Under stor bevågenhed konstruerede producenten Cobod i 2017 Europas første 3D-printede bygning i Nordhavn i København. Siden er det blandt andet lykkedes at printe en to-etagers ejendom i Dubai på næsten 7.000 kvm, 500 kvm store huse i Mexico og beboelige bygninger i Tyskland, mens printningen i Danmark har ligget stille.
Det fortæller Kasper Lynge, der er viceinstitutleder for Institut for Byggeri og Bygningsdesign, Aarhus Universitet, og ansvarlig for udvikling og innovation.
– Der er faktisk ikke blevet printet én bygning siden ‘Bod’en’, og det skyldes, at ingen entreprenører har haft produktet til at udføre et konkret byggeprojekt og ikke kun en demonstration, siger han og begrunder udviklingen:
– Med en printer kan du printe en model af et byggeri, men du kan ikke printe et byggeri. Det kræver erfaring og indsigt i blandt andet bygningsfysik, statik, krav og reglementer, så man er opmærksom på eksempelvis kuldebroer, at klimaskærmen er vand- og lufttæt, akustik og meget andet.
Ifølge viceinstitutlederen er der dog ved at ske noget på 3D-fronten:
– Teknologien er modnet, og branchen er blevet mere åben over for den alternative metode at bygge med. Det er virkelig spændende, for 3D-print-teknologien er ny og vil givetvis påvirke fremtidens måde at bygge på.
Trætte af ‘skotøjsæske’
Kasper Lynge fremhæver et projekt i Holstebro, hvor prototypen på en studiebolig på 37 kvm er opført.
Virksomheden bag hedder 3DCP og blev i dette forår stiftet af Hasan Alsofi, der er uddannet bygningsingeniør fra Institut for Byggeri og Bygningsdesign, Aarhus Universitet, og Mikkel Brich, der er uddannet jurist. Målet er at blive Danmarks første 3D-print-entreprenør, der tager imod bestilling på at bygge huse:
– Metoden giver total designfrihed og gør det muligt at konstruere spændende bygninger og leverum, fortæller Hasan Alsofi, der oplever stor interesse for den alternative boform:
– Mange er trætte af standardløsninger og at leve i skotøjsæsker, der ikke er særlig inspirerende leverum. Desuden udnyttes arealet bedre ved at printe i 5cm tykkelse, og med 3D print-teknologien er der potentiale til at bruge 70 % mindre beton end ved konventionelt byggeri – samtidig med at mureren undgår at slide kroppen ned.
Træaffald i stedet for cement
Hasan Alsofi fremhæver også hastigheden – et råhus kan bygges hurtigere med 3D-print:
– Det frigiver nogle ressourcer, som kan bruges på at bygge bedre, man kan fokusere på et bedre indeklima og mere bæredygtige løsninger, siger han og understreger, at selvom 3DCP i dag bygger med cement, er det ambitionen ikke at gøre det i fremtiden:
– Der er gang i en stor udvikling på området for alternative byggematerialer. Eksempelvis kan man bruge træaffald, fibre, alger, vi har været i kontakt med professor i Sydafrika, der forsker i brugen af aske, og på arkitektskolen her i Danmark arbejdes med eksempelvis svampe.
Byggegrund til debat om boform
Projektet i Holstebro er sket i samarbejde med Saga Space Architects, Bygkontrol, der leverer ingeniørydelser, Cobod og Holstebro Kommune, og sidstnævnte gav 3DCP tilladelse til at opføre prototypen på én af byens tomme grunde.
– Vi så det som et virkelig interessant initiativ, som kan vise noget om fremtidens byggemetoder og boformer. Samtidig vil vi som kommune gerne skabe en debat omkring, hvordan vi bor, og her viser projektet muligheden for at bo på færre kvadratmeter, fortæller Thomas Leerberg, planchef, Holstebro Kommune.
Lokale bidrag for viden om fremtidens byggemåde
Foruden kommunens hjælp har 3DCP også oplevet stor opbakning fra lokale byggefirmaer, der til gengæld for deres bidrag har fået viden om en af fremtidens nye måder at bygge på:
– De har taget imod udfordringen om at udvikle nyeste teknologier inden for branchen og dermed bidrage til at sætte en bæredygtig dagsorden. Det vil være med til at få de lokale byggefirmaer med i front nationalt, siger Thomas Leerberg.
De 12 virksomheder, som har bidraget til projektet, er Kaj Bech, Kastrup Vinduer, KN Tag, Søndergaard El, Mogensen VVS comfort, Garant Holstebro, Vølund Varmeteknik, Svane Køkkenet, Roslev Byg, GSV, Geopartner Landinspektører og Ejler Chr. Knudsen.
Bygherrer vil snart investere
Den store opbakning anser Kasper Lynge fra Institut for Byggeri og Bygningsdesign, Aarhus Universitet, som et bevis på, at alle parter i byggeriet har interesse i udviklingen inden for 3D-print. Han tror derfor, at byggemetoden vil vinde yderligere frem inden for kort tid:
– I mange år er der blevet forsket i 3D-print, men der har manglet nogle, der kunne levere og tage det næste skridt. 3DCP skal ikke have mange opgaver før, at større bygherrer og udviklere vil se de økonomiske muligheder og er villige til at investere. Man skal huske, at byggebranchen tjener mange penge, og der investeres milliarder i bæredygtigt byggeri, genanvendelse og udvikling til øget effektivitet.
Et år til halvandet
Kasper Lynge understreger dog også, at byggemetoden og den helt nye konstruktionsform kræver nye måder at beregne byggeri på. Ligeledes minder han om, at metoden er i den tidlige udvikling og derfor skal optimeres ift. blandt andet konstruktion, statik, tæthed, isolering, klimaskærm, materiale ift. bæredygtighed mm. ligesom at bygningsreglementets krav naturligvis skal opfyldes.
– Men vi kan godt være på tærsklen til et gennembrud for 3D-printerede huse, vi kan bo i, og jeg tror, at det sker inden for et år til halvandet, siger han.