Se videoen: Flytbart kontor bestod flytning med glans

Arkitektur og praktik gik op i en højere enhed, da tegnestuen Arcgencys flytbare kontorlokaler måtte vige pladsen for den kommende Nordhavnstunnel. Eneste skade var to indvendige ruder, der knækkede under flytningen.
Stack II kører i de lyse morgentimer d. 29. juli forbi bl.a. Stark og XL-Byg på Kattegatvej. Nu er der kun små 500 meter tilbage af køreturen fra den oprindelige placering på Skudehavnsvej. Foto: Lars Maagaard
Stack II kører i de lyse morgentimer d. 29. juli forbi bl.a. Stark og XL-Byg på Kattegatvej. Nu er der kun små 500 meter tilbage af køreturen fra den oprindelige placering på Skudehavnsvej. Foto: Lars Maagaard

Da de to containerbygninger Stack I og Stack II blev opført for syv år siden, blev de placeret på betonklodser direkte på kajen på Skudehavnsvej 1 i Nordhavn. Som primære byggematerialer var brugt ca. 40 skibscontainere, der med 14 år på bagen ikke var egnede til skibsfragt længere.

Konceptet er udtænkt og tegnet af arkitektvirksomheden Arcgency, der er ejet af de to arkitekter Mads Møller og Simon Vinzent, og bygget for Unionkul, der i dag står som udlejer af kontorlokalerne. De to sammenbyggede enheder udgør tilsammen små 1800 m2 og er født flytbar.

Selve flytningen tog en nat, og det er ret fantastisk, at vi har kunne have alting stående inde i bygningen; møbler, computere, blomster. Det var næsten, så vi kunne gå på arbejde dagen efter.

Mads Møller, arkitekt og medejer af Arcgency

– De er bygget af kasser, der er designet til adskillelse, og så er det et ekstremt stift hus. Det er også derfor, det er så let kan flyttes. Det har helt klart været en fordel, siger Mads Møller til Dagens Byggeri.

Stack I og II som de så ud, da det stod på Skudehavnsvej. Foto: Rasmus Hjortshøj - Coast Studio
Stack I og II som de så ud, da det stod på Skudehavnsvej. Foto: Rasmus Hjortshøj – Coast Studio

Frustrerende brug af ressourcer

D. 28. juli skulle det flytbare koncept stå sin prøve, da først den ene og så den anden containerbygning blev fragtet til den nye adresse på Østersøvej 1 – ca. 1,5 km væk. De to arkitekter skulle – med egne ord – smage deres egen medicin.

– Selve konstruktionen har levet op til vores mål om at generere så lidt affald som muligt i byggeprocessen. Men nu er der kommet nye krav og nyt bygningsreglement, så flytningen blev et myndighedsprojekt, der krævede to nye, gigantiske fundament på den nye adresse. Bygningerne er, som de var, da vi opførte dem, men så snart vi skulle flytte dem, blev vi nødt til at betragte det som om, vi skulle bygge nyt, siger Mads Møller.

Han tilføjer:

– Ærligt talt, så er det ret frustrerende at skulle bruge ressourcer og materialer og en masse ting, der er træls for CO2-regnskab til et hus, der egentlig bare kan stå som en æske oven på terræn.

Kranfolkene monterer et jernskellet under containerbygningen, så den lettere kan flyttes. Foto: Lars Maagaard
Kranfolkene monterer et jernskellet under containerbygningen, så den lettere kan flyttes. Foto: Lars Maagaard

Planlægningen tog tid

Tiden der er gået med planlægning af flytningen, overstiger med utallige længder selve flytningen, der blev klaret på en nat pr. bygning. Planlægningen tog mange måneder og omfattede bl.a. kontakt til diverse myndigheder, ansøgninger, forberedelser på den nye adresse, koordinering i forbindelse med flytningen, tilladelser i forbindelse med transporten af bygningerne m.v.

– Det kom især bag på os, at der var så meget forberedelsestid i forhold til det nye sted, hvor bygningerne skulle stå. Tiden vi har brugt, minder om et traditionelt byggeri. Det er altid en stor post – det blev det også her, fortæller Mads Møller og tilføjer:

– Selve flytningen tog en nat, og det er ret fantastisk, at vi har kunne have alting stående inde i bygningen; møbler, computere, blomster. Det var næsten, så vi kunne gå på arbejde dagen efter. Det kunne vi dog ikke helt, for der skulle bruges noget tid på at tilkoble kloak og vand osv., men det var tæt på.

Turen starter i nattens mulm og mørke. Her er det alternative flyttelæs kun lige nået rundt om første hjørne til Færgehavnsvej. Foto: Lars Maagaard
Turen starter i nattens mulm og mørke. Her er det alternative flyttelæs kun lige nået rundt om første hjørne til Færgehavnsvej. Foto: Lars Maagaard

Vildt nervepirrende

De tilknyttede kranfolk, der stod for flytningen, er ifølge Mads Møller vant til at flytte meget tungere løft end de ca. 190 tons, som de to containerbygninger vejer.

