Seniorboliger skaber ikke nok liv i sig selv

Furesø Byråd vil give mulighed for 20 nye tagboliger på Rådhustorvet i Farum, så der kan komme mere liv i området. Skal bymidten reddes, skal der dog mere end blot boliger til, lyder det i en rapport fra Partnerskab for levende bymidter
De 20 nye boliger på Rådhustorvet i Farum bymidte bliver både flotte og seniorvenlige. Mindre og mellemstore byer må dog udvikles til at være multifunktionelle aktivitets- og mødesteder, hvis deres bymidter skal overleve. Illustration: Creo Arkitekter
De 20 nye boliger på Rådhustorvet i Farum bymidte bliver både flotte og seniorvenlige. Mindre og mellemstore byer må dog udvikles til at være multifunktionelle aktivitets- og mødesteder, hvis deres bymidter skal overleve. Illustration: Creo Arkitekter

Eksempler på bymidtesamarbejder

  • – Øget sikkerhed/tryghed
  • – Øget ren- og vedligehold
  • – Fælles markedsføring
  • – Byliv og events
  • – Tilgængelighed
  • – Fysisk forskønnelse
  • – Udsmykning, blomster, grønt
  • – Siddepladser, mødesteder
  • – Promovering af lokale produkter og handl lokalt-kampagner
  • – Socialøkonomiske cafeer
  • – Stordriftsfordele for f.eks. butikkerne
  • – Statistikbank, analyser, effektmålinger
  • – Sociale tiltag for medarbejdere i området
  • – Klimasikring
  • – Aktivering af tomme lokaler
  • – Udvikling af det rigtige butiks- og bylivsmiks
  • – Fælles åbningstider
  • – Fælles gavekort
  • – Kompetenceudvikling af samarbejdets aktører, f.eks. øget digitalisering, kundeservice m.v.
  • – Netværksarrangementer, vidensdeling og -udvikling
  • – Deleøkonomiske tiltag
  • – Kunstprojekter
  • – Turismeprojekter
  • – Byvandringer
  • – Fundraising
  • – Eksperimenter/afprøvninger
  • – Fælles branding, kommunikations- og SoMe-indsats
  • Kilde: Partnerskab for levende bymidter

Furesø Byråd besluttede onsdag den 15. december 2021 at sende et nyt lokalplanforslag for Rådhustorvet i Farum i høring. Forslag til ‘Lokalplan 148 for boliger og erhverv på Rådhustorvet’ giver blandt andet mulighed for at erstatte erhvervslejemålene på øverste etage af Rådhustorvet 1, 3, 5 og 7 med 20 nye senioregnede boliger med bl.a. en fælles tagterrasse med glasoverdækket opholdsareal.

Med lokalplanen slår kommunen to fluer med et smæk og bevæger sig samtidig tættere på byrådets 2030-mål om levende bymidter og flere senioregnede boliger.

I byrådets 2030-vision står der bl.a.:

‘Handelslivet i vores bymidter er udviklet, så det modsvarer efterspørgslen fra kunderne i 2030. Samtidig er bymidterne udbygget med plads til butikker, boliger, sociale og kulturelle fællesskaber, så der bliver et levende byliv med aktiviteter og fællesskab. Flere af kommunens borgerrettede aktiviteter er placeret på bymidterne i tæt samspil med det øvrige byliv’.

– Farum Bymidte er i en positiv udvikling med flere planlagte byggerier, og vi vil gerne skabe mulighed for en endnu mere levende bydel med aktiviteter og fællesskab. Vi har i det politiske udvalg lagt stor vægt på, at de nye boliger har en høj arkitektonisk kvalitet og bidrager til at skabe liv i området også uden for erhvervets åbningstider, siger formand for Udvalg for byudvikling og bolig, Egil Hulgaard, der håber, høringen af lokalplanen bliver modtaget positivt.

Bymidterne er i fare for at uddø

De senioregnede boliger kommer til at ligge tæt på både indkøb, kultur og offentlig trafik. At der er mange forskellige aktiviteter i området, er et plus, der på længere sigt kan redde bymidten fra at uddø, lyder det fra Partnerskab for levende bymidter, der blev nedsat i august 2020 af repræsentanter fra erhvervslivet, detailhandelen, interesseorganisationer, ejendomsejerne, foreninger, stat og kommuner.

