Dansk arkitektur springer frem i store dele af verden. Succesen i udlandet hos tegnestuer som Big, Henning Larsen, SHL, for bare at nævne nogle få, er markant.
Men det er ikke noget nyt fænomen. Jørn Utzon, Johan Otto von Spreckelsen og Arne Jacobsen er nogle af de danske arkitekter, som også har sat sit præg uden for Danmarks grænser.
Sidstnævnte er da også det udvalgte danske islæt i den nye miniguide, som Expedia har lavet om nordisk arkitektur ude i verden.
Tankstationen og Oxford
Fem af Arne Jacobsens bygninger er beskrevet i guiden.
Man har lagt ud med tankstationen i Skovshoved. I 1938 hyrede Texaco-koncernen Arne Jacobsen til at tegne en ny type af tank- og servicestationer. Tankstationen blev aldrig sat i masseproduktion, som ellers var den oprindelige plan. I dag betragtes tankstationen som et funktionalistisk mesterværk og er fredet.
Bygningen bliver kaldt ‘Paddehatten’ grundet dens ikoniske ellipseformede tagkonstruktion. Samme design blev senere anvendt som inspiration for Jacobsens klassiske stol Myren fra 1952, som har et ryglæn i samme form.
England er næste stop, hvor danskeren har tegnet St. Catherine’s College, Oxford. I 1960 blev Arne Jacobsen inviteret til at designe St. Catherine’s College – det første nye college i Oxford i knap 100 år.
Jacobsen forblev tro mod sin holistiske tilgang til totaldesign, og hans vision gennemsyrer bygningen – både udefra og indefra. Til formålet designede Jacobsen de såkaldte Oxford-stole med det unikke høje ryglæn, lamper, sofaer og endda bestik.
Arbejdet efter døden
Rådhuset i Mainz blev det sidste projekt Arne Jacobsen færdiggjorde, inden han døde i 1971. Projektet blev designet i samarbejde med kollegaen Otto Weitling.
Da Jacobsen gik bort var han involveret i en række prominente bygningsværker, heriblandt Danmarks Nationalbank, som var ét af karrierens største projekter, samt Den Danske Ambassade på Sloane Square i London. To af Jacobsens medarbejdere Otto Weitling og Hans Dissing overtog tegningerne af disse bygninger og sikrede desuden, at igangværende projekter blev afsluttet som aftalt.
Nationalbanken i Kuwait er ligeledes af Arne Jacobsen.
Opført i 1977. Arkitekturen drager paralleller til Danmarks Nationalbank, en anden af Jacobsens designs – og velsagtens ét af hans mest anerkendte værker.
Bygningens tunge udtryk er brudt op af lodrette linjer på bygningens facade, samt den iøjnefaldende hovedindgang, som bliver oplyst af den forgyldte kuppel. Bygningen gennemgik en omfattende renovering i periode 1986-1990, men bibeholdte sin oprindelige form.
I 2005 begyndte konstruktionen på en komplet ny Nationalbank, der skulle understøtte udvidelsen af bankens forretningsområder. Det nye hovedkontor åbnede officielt i april 2017, men Jacobsens bygning er stadig i brug.
Selvom Arne Jacobsen var nødsaget til at flygte til Sverige under Anden Verdenskrig, og boede her indtil krigens slutning, nåede hans arkitektur ikke til Sverige før 1965. Her vandt han en konkurrence om at designe Landskrona Idrætshal.
Designet er bygget op omkring et nedsænket plateau og et gigantisk svævende tag. Selve arenaen er sænket tre meter ned i jorden, og tilskuerpladserne er bygget op omkring arenaen som i et gammelt amfiteater.
Den nordiske “ArkitekTur” findes her. Foruden Arne Jacobsen, er finske Eliel Saarinen, svenske Gerth Wingårdh og Kjetil Trædal Thorsen fra Norge repræsenteret i guiden.