Skaber byer for mennesker: Danske Jan Gehl modtager global hæder

Arkitekt MAA og professor Jan Gehls 'people first'-tilgang indbringer ham nu en prestigefyldt, international pris for sit store bidrag til udviklingen af bykvalitet verden over.
Jan Gehl er blevet behørigt hædret, fordi han i sit virke som arkitekt og professor i mere end et halvt århundrede har helliget sig arbejdet med at øge kvaliteten for mennesker i byer og bebyggelser. Arkivfoto
Jan Gehl er blevet behørigt hædret, fordi han i sit virke som arkitekt og professor i mere end et halvt århundrede har helliget sig arbejdet med at øge kvaliteten for mennesker i byer og bebyggelser. Arkivfoto

Den danske stjernearkitekt Jan Gehl er blevet tildelt den globale pris ‘Global Human Settlements Outstanding Contributions Award’ for sit store bidrag til at højne bykvaliteten og evnen til at udbrede budskaber og redskaber, så politikere og planlæggere over hele verden forstår værdien af at skabe byer for mennesker.

Hæderen blev tildelt ham under FN-arrangementet ‘The Global Forum for Human Settlements’, der blev afholdt online den 15.-16. december. Her holdt Jan Gehl et oplæg for verdenssamfundet som en af dagens hovedtalere og blev hædret med en medalje.

I indstillingen lyder det bl.a.

– Professor Jan Gehl har været utrættelig fortaler for og ivrigt praktiseret bydesign, hvor mennesket er i centrum, hvilket har bidraget til at skabe mange fremragende fodgængerorienterede byer. Dette har i høj grad ændret den måde, vi planlægger og designer vores byer og lokalsamfund for mennesker og vil fortsætte med at påvirke denne generations planlæggere og arkitekter.

– Ud fra hans store teoretiske og praktiske indsats forstår og indser vi værdien af det offentlige rum, formålet med byskabelse og betydningen af samspillet mellem liv og form. Han er i sandhed en global mester, leder, tænker, praktiker og pioner inden for bæredygtig byplanlægning og design på menneskelig skala.

Er nået langt ud i verden

Jan Gehl har gennem sit lange virke modtaget et hav af priser og modtog blandt andet Arkitektforeningens Æresmedalje i 2012. Alligevel betyder denne pris noget ganske særligt:

– Det er den største glæde at se, at min forskning og omsorgen for mennesket i byudviklingen, som jeg har agiteret for i mange år, er nået så langt ud i verden – og nu også anvendes i udviklingslandene. Pointen er jo, at det er enkle redskaber, der skal til, som er billige og kan bruges af alle og med det samme – uanset om man arbejder med udvikling i København, New York eller New Dehli, udtaler Jan Gehl.

Det er fremtiden

Tegnestuen Gehl, som Jan Gehl er medgrundlægger af, blev i starten af året en del af kyu Collective, der adresserer verdens største udfordringer gennem kreative løsninger.

Farah Ramzan Golant, præsident i kyu Collective, sagde dengang:

– Gehls unikke tilgang og evne til at forstå menneskelig adfærd i det offentlige rum er et stort aktiv for kyu. Det offentlige rum er fundamentet, der holder vores samfund sammen, og vi er nødt til at udvikle vores bedste ideer for at katalysere sociale og miljømæssige forandringer, udtaler.

– Gehl giver et værdifuldt perspektiv på et stadigt voksende sæt af globale udfordringer ved at udnytte deres egne kompetencer og arbejde sammen med kyus medlemsvirksomheder. Det er fremtiden, som vi både drømmer om og kæmper for.

Relateret indhold