Efter 15 års aktivitet og engagement i Norge åbner Jaja Architects’ nu sit første internationale kontor i Oslo. Kontoret skal bringe den danske tegnestue tættere på de norske kunder og samarbejdspartnere.
– Siden Jaja blev grundlagt i 2008 har vi oplevet en stor efterspørgsel på vores ydelser og kompetencer i Norge, og vi er blevet taget rigtig godt imod. Nu er tiden inde til at give noget tilbage og bidrage til den fortsatte udvikling af norsk arkitektur og planlægning med lokal tilstedeværelse og engagement, fortæller partner og kreativ leder, Jakob Steen Christensen, der selv er opvokset i Stavanger.
Tegnestuens fokus er fortsat på at tilbyde rådgivning inden for planlægning, mobilitet og boligbyggeri med en holistisk tilgang til bæredygtighed.
Aktuelt arbejder tegnestuen med en række mobilitetsrådgivningsopgaver i forskellig skala i både Bærum, Oslo, Trondheim og Tønsberg. Derudover er der et samarbejde i gang med Dyrvik Arkitekter om at levere en reguleringsplan for hhv. industriområdet Pappen og boligbyggeriet Amundsen i Sarpsborg samt udvikling af Torp Bruk i Fredrikstad, som tegnestuen vandt tilbage i december 2021.
Blandt tegnestuens tidligere projekter i broderlandet mod nord er bl.a. udviklingen af Varatunområdet i Sandnes, hvor Jaja og Cobes hovedgreb for området lagde op til 85.000 etagemeter boliger, børnehaver og erhverv og et parklandskab i samme størrelse.
Også i Vestby, der i 2015 var en af Oslo-områdets hurtigst voksende kommune, har Jaja Architects stået for den overordnede plan – denne gang sammen med C.F. Møller. Planen, som de to danske tegnestuer præsenterede og vandt med, tog afsæt i byens banegård, der i det danske forslag skulle udgøre et tydeligt knudepunkt i byen.
Tidligere samarbejdspartner
Jaja blev grundlagt i 2007 og tæller 25 dedikerede medarbejdere, planlæggere, specialister, arkitekter og bygningskonstruktører på tegnestuen i København – og nu i den norske hovedstad.
Det nye kontor på Fredensborgveien i Oslo ledes af Kristin Uleberg Osnes, der kender Jaja ganske godt fra tidligere samarbejder. Hun er en erfaren arkitekt og byplanlægger med kompetencer inden for alt fra regulering til boligudvikling, samt A til Å planlægning af realiserede byggeprojekter som plejeboliger, boliger og idrætsanlæg.
– Det er utroligt spændende at få mulighed for at videreudvikle og fysisk etablere Jaja her i Norge. Hos Jaja har vi i et stærkt fællesskab på tværs af landegrænser, en fantastisk samling af skarpe hjerner med viden, energi og vilje til at tage faget videre, så det glæder jeg mig til at være en del af, udtaler Kristin Uleberg Osnes, der jævnligt er i København for at understøtte det tætte samarbejde med de danske kolleger og videreførelsen af Jajas værdier i norske projekter og samarbejder.
Grøn mobilitet
Jaja arbejder med den grønne omstilling af byggeriet gennem tre fokusområder; mobilitet, transformation og biobaserede byggematerialer, hvilket bl.a. ses i tegnestuens projekt P-hus og Konditaget Lüders i København, der er et stort aktivitetslandskab indrettet på taget af et parkeringshus i syv etager.
Jaja står også bag Game Streetmekka i Aalborg, der er et gadeidrætscenter indrettet i en tidligere produktionshal. Det nordjyske streetmekka vandt i 2021 en OL-medalje i arkitektur ved en stor kongres i Köln, hvor Den Internationale Olympiske Komité uddelte medaljer til idrætsanlæg fra hele verden.