Alt skulle ånde fred og idyl, når boligområdet ‘Fælledby’ stod opført midt i naturen ved Amager Fælled – en ny bydel med mulighed for alle københavnere, unge som gamle, at bo i et bæredygtigt byggeri, tæt på naturen med moderne gadekær, lokal skole, plejehjem, daginstitution, fælleshuse og et naturformidlingscenter, der skulle skabe fællesskab om naturen.
Det seneste halve år har dog langt fra budt på harmoni for det udskældte projekt:
I starten af februar blev planerne fra politisk side om at skabe et bæredygtigt boligområde i samspil med naturen på Amager Fælled i København godkendt. Masterplanen for området og også det nye boligområdes navn blev ‘Fælledby’ – tidligere Vejlands Kvarter – og fra By & Havn, der sammen med PensionDanmark står bag udviklingen, lød blandt andet, at man havde ‘stort fokus på vigtigheden af, at Vejlands Kvarter skal udvikles på fælledens præmisser’.
Læs også: Henning Larsen vinder Vejlands Kvarter
I slutningen af samme måned begyndte det indledende arbejde med etablering af områdets byggeplads samt etablering af nye levesteder for områdets beskyttede padder samt sikring af, at ynglende fugle ikke byggede reder og dermed blev forstyrret under forårets og sommerens kommende aktiviteter på byggefeltet.
Læs også: Byggeplads begynder at tage form ved Vejlands Kvarter
Arbejdet medførte dog både en politianmeldelse og flere klager til Miljøstyrelsen med påstande om blandt andet ulovlig forstyrrelse af fugle og padder samt overtrædelse af både Jagtloven og den såkaldte VVM-tilladelse – det vil sige de naturhensyn, som Københavns Kommune har stillet som krav i forbindelse med gennemførelsen af byggeprojektet.
Københavns Kommune og Miljøstyrelsen afviste klagerne med begrundelse om, at ingen regler og love er overtrådt, ligesom at politiet valgte at afvise politianmeldelsen med henvisning til, at det er en sag for Miljøstyrelsen – som senere også afviste anmeldelse.
Læs også: Fælledbyen frikendt for salamander-drab og chikane af lærker
Amager Fælleds Venner og Naturfredningsforening i København var blandt de organisationer, der stod bag klagesagen.
– Vi har forståelse for, at der er delte meninger om opførelsen af Fælledby, og vi ser mest de fremførte klager og politianmeldelser, som et forsøg på at fremme en bestemt dagsorden. Vi har i planlægningen af Fælledby været meget grundige i arbejdet med at beskytte naturen bedst muligt, og det glæder os meget, at alle myndigheder nu også har vurderet, at vi gør det rigtige, lød det dengang fra direktør for Fælledby P/S, Erling Thygesen.
Videre sagde han:
– Vi er i fuld gang med at etablere de afværgeforanstaltninger, som skal beskytte dyrelivet i området, og håber på, at afvisningen af disse anmeldelser vil være med til at vise, at vi gør alt for at tilgå dette område på den bedst mulige måde. Jeg vil derfor også gerne opfordre til, at det bliver på den baggrund, vi fremover kan debattere udviklingen af Fælledby, for det gør vi selvfølgelig meget gerne.
Byggeforberedelser standset
Godt en måned senere høstede Fælledby international anerkendelse fra et af verdens førende innovations- og designmagasin, Fast Company i kategorien ‘urbant design’. Året forinden vandt projektet arkitekturprisen hos det globale arkitekturmedie, Architizer.com, for bedste ‘unbuilt masterplan’.
Men de prestigefyldte titler var dog langt borte, da Planklagenævnet og Miljø- & Fødevareklagenævnet i starten af juli meddelte, at de igangværende byggeaktiviteter skulle standses. Ugen efter havde kommunens advokat dog vurderet, at arbejdet med nedrivning af det tidligere vandrehjem samt den indledende grundmodning på størstedelen af området kunne genoptages.
Men den 17. august fik Amager Fælleds Venner så medhold i Københavns Byret, der besluttede, at byggeforberedelserne skulle standses. Hertil udtalte direktør i Fælledby P/S, Erling Thygesen:
– Udfaldet er ikke som forventet. Nu skal vi have tid til at granske afgørelsen sammen med vores advokat og vurdere de næste skridt. Vi indstiller det fysiske arbejde på området indtil videre.
Efter grundig overvejelse har Fælledby P/S nu valgt at kære byrettens kendelse om, at byggeforberedelserne ved Fælledby skal standses, indtil Miljø- og Fødevareklagenævnet og Planklagenævnet har truffet endelig afgørelse i de verserende klagesager.
Umiddelbart inden byrettens afgørelse kom der ligeledes et svar fra klagenævnene om, at der ikke var nedlagt påbud mod igangværende arbejder på Fælledby. Disse svar indgik ikke i sagen i byretten, og byrettens afgørelse endte med, at Fælledby fik forbud mod at udnytte kommunens tilladelser.
– Vi er endt i limbo
Hos Fælledby P/S giver denne uenighed mellem de offentlige myndigheder og byretten en generel utryghed omkring, hvad rammerne er for anvendelse af myndighedernes tilladelser, frem til den endelig afgørelse fra klagenævnene foreligger:
– Fælledby P/S har hele tiden udviklet området ved Amager Fælled efter de forskrifter og vejledninger, vi har modtaget fra kommunen og Miljøstyrelsen. Alligevel er vi nu endt i limbo mellem de tilladelser, vi har fra kommunen, og byrettens kendelse. Derfor skal sagen prøves i landsretten, så vi – og andre bygherrer – kan være helt sikre på, hvad vi må og hvad vi ikke må, både i nuværende og fremtidige byudviklingsprojekter, lyder det fra direktør for Fælledby P/S, Erling Thygesen.
Der er endnu ikke faldet endelig afgørelse i de klagesager, som er baggrunden for nævnenes meddelelse om opsættende virkning.
Fælledby P/S kan ikke på nuværende tidspunkt sige, hvor lang tid projektet bliver forsinket, og hvad det betyder for projektets tidsplan og økonomi, men fortsætter dialogen med myndighederne om behovet for yderligere dokumentation af naturbeskyttelsen i projektet.