– For dem var det bare et lille løft, men for os var det helt vildt nervepirrende at se dem køre af sted, men det kørte efter bogen, og bygningerne opførte sig fuldstændig som forventet. Der var ingenting, der vred sig, og eneste skade efter flytningen var to ruder, der knækkede i et mødelokale. Faktisk har vi været helt i chok over, hvor stift, byggeriet har været.

Se flytningen fra start til slut i Lars Maagaards fine video herunder:

Kort flytning

Opbygning af Stack II, der udefra ligner en almindelig kontorbygning, er foregået ved at placere to 40 fods containerne ved siden af hinanden med afstand. Med to tilsvarende containere på tværs, dannede man et kvadratisk frirum i midten med en højde svarende til to containere. Ved at overdække frirummet og etablere en let etageadskillelse fik man to store rum.

Der blev skåret huller til vinduer og døre, hvorefter containerne blev pakket ind i sandwichelementer med både dampspærre og isolering. Siden blev der isoleret over terræn og placere gulve, trapper, tekniske installationer mv. i bygningen.

– Det er et megasimpelt byggeri med få lag, og det er den simpelhed i konstruktionen, der har gjort det så let at flytte. Det er lavet til at skilles ad og pakkes ned i containere, men her var vi så heldige, at vi ikke skulle flytte så langt, så vi kunne flytte bygningen i hele stykker. Den korte flytning gjorde også, at vi kunne flytte hurtigt ind igen. Det gav nogle glade lejere, der kun skulle arbejde hjemme i kort tid, siger Mads Møller og tilføjer:

– Da vi byggede det, var vi lidt bekymrede for, hvor mange der ville flytte ind i sådan et containerhus. Men folk syntes, det var megafedt, selvom det er lidt særligt og anderledes. Alle der bruger huset, synes f.eks., det er sjovt at vise frem, når de har gæster på besøg, så det ville være synd, hvis det bare skulle rives ned.

Der var ikke meget - men lige akkurat nok - plads til Stack II's tur rundt i svingene på den ca. 1,5 km lange trilletur, der indeholdt seks sving. Foto: Lars Maagaard
Der var ikke meget – men lige akkurat nok – plads til Stack II’s tur rundt i svingene på den ca. 1,5 km lange trilletur, der indeholdt seks sving. Foto: Lars Maagaard

Kun udsigten er ny

Arcgency har siden Stack-projektet i 2015 været tilknyttet flere containerbyggerier, bl.a. ungdomsboliger på Refshaleøen og senere ungdomsboliger bygget i færdige, flytbare moduler i træ – ‘Wood Containers’ – på banearealerne ved Otto Busses Vej i København SV. Begge projekter med Cph Containers som bygherre.

I 2020 blev det også til et kulturlaboratorium opført i containere på en nedlagt legeplads for Turning Tables Danmark og Brøndby Boligselskab.

Stack II er nu nået frem til sit fundament på Østersøvej: - Huset har fået en ny, fin placering ude i den lille fiskerihavn. Der ligger også andre containere, så det er som om, at vores bygning har fundet hjem til sit Klondyke-miljø, siger Mads Møller. Foto: Lars Maagaard
Stack II er nu nået frem til sit fundament på Østersøvej: – Huset har fået en ny, fin placering ude i den lille fiskerihavn. Der ligger også andre containere, så det er som om, at vores bygning har fundet hjem til sit Klondyke-miljø, siger Mads Møller. Foto: Lars Maagaard

Fremadrettet er Arcgency sammen med Dorte Mandrup med på arkitektholdet på det gigantiske projekt Tunnelfabrikken i Ydre Nordhavn, der bl.a. omfatter ombygning af den 18.000 m2 store fabrikshal, så der kan etableres 300-400 studieboliger i op til seks etager samt kulturelle og publikumsorienterede funktioner.

Derudover arbejdes der på muligheden for at opføre op til 500 midlertidige boliger på arealerne ved Tunnelfabrikken, hvilket er lige i Arcgencys ånd.

– Vi begyndte med containerbyggeri, fordi vi synes, vi har en forpligtigelse i at tænke over, om ting kan genanvendes. Siden har det vist sig, at genanvendelse én til én er en sjov ting. Vi har afprøvet det på egen krop, og alt er som det plejer, efter vi er flyttet. Kun udsigten er anderledes.

Da Stack I blev flyttet, arbejdede flytteteamet med helt samme procedure.

Så er både Stack I og Stack II kommet på plads på hvert deres fundament på Østersøvej. Foto: Mads Møller
Så er både Stack I og Stack II kommet på plads på hvert deres fundament på Østersøvej. Foto: Mads Møller

Relateret indhold