Struktører
- En struktør er en alsidig håndværker, der er uundværlig, når der f.eks. skal bygges broer, sygehuse, nye metrolinjer eller vejanlæg. Struktører arbejde både i træ, beton, jernarmeringer og grundlæggende installationer og kan derudover vælge forskellige specialiseringer. Uddannelsen kan tages flere steder i landet og tager 4,5 år.
- Anlægsstruktør
- En anlægsstruktør arbejder bl.a. med at etablere fortove, pladser og cykelstianlæg, betonbelægninger, bygger veje og jernbaner og etablerer kloakker og forsyningsledninger. Til brug for anlægsarbejde bruges store og små gravemaskiner, dozere, rendegravere og andre maskiner.
- Bygningsstruktør
- Bygningsstruktøren arbejder med beton, bygger boliger, fabrikker, skoler, havne, broer mv., og arbejder med træ i forbindelse med forskallingsarbejdet. Man uddannes også i at opbygge og nedtage arbejdsstilladser i en højde på over 3 meter.
- Byggeriets Uddannelser har oprettet hjemmesiden blivstruktør.dk, der har til formål at tiltrække flere unge til struktørfaget. Her kan man bl.a. se hvad en struktør egentlig arbejder med, hvor meget lønnen ligger på, og hvilke muligheder der er efter endt uddannelse.
Der er langt fra det vestligste Danmark og til Viborg, Horsens og Aarhus, som lige nu er de nærmeste udbydere af struktøruddannelserne. Og det kan mærkes ude i de vestjyske virksomheder. De har nemlig lærepladserne klar – men ingen lærlinge til at besætte dem.
Derfor er Herningsholm Erhvervsskole & Gymnasier nu blevet anmodet af Det Faglige Fællesudvalg for Struktør-, Brolægger- og Tagdækkerfaget under Byggeriets Uddannelser om at udbyde uddannelserne til anlægsstruktør og bygningsstruktør, da det vurderes, at der mangler en udbyder i den vestlige del af regionen.
Herningsholm nedlagde ellers sin struktøruddannelse i 2013, hvor der var for få tilmeldte til uddannelsen – og desuden mangel på lærepladser. Men tiderne er skiftet. I disse år bliver der bl.a. bygget seks supersygehuset, ligesom der er forventninger om stor efterspørgsel på erfarne betonarbejdere, når landets kommende infrastruktur frem mod 2035, som blev vedtaget i en politisk aftale af et samlet Folketing i juni, skal anlægges.
Potentialet og behovet for faglærte inden for struktørfagene er der altså, lærepladserne står klar, og vurderingen er, at flere elever vælger en uddannelse, hvis den udbydes i nærområdet.
Hungrer efter struktørlærlinge
Tiltaget bliver mødt med glæde af Henrik Hvolgaard fra entreprenørfirmaet H. Hvolgaard i Herning. Han oplever, at det er svært at få lokket nye struktører til området. Og det er et problem, mener han:
– Struktørerne er i høj kurs i branchen. Vi mangler lærlinge og har søgt længe, men uden at kunne finde nogen. Der er masser af anlægsarbejde til dem lige nu og i fremtiden, så hvis Herningsholm kommer med lærlinge til os, skal vi nok aftage. Vi vil rigtig gerne være med til at uddanne dem.
Har løftet fortællingen om struktøruddannelserne
Det er ikke kun i Vestjylland, at der er mangel på struktører. Virksomheder over hele landet efterspørger flere struktører, og på Next Uddannelse København tog man konsekvensen allerede sidste år, hvor skolen med en ekstra indsats forsøgte at trække strukturuddannelsen frem fra skyggen.
– Selv om det faktisk er ved at være en gammel uddannelse, er struktør ikke noget, alle ved, hvad er. Det står i stor kontrast til f.eks. tømrerens og murerens arbejde, som de fleste har godt styr på, siger uddannelsesdirektør Lasse Falck Steenland og fortsætter:
– Ved at løfte fortællingen om struktøruddannelserne, og hvad det er for noget godt og solidt håndværk, de faggrupper står for, tror vi, at flere vil få øjnene op for, at der venter både en god og interessant fremtid, hvis man vælger at uddanne sig til struktør, siger han.
Kampagnen kørte i trykte medier og på Facebook og Google og var en af de uddannelser, som Nexts uddannelsesvejledning gav et særligt fokus op til sommeren 2020. Det gav tilsyneladende pote:
I alt 25 elever blev i august sidste år optaget på struktøruddannelsen, mens det i august 2019 var 17 elever. Det er en fremgang på knap 50 %.
Struktører går en travl fremtid i møde
Uddannelsesdirektør på Herningsholm Erhvervsskole & Gymnasier, Martin Holmgaard, finder det oplagt, at uddannelsen kommer til Herning.
– Der er massiv efterspørgsel på faglært arbejdskraft på dette område. Den efterspørgsel vil være stigende de kommende mange år, bl.a. fordi struktører skal bidrage til at løse klimaudfordringerne med aktiv deltagelse i eksempelvis energiøen, infrastrukturprojekter og kyst- og klimasikringer. Det vil på alle måder give god mening, at Herningsholm spiller en rolle i at løse disse udfordringer, siger Martin Holmgaard.
Herningsholms ansøgning bakkes op af Udvalg for Regional Udvikling i Region Midt, der på et udvalgsmøde 29. november besluttede at anmode Regionsrådet om at indstille Herningsholm til godkendelse hos undervisningsministeren som udbyder af uddannelserne.
Skolen forventer, at det vil blive muligt at starte på Grundforløb 2 til januar 2023, og de første elever har læreplads fra sommeren 2023. Et nyt multiværksted er under opførelse og kan huse struktør-eleverne sammen med tømrer-, murer- og tekniske EUX-elever.