Vandkunsten bag nyt boligkoncept

Tegnestuen Vandkunsten tegner lejligheder, som tager udgangspunkt i, at huslejen højst må være på 3.200 kroner.
Tegnestuen Vandkunsten har tegnet tre udgaver af Basisboligen, der henholdsvis kan huse en, to og tre personer. Billeder: Tegnestuen Vandkunsten.
Tegnestuen Vandkunsten har tegnet tre udgaver af Basisboligen, der henholdsvis kan huse en, to og tre personer. Billeder: Tegnestuen Vandkunsten.

Basisboligen

  • Arkitekt: Tegnestuen Vandkunsten
  • Bygherre: KAB
  • Entrepriseform: Udviklingsprojekt
  • Udførelsesår: 2015 –

Københavns Kommune og KAB har indgået en aftale om at udvikle et koncept for små, billige boliger i god kvalitet. De første cirka 25-30 Basisboliger er på vej i Sydhavnen og på Vesterbro.

Boligerne tegnes af Tegnestuen Vandkunsten, der på sin hjemmeside skriver,at Basisboligen er udviklet på baggrund af den aktuelle udfordring, der ligger i, at de små billige boliger næsten er forsvundet på boligmarkedet – blandt andet på grund af renoveringer, lejlighedssammenlægninger og prisudviklingen på boligmarkedet. Kollegierne er også stuvende fulde, og samtidig er der en voksende gruppe fattige unge, der klemmes ud af kontanthjælpssystemet og i værste fald kan ende på gaden. Basisboligen er en mulig løsning, idet den muliggør små, billige og attraktive boliger, der bevidst blander sårbare unge med ressourcestærke studerende.

Vi har i dette projekt arbejdet med at skabe en særlig rummelighed. Det skal ikke bare handle om at stable boligerne i forlængelse af hinanden.

Jan Albrechtsen Partner, Tegnestuen Vandkunsten

Udfordringen for vandkunsten har været at skabe et boligkoncept, der tager udgangspunkt i KAB’s beregninger, der viser, at gruppen af sårbare unge højst kan betale 3.200 kr. i husleje pr. person. Det er der kommet tre typer boliger ud af; en et-værelses bolig på 25-28 kvm., en komprimeret to-rumsbolig på 46 kvm. til par og en bolig på 75 kvm. beregnet til tre personer, som alle kan få hver deres værelse, og som derudover indeholder et fælleskøkken og et bad.

Fokus på rummelighed

– Der findes mange eksempler på ungdomsboliger, som er ret ensformige og stablet på rad og række. Vi har i dette projekt arbejdet med at skabe en særlig rummelighed. Det skal ikke bare handle om at stable boligerne i forlængelse af hinanden, men om i organisationen af boligerne at skabe muligheder for, at de unge kan dyrke fællesskaber på kryds og tværs, siger Jan Albrechtsen, partner hos Tegnestuen Vandkunsten.

Også hos Københavns Kommune slår man på, at Basisboligen kan medvirke til, at en by som København ikke kun bliver for de velhavende.

– Vi har mangel på billige boliger i København. Men København må ikke knække over og blive en opdelt by, hvor der i nogle bydele kun er boliger til de rigeste. Nu udvikler vi en ny type bolig af god kvalitet, der skal være så billig, at socialt udsatte københavnere kan betale den, siger teknik- og miljøborgmester i Københavns Kommune, Morten Kabell.

Samarbejdet om Basisboligen forventes at resultere i et standard bygge-program, der kan benyttes til konkrete byggeprojekter. To forsøgsbyggerier er planlagt. Et på A.C. Meyers Vænge i Sydhavnen og et i Sundevedsgade på Vesterbro. Udviklingen af konceptet forventes afsluttet inden udgangen af 2015.

Basisboligen tager udgangspunkt i, at huslejen højst må være på 3.200 kroner pr. beboer. Billeder: Tegnestuen Vandkunsten.
Basisboligen tager udgangspunkt i, at huslejen højst må være på 3.200 kroner pr. beboer. Billeder: Tegnestuen Vandkunsten.

Relateret indhold