Building Green: Hollandsk stjernearkitekt vender tilbage

Thomas Rau er tilbage i Danmark og skal på Building Green tale om at være opmærksomme på alt det, der foregår omkring os; vi er som mennesker alle forbundet på verdensplan både fysisk, socialt og mentalt.
Thomas Rau, grundlægger af Rau Architects, Foto: Juliette Polak.
Thomas Rau, grundlægger af Rau Architects, Foto: Juliette Polak.

Om Thomas Rau

  • – Hans motto: ‘Lad os gøre, hvad der er nødvendigt, ikke hvad der er muligt.’ Han er en kendt frontløber i den internationale debat om bæredygtighed, ressourcemangel og brug af vedvarende energi i arkitekturen.
  • – Hans evne til at se på situationer og spørgsmål fra et nyt perspektiv er uden sidestykke. Hans innovative ideer og løsninger virker temmelig indlysende – selvom ingen tænkte på dem før – hvorfor de er klare, anvendelige og lette at forstå.
  • – Eksempler på Thomas Raus innovative ideer inkluderer ‘Light as a Service’, ‘Material as a Service’, ‘Material Passport’ og ‘Turnaround Terminal’.
  • – Turntoo blev grundlagt af Thomas Rau og Sabine Oberhuber. I 2016 forklarede duoen også deres filosofi i deres bog med titlen ‘Material Matters’. Ideerne i denne bog dannede grundlaget for Madaster – en platform for brug og genbrug af byggematerialer, der blev grundlagt i 2017.

Grundlægger af Rau Architects, Thomas Rau, er kendt verden over og har vundet priser for sit arbejde med at fremme bæredygtigt arkitektur. Han glæder sig til at indtage Main Stage i Forum med en tale, der går hånd i hånd med Building Greens tema ‘Alt er forbundet’:

– Jeg vil tale om forbundethed. For mig handler det om livet, vi lever. Vi skal lære at være opmærksomme på det, der foregår omkring os, da vi som mennesker alle er forbundet på verdensplan både fysisk, socialt og mentalt. Kun når de tre niveauer er i balance, kan vi forbinde os med hinanden. De udfordringer, vi oplever nu, kalder på en ny form for opmærksomhed for at genetablere den forbundethed, fortæller Thomas Rau.

Genanvendelse fuldt dokumenteret

For ham er en cirkulær bygning en midlertidig kombination af produkter, komponenter og materialer, der alle har en dokumenteret identitet. Det er vigtigt, at både den originale og planlagte genanvendelse af delene er fuldt dokumenteret for at kunne bruge dem på ny i fremtiden, mener Thomas Rau.

Tij Observatory. Foto: Katja Effting, Road.
Tij Observatory. Foto: Katja Effting, Road.

Den tilgang har han for eksempel brugt i et nyt projekt, Triodos Bank i Zeist i Holland. Projektet er en kontorbygning i træ, der er designet, så det kan skilles ad og monteres igen. Kontorbygningen fungerer også som en midlertidig materialebank med et minimalt CO2-fodaftryk. Et andet interessant projekt, som Thomas Rau står bag, er det æggeformet Tij Observatory, der ligger i et naturreservat i Scheelhoek. Fugleobservatoriet er designet med de mest optimale former og positioner, så det også kan skilles ad og genanvendes i andre projekter.

Mere af den transformation, der er brug for

Thomas Rau har designet bæredygtige bygninger siden 1992, og når vi ser mod fremtiden, er han ikke tvivl om, hvad der skal til for at fremme bæredygtigt byggeri:

– For omkring 12 år siden gik det op for mig, at udviklingen inden for bæredygtighed og cirkularitet kun handler om optimering. Men optimering alene ændrer ikke systemet, og vi har brug for en større forandring. Selvom om cirkulær økonomi stille og roligt vinder frem i byggebranchen, så er det mest med fokus på optimering og ikke den transformation, vi har brug for.

Triodos Bank. Foto: Ossip.
Triodos Bank. Foto: Ossip.

Sidste indlæg gjorde stort indtryk

Hos Building Green er man stolte og glade over, at Thomas Rau er på programmet igen:

– Vi kunne mærke, at hans sidste indlæg gjorde stort indtryk på mange og har haft effekt på bæredygtigt byggeri i Danmark. Vi glæder os til at få en opdatering på hans videre arbejde og endnu engang blive inspireret af ham, fortæller Sarah Elhauge, adm. direktør hos Building Green.

Thomas Rau kan opleves på Building Green København den 3. november kl. 9.20 på Main Stage i Forum.

Building Green afholdes i Forum, Julius Thomsens Plads, 1, 1925 Frederiksberg C, den 3. og 4. november 2021.

Se programmet og tilmeld dig gratis.

Relateret indhold