Overblik: Holmene på fem minutter

Danmark har ikke øer nok - i hvert fald ikke, hvis det står til parterne bag det nye, storstilede projekt i Avedøre.
Sådan skulle et luftfoto af Avedøre Holme i forgrunden gerne se ud om nogle år. Regeringen har lanceret endnu en spektakulær ø-plan. Foto: Urban Power for Hvidovre Kommune.
Sådan skulle et luftfoto af Avedøre Holme i forgrunden gerne se ud om nogle år. Regeringen har lanceret endnu en spektakulær ø-plan. Foto: Urban Power for Hvidovre Kommune.

Regeringen lader igen til at boble over med store ø-visioner for Københavnsområdet.

Senest var det Lynetteholmen, der skal skabe plads til 35.000 borgere på en kunstig ø i Øresund. Nu er det Holmene ud for Avedøre, der skal gøre plads til 12.000 arbejdspladser. Dagens Byggeri giver dig overblikket her:

Hvad?

Kort fortalt drejer projektet sig om at anlægge ni kunstige holme ud for Avedøreværket i Hvidovre Kommune. Området er målrettet erhvervslivet, og får direktøren for Dansk Erhverv, Brian Mikkelsen, sit ønske opfyldt, bliver det Europas nye Silicon Valley, hvad han tidligere udtalte til tv2.dk.

For at få plads til alle de “grønne digitale omstillingsjobs”, som direktøren referer til, skal 300 hektar nyt land hæve sig af vandet. Det er et kæmpestort graveprojekt, der ifølge Dansk Byggeri kommer til at stryge ind på top fem over de største anlægsprojekter i de følgende år.

Da de nye ønske-øer skulle navngives, kiggede aftaleparterne ikke langt efter navnet. De ni nye holme får navnet Holmene og skal skal bidrage med 700.000 kvadratmeter ny, bynær natur og 17 kilometer ny kystlinje.

Hvem?

Bag aftalen står et bredt flertal i Folketinget. Flertallet tæller regeringspartierne Venstre, Liberal Alliance og Konservative samt Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet.

I alt giver det 136 mandater til projektet fra Christiansborg. De står dog ikke alene. Både Københavns Kommune og Hvidovre Kommune er en del af projektet, der også nyder opbakning blandt borgmestrene i Ballerup, Brøndby og Albertslund.

For at projektet for alvor skal i gang, skal man dog bruge mere end bare politikere. Derfor har man også indrulleret PensionDanmark, der sidder på en pengetank, som Joakim von And ville kigge langt efter.

Pensionskassen råder over mere end 250 milliarder kroner. De bliver selvfølgelig ikke alle smidt i havet ved holmene, men administrerende direktør i PensionDanmark Torben Möger Pedersen vil endnu ikke sætte et beløb på.

Hvorfor?

Er et godt spørgsmål. København mangler plads, lader til at lære en af begrundelserne. Rensningsanlægget Lynetten skal desuden flyttes, før man kan komme i gang med regeringens andet prestigeprojekt Lynetteholm, og ved Avedøre er der plads. Samtidig viser en rapport fra Cowi, at man grundet metrobyggeri i hovedstaden har en hel del mere eller mindre forurenet jord i overskud. Da jorddepoterne omkring København er godt fyldte, er anlægget ved Avedøre også en mulighed for at slippe af med beskidt sand og ler, få det renset, og lade de nye grundejere på Holmene betale regningen.

For projektet skal hvile i sig selv, siger alle politikerne. Man regner med indledende investeringer på 2,7 milliarder kroner. Men det skal gerne betale sig ind over tid.

Hvornår?

De nye holme rejser sig over vandspejlet lige Syd for Hvidovre, hvor arbejdet efter planen begynder allerede i 2022. I 2028 vil de første grunde blive sat til salg. I 2040 skulle den sidste ø stå klar, lød det med begejstring på pressemødet i går – altså hvis alt går efter planen.

Ny natur og nye erhvervsområder ud til vandet. Får regeringen magt, som de har agt er det snart realiteten i Hvidovre. Foto: Urban Power for Hvidovre Kommune.
Ny natur og nye erhvervsområder ud til vandet. Får regeringen magt, som de har agt er det snart realiteten i Hvidovre. Foto: Urban Power for Hvidovre Kommune.

Relateret indhold