Nu kan nedslidt betonkollegie blive erstattet med grønt boligområde i Aarhus

I flere år har det forfaldne Hejredalskollegiet stået tomt, men nu har Aarhus Kommune vedtaget en lokalplan, der gør det muligt at rive bygningerne ned og arbejde videre med planerne om opførelse af 75 svanemærkede rækkehuse.
Rækkehusene skal være med til at omdanne Hejredals-kvarteret fra et betonkollegium til et attraktivt boligkvarter med moderne og bæredygtige rækkehuse. Ill.: Fra forslag til lokalplan nr. 1017.
Rækkehusene skal være med til at omdanne Hejredals-kvarteret fra et betonkollegium til et attraktivt boligkvarter med moderne og bæredygtige rækkehuse. Ill.: Fra forslag til lokalplan nr. 1017.

Illustration fra forslag til lokalplan nr. 1017.

Aarhus Kommune har vedtaget en lokalplan, der gør det muligt for AP Pension at sætte gang i opførelsen af 75 svanemærkede rækkehuse. Vedtagelsen betyder samtidig, at AP Pensions datterselskab, AP Ejendomme, inden længe kan sætte gang i nedrivningen af det forfaldne og tomme Hejredalskollegie ved Gellerup i Aarhus Vest, hvor boliger vil blive opført.

Grunden er karakteriseret ved sin trekantede facon, og de bærende konstruktioner i boligerne opføres primært i massivt træ. Ligesom dele af facaderne også bliver beklædt med træ. Rækkehuskvarteret vil bære navnet Trækanten.

Rækkehusene bliver på to forskellige størrelser på cirka 90 og 115 kvm fordelt på henholdsvis to og tre etager med fire og fem værelser. Fælles for rækkehusene er, at de får egen lille have og balkon. Herudover bliver der anlagt 75 parkeringspladser.

Et mangfoldigt miljø

Adm. direktør i AP Ejendomme, Peter Olsson, glæder siger over, at lokalplanen nu giver AP Pension mulighed for at komme videre med planerne om at udvikle Hejredals-kvarteret:

– I Trækanten vil vi have fokus på social bæredygtighed, hvor vi vil løfte et område fra betonkollegium til et grønt og attraktivt boligområde. Vi vil opføre moderne rækkehuse, der underbygger områdets værdier og skaber mulighed for et mangfoldigt miljø, hvor ældre, unge og børnefamilier kan mødes og skabe sociale fællesskaber, siger Peter Olsson om planerne i Hejredals-kvarteret, der er tæt på Gellerups almene boliger.

Tæt på natur og en stor by

Videre fortæller han, at man ser et stort perspektiv i blandede bydele, hvor de almene boliger i området kan spille positivt ind på de private lejeboliger:

– Det giver diversitet til området, og med de planer, som Aarhus Kommune er i fuld gang med at realisere for Gellerup, er vi sikre på, at det vil være med til at give området et stort løft. Med Brabrands smukke natur lige uden for døren og kort afstand til Aarhus’ inspirerende og hyggelige byliv, så har Hejredals-kvarteret alt det, som folk, der gerne vil bo tæt på natur og en stor by, efterspørger, siger Peter Olsson.

Bygningselementer sælges til genbrug

Selvom der endnu ikke er sat en dato for første spadestik til boligerne, der er tegnet af Arkitema, så ser Peter Olsson frem til at sætte gang i udviklingen af området:

– Hejredalskollegiet har gennem flere år stået tomt, og bygningerne fremstår som efterladte forfaldne betonbygninger, der ikke bidrager positivt til området. Derfor ser jeg frem til, at vi kan sætte gang i opførelsen af vores bæredygtige boliger. Ved nedrivningen af kollegiet har vi indgået en aftale om at sælge bygningselementerne via Upcycling Forum, så elementerne kan blive genbrugt i andre byggeprojekter. Vi forventer ikke nogen økonomisk gevinst for den del. Vi gør det alene ud fra en tanke om genanvendelse af materialer, siger Peter Olsson.

Ca. 21.000 tons beton skal nedrives

Oprindeligt skulle kollegiebygningerne ombygges til ungdomsboliger, men de viste sig at være i så ringe teknisk stand, at det vurderes mere hensigtsmæssigt at rive dem ned.

Den samlede bygningsmasse, der skal nedrives, udgør ca. 12.500 kvm boligareal og kælder i de to boligblokke og omkring 7.700 kvm boligareal ved Hejredalskollegiet. Den samlede bygningsmasse er vurderet til at indeholde ca. 8.800 kubikmeter beton, svarende til ca. 21.000 tons beton.

Nedrivningen af kollegiet forventes at gå i gang i december og afsluttes i starten af foråret 2022.

Relateret indhold