GELLERUP: Det er sjældent, at man i bygge- og renoveringsprojekter starter med udearealet, men det har man gjort med Helhedsplanen for Gellerup og Toveshøj, det udsatte boligområde i Aarhus’ vestlige ende.
Området har længe kæmpet med kriminalitet, bandeaktivitet og dårligt omdømme. Beboerne i området er i høj grad ikke tilknyttet arbejdsmarkedet, ligesom området har svært ved at tiltrække ressourcestærke tilflyttere.
Da man lavede helhedsplanen for området for over 10 år siden, var det den primære udfordring, der skulle løses. Og løsningen kommer med 2,6 milliarder kroner i ryggen til at pudse lejligheder og opgange af. Til infrastruktur, til nybyggeri, og så til den park, man er ved at anlægge fra City Vest i Gellerups sydlige del til Toveshøjs nordlige grænse på Jernaldervej.
Danmarks største projekt
SLA Arkitekter har tegnet den 10 hektar store park i samarbejde med Effekt, og det er skov- og landskabsingeniør, Søren Rostved, der er projektleder. Han svinger taktstokken og dirigerer pladsens godt 40 mand.
– Det er uden sammenligning det mest ambitiøse anlægsprojekt i Danmark. Samlet set når vi op på 2000 træer, 10 hektar og fem forskellige kunstofbaner. Der er græsarealer, cirkler med faldgummi og vandlegepladser. Der er en stor sø, over tyve små legeområder og et vandfald på Fossen. Vi har plantet 20 forskellige æblesorter, 10 kirsebærsorter, 15 forskellige krydderurter, 13-14 forskellige bærbuske, siger Søren Rostved.
Han har selv besøgt planteskoler i hele Nordeuropa for at udvælge de forskellige træer, hvilket også har været med til at presse antallet af arter i anlægget op til et sted mellem 3-400.
Projektet har samtidigt været grebet an på en anderledes måde, fortæller Søren Rostved. Der er ikke blevet sparet på noget, da parken skulle anlægges. Tværtimod er den blevet prioriteret højt.
– I det her projekt, er man startet med at anlægge en meget attraktiv park. Der er ingen steder, hvor man er gået på kompromis. Jeg glæder mig helt vildt til at vise det frem, for det er noget, man kan være direkte stolt af, siger Søren Rostved.
Flere dyr, færre knallerter
Parken mellem blokkene i Gellerup havde før to store udfordringer. For det første, var den meget mørk og tilvokset. Tætte krat og store træer betød, at haven var mørk det meste af året. Det tiltrak de lyssky typer, banditterne, om man vil.
Dernæst var der et problem med scootertrafik, som foregik i et tempo, der gjorde stierne usikre for fodgængerne.
– For det første har vi brudt op i infrastrukturen og lavet nye veje ind og ud. Dernæst har vi ryddet op i alle krat og ryddet området for buskadser. Vi har plantet træer i stierne, så har vi fundet en masse sten i området, som vi har støbt ind i stierne, og så har vi lavet kurvede forløb, og stillet belysningen ind i stierne, både får at gøre det spændende, men også for at dæmpe trafikken, siger Søren Rostved.
Området er klimasikret med en sø, der kan tage hele parkens vand ? også i tilfælde af en hundredeårshændelse. Et vandløb gennem parken leder vandet væk fra bakkerne og ned i søen, imens store sten gør området beboeligt for reptiler.
Søens udløb går til Brabrand Sø, og det er kontrolleret, så man ikke oversvømmer søen eller åen med Gellerups vand i tilfælde af kraftig regn.
Derudover er der også lagt ved ud rundt omkring i parken. Det består af træer, der har været nødvendige at fælde for at kunne komme videre med gravearbejdet, og det skulle gerne blive hjemsted for insekter og andre smådyr.
Se også vores long-read om Helhedsplanen, der skal omdanne Gellerup til en ny, åben og attraktiv bydel i Aarhus.