Vinderprojekt sætter bydel i bevægelse

aarhus arkitekterne har som totalrådgiver i samarbejde med Arkitekterne Bjørk & Maigård, Brix & Kamp Rådgivende Ingeniører, Labland Arkitekter og Rosseel's Tegnestue vundet konkurrencen om fornyelse af det almene boligområde Fyrkildevej i Aalborg Øst.
Med sundhed som afsæt skitserer aarhus arkitekterne en ny vital bydel, hvor mangfoldigheden i beboersammensætningen og de sociale fællesskaber styrkes.
Med sundhed som afsæt skitserer aarhus arkitekterne en ny vital bydel, hvor mangfoldigheden i beboersammensætningen og de sociale fællesskaber styrkes.

aarhus arkitekterne er en del af det vinderteam, der skal forny det almene boliområde Fyrkildevej i Aalborg Øst.

– Med forslaget bevæger vi os væk fra den rendyrkede modernismes meget disciplinerede formsprog som det eneste gyldige ideal for byudvikling. Vi synes, at Fyrkildevej inviterer til en arkitektur, der fortsat er elegant, men via mangfoldighed og anvendelsen af naturlige materialer anslår en mere familiær stemning med fokus på udfoldelsen af menneskelige relationer, forklarer direktør Mogens Kristensen, aarhus arkitekterne, i en pressemeddelelse.

Fyrkildevej er en afdeling med 420 lejligheder i Himmerland Boligforening. Fornyelsen af afdelingen er led i en større forvandling og sidste etape i transformeringen af et større område ved navn Kildeparken. Første skridt er allerede taget med opførelsen af blandt andet et nyt sundhedshus og fælleshus.

Opadgående formkurve

Med sundhed som afsæt skitserer aarhus arkitekterne en ny vital bydel med sportshangar, kulturhus og sundhedshus som løftestang for velfungerende nærmiljøer, hvor man mødes med sine naboer og kender hinanden. Det fælles byrum indrettes med multibane, grønne legeområder, aktivitetsbånd og etableringen af specialforretninger i et erhvervsstrøg i hjertet af Fyrkildevej.

Fortætning er et andet vigtigt virkemiddel, der rent arkitektonisk skal være med til at styrke oplevelsen af Fyrkildevej som en attraktiv bydel. aarhus arkitekterne planlægger således at udfylde mellemrummene mellem de eksisterende bygninger med nye boliger samt at tilføje tagetager flere steder. Det vil give en oplevelse af større nærhed og intimitet.

– Hensigten er at styrke bydelens unikke kendetegn ved at skabe intime byrum. Vores forbillede er fortættede byer med deres summen af liv, kringlede stræder og kroge. Med etableringen af grønne rekreative rum tilfører vi samtidig bydelen en dimension af frihed og plads, lyder det fra Mogens Kristensen.

Mangfoldig, intens og farverig

aarhus arkitekternes vinderforslag introducerer nye boligtyper i form af blandt andet ungdomsboliger, deleboliger og rækkehuse, som i fremtiden skal indfri mange forskellige beboertypers behov og understøtte udviklingen af et mangfoldigt bymiljø. Nye elementer tilføres, for eksempel altaner med drivhuse, carporte med multiværksteder og private forhaver. Samtidig løftes de eksisterende lejemål til tidssvarende standarder.

Fyrkildevej ligger særdeles centralt i umiddelbar nærhed af Aalborgs nye supersygehus, den planlagte letbane og et erhvervsområde i rivende vækst. Aalborg vil i fremtiden kunne tiltrække arbejdskraft og nye borgere på grund af netop denne udvikling. Et matchende boligudbud er afgørende for at dette lykkes.

Enig dommerkomité

Konkurrencens dommerkomité har ifølge aarhus arkitekterne enstemmigt peget på forslaget, og fremhæver blandt andet tegnestuens strategi, der i stedet for at gruppere særlige boligtyper blander små og store boliger, lejligheder og rækkehuse i et givende naboskab.

– Forslaget tilfører Kildeparken nye kvaliteter ved at udforme et boligkvarter med sin helt egen identitet og arkitektur. Mangfoldigheden i beboersammensætningen og de sociale fællesskaber styrkes gennem blandingen af forskellige boligtyper. Man ser for sig, at pensionisten kigger efter børnefamiliens yngste, mens forældrene handler. Eller at den studerende tjener en ekstra skilling på lektiehjælp hos genboen. Dette er et stærkt socialt greb og en overbevisende strategi, lyder det i dommerbetænkningen.

Rådgiverteamet bag fornyelsen af Fyrkildevej ledes af aarhus arkitekterne som totalrådgiver. Som underrådgivere deltager Arkitekterne Bjørk & Maigård, Brix & Kamp Rådgivende Ingeniører, Labland Arkitekter og Rosseel’s Tegnestue. Projektet går i gang straks og forventes indflytningsklart i 2020.

aarhus arkitekterne vil styrke Fyrkildevej ved at skabe intime byrum. Med etableringen af grønne rekreative rum tilføres bydelen samtidig en dimension af frihed og plads.
aarhus arkitekterne vil styrke Fyrkildevej ved at skabe intime byrum. Med etableringen af grønne rekreative rum tilføres bydelen samtidig en dimension af frihed og plads.

Relateret indhold