‚Udvikling af bæredygtige og sunde fællesskaber‘ er titlen på den store kongres, som lige nu og for 27. gang løber af stablen i de gigantiske messehaller i Köln, hvor eksperter fra 20 lande er samlet.
25 idrætsanlæg fra hele verden, der alle er kendetegnet ved bæredygtige, innovative og funktionelle faciliteter med et enestående arkitektonisk design, præmieres med IOC IPC IAKS arkitekturmedaljer i guld, sølv og bronze.
De to danske projekter, der vinder olympiske arkitektmedaljer, er Amager Bakke, der er placeret i hjertet af København, hvor pladsen til idræt er trang. Man har tænkt i nye baner og designet et spektakulært forbrændingsanlæg – formet som et gigantisk bjerg, hvor man kan vandre, stå på ski og klatre på verdens højeste klatrevæg. Juryen præmierer projektet for at sætte helt nye standarder for teknisk idrætsbyggeri – et unikt eksempel på, at man i fremtidige byer bygger smart og udnytter storbyens rum til gavn for offentligheden og byens borgere.
Det andet er Streetmekka i Aalborg, som er en rå og industriel betonhal, der er forvandlet til et mekka for streetkultur til børn og unge – parkour, streetart, bouldering, street basket og hængeud lounge er et hit blandt byens borgere – særligt blandt dem, der ikke er bidt af traditionelle idrætsaktiviteter. Juryen præmierer projektet for sin bæredygtige strategi, som nytænker en tom industribygning til et urbant byggeri. Arkitekturen og den særlige streetatmosfære inviterer alt fra nybegyndere til øvede og ambitiøse streetudøvere.
En designtradition, der bygger på demokratiske processer
Lokale og Anlægsfonden er med i Köln den 26.-28. oktober og har støttet de to danske medaljevindere med økonomi og rådgivning i samarbejde med arkitekter og brugerne.
– Projekterne bygger på den danske idrætsmodel med et stærkt civilsamfund, hvor lokale behov og ønsker er i fokus. De er resultater af enestående dansk arkitektur og en designtradition, der bygger på demokratiske processer. Vi er meget stolte af at bidrage til at inspirere udlandet, og det viser vigtigheden af nytænke og være fremsynede, når vi arbejder med vores mødesteder til idræt, siger Jon Gerner, direktør i Lokale og Anlægsfonden.
Programmet i Köln byder udover prisuddelingen på faglige oplæg med dansk deltagelse. De skal inspirere udlandet til, hvordan man udvikler bæredygtige faciliteter til idræt og fritidsliv i Danmark.
Et kraftværk af en skibakke
Amager Bakke er blandt de største og højeste bygninger i København og samtidig verdenskendt for den spektakulære arkitektur. Ideen om at placere en skibakke på taget skal signalere, at røgen fra den bæredygtige energiproduktion er så ren, at den kan sammenlignes med bjergluft. Samtidig er det visionen om at vise, hvordan store industrifaciliteter kan blive et positivt bidrag til byen.
Bygherre: Amager Ressourcecenter, Bygherrerådgiver: Bascon, Totalrådgiver: Moe, Arkitekt: Bjarke Ingels Group, Ingeniør: Rambøll Danmark og Cowi, Andre aktører: Kemp-Lauritzen, SLA arkitekter, GVL Entreprise, NCC Construction Danmark, Mtre, Tvilum Landinspektørfirma og Spæncom.
Det aktive og sunde liv
Ambitionen med Streetmekka Aalborg er at gøre gadeidrætten og streetkulturen tilgængelig for alle og dermed skabe rum for det aktive og sunde liv. Samtidig er målet at styrke de sociale bånd og relationer mellem børn og unge i den gamle betonhal på Eternitten, der er transformeret med vægt på at bevare en del af de eksisterende strukturer og facader med få indgreb og tilføjelser, som giver nye anvendelsesmuligheder og et stærkt signal om streetkulturens indtog i de gamle haller.
Bygherre: Game og Aalborg Kommune, Ingeniør: Moe, Totalentreprenør: Pallisgaard, Arkitekt: Jaja Architects, Samarbejdspartner: Realdania, Det Obelske Familiefond, Lokale- og Anlægsfonden, Tryghedsgruppen og Nordea-fonden.