Køge skal huse ét af Microsofts danske datacentre

Køge Kommune har modtaget en VVM-ansøgning på et nyt datacenter, der vil næsten fordoble elforbruget i kommunen og samtidig sikre op mod 184.000 MWh i overskudsvarme om året.
Foto: Getty Images.
Foto: Getty Images.

I december 2020 oplyste Microsoft, at tech-giganten vil etablere tre datacentre i Danmark. Centrene skal være drevet af 100 % grøn energi og ligge på tre steder på Sjælland, lød det videre. Siden har politikere, medier og borgere spekuleret i, om netop deres kommune ville blive et af de steder, der skulle huse et af centrene – og de fordele, som Brad Smith, præsident for Microsoft, beskrev i forbindelse med udmeldingen om etableringen af tre datacentre i Danmark:

– Etableringen af en datacenterregion i Danmark vil give danske kunder mulighed for at opbevare data i landet, gøre cloud-teknologi endnu mere tilgængelig og beskytte data med de højeste standarder for sikkerhed og privatlivsbeskyttelse.

Et datacenter er en stor lagerhal, der har et stort antal computere eller servere, man kan lagre data på. Man omtaler ofte datacentre som “skyen”.

Læs også: Microsoft lægger an til giga-investering i danske datacentre

Nu har Køge Kommune modtaget en VVM-ansøgning angående et nyt datacenter ved Egedesvej/Kapelvej i Køge Nord fra Sweco på vegne af Microsoft Danmark. Og ud af projektbeskrivelsen kan læses, at det nye datacenter opføres i to faser:

Nybyggeriet består af tre bygninger (datacenterhaller) med et areal på hver 4.314 m2 samt en administrationsbygning på ca. 1.350 m2. Samlet bygningsareal er på ca. 14.350 m2.

I første fase er det kun den ene bygning, der installeres fuldt, mens de to øvrige etableres som tomme bygningsskaller. Der etableres et dieseldrevet nødstrømsanlæg til datacenterhallen med en samlet indfyret effekt på 30 MW (4 x 7,5 MW) samt en mindre generator (1,21 MW indfyret effekt) til nødforsyning af administrationsbygningen.

Næsten en fordobling af elforbruget

I fase to installeres de to øvrige bygninger fuldt, og der etableres nødstrømsanlæg til disse på i alt 60 MW indfyret effekt (2 datahaller á 4 x 7,5 MW indfyret effekt). Det samlede nødstrømsanlæg efter fase 2 vil have en samlet nominel indfyret effekt på i alt 91,21 MW.

Af bilag til VVM-ansøgningsskemaet fremgår det, at output-effekten for hver nødstrømsgenerator er 3 MW, hvilket indikerer, at der kan leveres 4 x 3 MW strøm – det vil sige 12 MW til hver datahal. Da nødstrømsanlæg typisk designes til at kunne dække 100 % af elforbruget, vurderer Køge Kommune derfor, at hver datacenterhal vil have et forventet elforbrug på 12 MW.

Køge Kommune vurderer, at det fuldt udbyggede datacenter med tre datacenterhaller vil have et årligt elforbrug på i alt ca. 330.000 MWh, og til sammenligning var det samlede elforbrug i hele Køge Kommune i år 2017 på 378.000 MWh. Der vil altså ske næsten en fordobling af elforbruget i kommunen.

Anbefaler bidrag ved solceller på taget

Det store forøgede elforbrug kan medføre et behov for at styrke elnettet. Energistyrelsen har vurderet, at datacentre vil udgøre ca. 17 % af Danmarks samlede elforbrug i 2030. Hvis det skal ske med grøn strøm uden større CO2-udledning, vil det kræve store investeringer i vindmøller og solceller.

Det er Køge Kommunes målsætning med DK 2020 Klimaplan for Køge Kommune at nedbringe CO2-udledningen markant. Derfor anbefaler Køge Kommune, at Microsoft Danmark selv bidrager til elproduktionen til datacentret. Det vil eksempelvis kunne ske ved placering af solceller på tagfladen af det nye datacenter.

Køge Kommune har ved et umiddelbart estimat vurderet, at solcelleanlæg på en tagflade på 14.350 m2 vil kunne producere ca. 2.150 MWh el om året – et lille bidrag til datacentrets elforbrug. Det vil til gengæld være et symbolsk bidrag og skal ses i forhold til, at Microsoft har annonceret, at man vil være CO2-negative i 2030, mener Køge Kommune.

184.000 MWh i overskudsvarme

Ydermere ønsker kommunen, at overskudsvarmen fra datacentret bliver nyttiggjort i overensstemmelse med Køge Kommunes visioner for grøn omstilling. Datacentret er placeret inden for VEKS’ (Vestegnens Kraftvarmeselskab) distributions- og transmissionsområde og herfra oplyser man, at hver datacenterhal forventeligt vil have overskudsvarme svarende til 5-7 MW.

For alle tre haller i fase 1 og 2 bliver det en samlet overskudsvarme på 15-21 MW, og den samlede årlige mængde overskudsvarme vil derfor være på op til ca. 184.000 MWh. Til sammenligning var det samlede varmeforbrug for alle husstande i Køge Kommune på i alt ca. 275.000 MWh i år 2017.

Står det til Køge Kommune indarbejdes udnyttelse af overskudsvarmen fra datacentret i projektet fra starten, og her kunne en løsning være, at udnyttelse af overskudsvarme tænkes ind i det konkrete design af bygninger og installationer. Andre løsninger kunne være ‘add-on’-løsning, hvor overskudsvarmeinstallationen installeres efterfølgende.

Største sikkerhed for at data ikke misbruges

Hos Dansk Erhverv har chefkonsulent hos Dansk Erhverv Poul Noer tidligere kaldt Microsofts investering om grønne datacentre i Danmark for en rigtig god nyhed:

– Det viser, at Danmark er i front, når det kommer til både grøn omstilling og digitalisering.

Også it-direktør i Forsvaret Kristian Vensgaard har udtryk glæde:

– Microsofts datacenterregion vil sikre Forsvaret adgang til it- og datakapacitet, som vi ikke kan udvikle selv.

Hos Prosa, der er et fagforbund for it-professionelle, bider man ligeledes mærke i den øgede sikkerhed, det kan give dansk data:

– I dag, når man laver cloud-løsninger, kan data ende, hvor som helst i verden afhængig af, hvilken leverandør man har. Noget af det data, vi har om danske borgere, mener jeg, er af en sådan karakter, at det bør blive i Danmark. Her har man den største sikkerhed for, at det ikke bliver misbrugt, siger Niels Bertelsen, formand i Prosa.

Nu afventes, at VVM-screeningen godkendes, før den videre proces kan fortsætte.

Relateret indhold