampen i Midtjylland. Oprindeligt skulle de mange elementer fremstilles i Letland, men på grund af et lokalt corona-udbrud blev planlægningen ændret i al hast. Takket være et fleksibelt produktions-setup lykkedes det at gennemføre produktionen uden medføre forsinkelser.
For Brdr. Thybo Ejendomsudvikling ligger fordelen i elementbyggeri bl.a. i et mere rationelt byggeri, hvor mange arbejdstimer flyttes fra byggepladsen og ind i produktionshallen.
– Det øger produktiviteten og medfører mindre spild og færre fejl, siger Rasmus Kjær.