Den kollektive indsats mellem de fire samarbejdspartnere Nasa, Icon, Search+ og BIG er drevet af ønsket om, at gøre menneskeheden til en rumfarende civilisation. Nasas måneprojekt, Artemis, vil sende mennesker til månen inden 2024, og i forlængelse af det udvikles Projekt Olympus, der skal konstruere huse til at leve i på månen. Konstruktion af de fremtidige huse har karakteristiske konstruktioner, der er med til at give bedre beskyttelse mod termisk stråling og mikrometeoritter.
– Det danske ord ‘formgivning’ betyder helt bogstaveligt: At give form til det, som endnu ikke har form. Mere konkret: At give form til fremtiden. Dette bliver fundamentalt, når vi vover os ud over jordens overflade og begynder at forestille os, hvordan vi skal bygge og leve i universet i fremtiden. I samarbejde med Icon udforsker vi helt nye grænser for fremtidens byggeri med Projekt Olympus – både i forhold til materialer, teknologier og miljøhensyn. Vi tror på, at nogle af de løsninger og teknologier, vi skal bruge til løse vores massive klimaudfordringer på jorden, kan udvikles på månen, siger Bjarke Ingels, Founding Partner og Creative Director, BIG-Bjarke Ingels Group.
Månestøv i 3D-printeren
Projekt Olympus vil blive bygget ved hjælp af Icons 3D-printteknologi, hvor månestøv vil være det vigtigste byggemateriale. I partnerskab med Nasas Marshall Space Flight Center i Huntsville, Alabama, vil Icon teste månestøvet med forskellige proces- og printteknologier. Testene skal hjælpe med at designe, udvikle og demonstrere prototype-elementer til et muligt fremtidigt fuldskala additivt konstruktionssystem, der kan printe infrastruktur på månen.
– At bygge menneskehedens første hjem i rummet er det mest ambitiøse byggeprojekt i menneskets historie, og vi vil nå nye højder indenfor videnskab, teknologi og arkitektur, siger Jason Ballard, medstifter og administrerende direktør for Icon og fortsætter:
– Nasas investering i rumteknologier som denne kan ikke kun bidrage til at fremme menneskehedens fremtid i rummet, men også til at løse nogle af de reelle udfordringer vi står over for på jorden.
Intens forskning i konstruktionsformer
Projekt Olympus er et af BIG’s projekter i en række af rumrelaterede projekter. Mars Science City er udviklet til Dubai som en prototype til at udforske de bygningsteknologier, som menneskeheden har brug for for at opholde sig og leve på den røde planet Mars. Ligesom Mars Science City vil Projekt Olympus adressere otte af de 17 FN-mål for bæredygtig udvikling, der er relaterer sig til vores blå planets byggede miljø.
– På trods af vores beskedne størrelse, er Danmark nogle af de største spillere i at levere forskning og teknisk udstyr til nuværende rummissioner. Hos BIG har vi over den sidste årrække arbejdet aktivt på at blive de første arkitekter, der får realiseret en bygning på en anden planet i rummet. Gennem et samarbejde med Space Exploration Denmark har vi oparbejdet solid vidensbase om rumforskning og vores erfaring med udviklingen af Mars Science City og nu Projekt Olympus gør, at denne målsætning er indenfor rækkevidde, og at vi ved at udnytte vores tilegnede viden omkring arkitektur i rummet og de barske forhold på månen har skabt virkelig smukt arkitektur til de første måneboere, siger Jakob Lange, Partner, BIG – Bjarke Ingels Group.
At bygge en bygning på månen er på mange måder udfordrende og partneransvarlig på Projekt Olympus fra BIG – Bjarke Ingels Group, Martin Voelkle forklarer, at en bæredygtig konstruktion på månen kræver intens forskning.
– På baggrund af vores erfaring med Mars Science City, har vi udviklet det første permanente månehabitat, der er modstandsdygtigt over for det fjendtlige miljø i rummet, og hvor omkostningerne ved transport af materialer kræver streng effektivitet. Vi har undersøgt de mest ideelle bygningsformer til at opretholde atmosfærisk tryk og beskyttelse mod kosmisk- og UV-stråling. Habitatet vil derfor blive designet med den iboende optimering, der kræves for bygninger i rummet. Byggeriet bruger også banebrydende robotteknologi til konstruktionen, og der benyttes kun ressourcer, der allerede eksisterer på månen. De teknologier og effektivitetsparametre, der er udviklet i Projekt Olympus til opførelse af bygninger i rummet, vil også kunne bidrage til udviklingen i bæredygtigt byggeri på jorden.