Baggrunden for partnerskabet er, at alt for mange danske bymidter oplever færre funktioner centralt, bl.a. pga. affolkning, ændrede handelsmønstre pga. øget e-handel og nye mobilitets- og pendlingsmønstre. Der er tale om komplekse problemstillinger, der kun kan løses med fælles og innovative indsatser.

Partnerskabets overordnede vurdering er, at bymidterne i de mindre og mellemstore byer må udvikles til at være multifunktionelle aktivitets- og mødesteder, hvis de skal overleve. Det kræver et tæt samarbejde mellem bymidtens forskellige aktører, offentlige, private såvel som civile, en omfattende omstilling af detailhandels- og serviceerhvervet samt attraktive kulturmiljøer og mødesteder, hvis det skal lykkes at fastholde så mange fysiske butikker som muligt og sikre, at tomme lokaler udnyttes af nye erhverv, kulturtilbud, idræts- og foreningsliv eller bynære boliger.

Læs mere under billedet…

Nyt liv i bymidterne kræver modige løsninger. Events og byfester skal være originale, mange aktører skal bakke op og skal stå sammen om det fælles projekt inkl. markedsføring, lyder nogle af de gode råd fra Partnerskab for levende bymidter. Foto: Getty Images
Nyt liv i bymidterne kræver modige løsninger. Events og byfester skal være originale, mange aktører skal bakke op og skal stå sammen om det fælles projekt inkl. markedsføring, lyder nogle af de gode råd fra Partnerskab for levende bymidter. Foto: Getty Images

Mod til nye løsninger

Der er med andre ord brug for alliancer mellem alle relevante aktører, der samtidig skal have mod til at afprøve nye løsninger.

Mod til nye løsninger har man haft i bl.a. Køge, der har forsøgt sig med en blomstrende rosé- og rosefestival med navet Rosé Rosé, der kombinerer rosévin i rigelige mængder og store rosendekorationer. Festivalen trak til premieren i 2020 folk af huse, og flere detailhandlende rapporterede efterfølgende om større salg end under Køge Festuge, hvor der ellers alene lørdag aften traditionelt er over 10.000 mennesker samlet på Torvet.

Køge Handel har valgt at gøre Rosé Rosé til en tradition og et varemærke for Køge by. Succesen blev derfor gentaget i 2021 og fortsætter fremover.

Et andet eksempel på alternativ tænkning, der bidrager til liv i bymidten, kan findes i Stege, hvor Møn Handelstandsforening har etableret tirsdagsmarkeder hver tirsdag i juli måned, hvor hovedgaden i Stege afspærres og fyldes med boder, aktiviteter og mennesker. De traditionsrige markedsdage er blevet en institution i byen og fungerer som et tilløbsstykke for både turister, lokale indbyggere og handlende i hele regionen.

Opdatér lokalplaner for bymidterne

Tal fra Institut for Center-Planlægning viser, at der i 2020 var 106 handelsbyer i Danmark. Med den nuværende udvikling risikerer vi en reduktion til 28 handelsbyer i 2030.

Det bekymrer erhvervsorganisationen Dansk Erhverv, der på medlemmernes vegne gruer for fremtiden i de små og mellemstore danske byer. Dansk Erhverv har derfor opstillet en række anbefalinger til kommunerne. De lyder således:

Gode rammevilkår for erhverv i bymidten skal sikres:

– Der skal være tilstrækkeligt med parkeringsmuligheder omkring centerbutikkerne.

– Der skal sikres let adgang for last-, vare- og pakkebiler til og fra butikkerne.

– Man skal i lokalplanlægningen sikre, at der er trafik igennem og omkring bymidten for at understøtte liv og øge antallet af strøgkunder.

Bymidter skal inkluderes i kommunens erhvervsstrategi:

– Kommunen skal tænke bymidten, detailhandel og de liberale serviceerhverv ind i den kommunale erhvervsstrategi.

– Der skal være attraktive kontor- og butiksmuligheder i bymidten.

Forældede lokalplaner spænder ben for bymidternes overlevelse:

– Der skal foretages et serviceeftersyn af kommunens lokalplaner for bymidterne, for herved at kunne opdatere og tilpasse dem til en moderne erhvervsstruktur.

– Utidssvarende servitutter skal så vidt muligt ophæves.

– Der skal ved lokalplanlægning af bymidterne fokuseres på fleksibilitet og det, der skaber liv.

Relateret indhold