Tagmembran omdanner CO2 til sand

Børnehaven Humlebien i Svendborg er opført med en bæredygtig tagmembran, der er omfattet af en genbrugsordning. Bygningen ventes DGNB-certificeret til sølv.
Børnehaven Humlebien i Svendborg er opført med en bæredygtig tagmembran, der er omfattet af en genbrugsordning. Bygningen ventes DGNB-certificeret til sølv. Pressefoto.
Børnehaven Humlebien i Svendborg er opført med en bæredygtig tagmembran, der er omfattet af en genbrugsordning. Bygningen ventes DGNB-certificeret til sølv. Pressefoto.

I Svendborg Kommune slog den nye børneinstitution Humlebien dørene op i løbet af foråret til glæde for både børn, forældre og medarbejdere i kommunen. Det er imidlertid ikke kun de nye lyse, rummelige og funktionelt indrettede lokaler og udendørs arealer, der vækker begejstring. Som den første børnehave herhjemme er bygningen opført efter kravene i den bæredygtige DGNB-certificeringsordning og ventes at opnå DGNB sølv-certificering.

Store driftsfordele

– Vi ønsker at tage bæredygtighed alvorligt og har derfor valgt at bygge med udgangspunkt i DGNB-kravene. Bygningen skulle ikke kun være dejlig for brugerne at opholde sig i, men også opføres i materialer og med løsninger, der sikrer et godt indeklima og minimerer det miljømæssige fodaftryk. Der er derudover god økonomisk ræson i at bygge efter DGNB-kravene. På den lange bane forventer vi større driftsfordele, idet såvel rengøringsbehov som energi- og vandforbrug reduceres kraftigt, ligesom de valgte materialer må forventes at mindske vedligeholdelsesbehovet. Det gør jo en stor forskel, når du allerede fra starten tager udgangspunkt i, at bygningen skal have en levetid på over 50 år og vælger materialer ud fra dét, siger projektleder Anton Holm Madsen fra Svendborg Kommune.

På den lange bane forventer vi større driftsfordele, idet såvel rengøringsbehov som energi- og vandforbrug reduceres kraftigt, ligesom de valgte materialer må forventes at mindske vedligeholdelsesbehovet.

Anton Holm Madsen Projektleder, Svendborg Kommune

Høje krav

Børnehaven Humlebien er projekteret af C & W Arkitekter, der udover projekter i den almene boligsektor også har tegnet en lang række offentlige institutioner. Tegnestuen regner med, at børnehaven bliver Danmarks første DGNB-certificerede institution.

– Der er temmelig meget dokumentation forbundet med at leve op til DGNB-kravene. Det gælder byggematerialer fra træ til søm og skruer såvel som selve byggeprocessen, og hvordan materialerne håndteres efter endt levetid. Vi har tilstræbt at lave bygningen, så den anvender så få materialer som muligt, ligesom vi har brugt genanvendelige materialer, hvor det har kunnet lade sig gøre, siger arkitekt ved C & W Arkitekter, Mogens Milling.

Derudover er Børnehaven Humlebien udført med isolering efter kravene i BR15 og desuden opført med solceller på taget. På den måde opfylder den samlet set de skærpede energikrav i bygningsklasse 2020.

Omdanner CO2

Blandt de materialeløsninger, som er valgt til Børnehaven Humlebien, er tagmembranen Derbicolor Olivine fra Derbigum, der er en af de førende leverandører af Cradle-to-Cradle-certificeret tagpap. Membranen kan takket være sit indhold af det naturlige mineral olivin omdanne luftens CO2 til sand. Den er derudover omfattet af en såkaldt take-back-ordning, der blandt andet sikrer fuld genanvendelse af tagpap-fraskær fra byggeprocessen.

– Al affaldet i forbindelse med tagløsningen samles ind og køres til genbrug, så det bliver til ny tagpap på Derbigums fabrik i Belgien. For os som udførende er det ren rutine, og vi er glade for på den måde at kunne være med til at sikre et mere bæredygtigt byggeri. Udover at være 100 procent genanvendelig er membranen helt vandtæt og har markedets længste holdbarhed. Den er derfor med til at reducere børnehavens miljømæssige fodaftryk, samtidig med at den reducerer kommunens behov for vedligeholdelse af taget, siger beregner Peer Schødts fra tagentreprenørfirmaet Bakkekildegård Byens Tag, der har stået for udførelsen af den grønne tagløsning på Humlebien.

Pressefoto.
Pressefoto.
Pressefoto.
Pressefoto.

Relateret indhold