Et nyt onlinemagasin, Engaged in Architecture, der sætter fokus på kvindelige arkitekter og nogle af deres offentligt udbudte eller offentligt præmieret projekter, har set dagens lys. Her kan man både læse om tankerne bag projekterne, arkitekturen og lære arkitekterne bedre at kende.
Initiativtager til det foreløbigt digitale magasin, arkitekt Elin Carlsen, har bl.a. ønsket at skabe ledestjerner; at vise – bl.a. for de kvindelige arkitektstuderende, der sidder på mere end halvdelen af studiepladserne på arkitektuddannelserne i dag – hvad de kvindelige danske arkitekter kan og har opnået:
– De kvindelige arkitekter er især dygtige til ‘omsorgsbyggeri’: Børnehaver, skoler, uddannelsesbyggeri og sundhedsbyggeri. Vi vil vise de studerende bredden i faget og hvilke kompetencer de meget dygtige kvinder løbende efteruddanner sig til, siger Elin Carlsen og tilføjer:
– Vi har lagt vægt på at møde kvinderne og ikke kun fremhæve projekterne. Og så har vi bevidst valgt de store, internationale tegnestuer fra.
En hel del Working and Learning
I publikationens indledende afsnit om Urban and Landscape fortæller landskabsarkitekt og professor ved Københavns Universitet, Ellen Braae, bl.a. om, hvordan hun blev draget til faget efter et møde med tidligere professor i landskabsarkitektur ved arkitektskolen i Aarhus, Sven Hansen.
Julie Kaalby Bjerre, partner i Lytt Architecture, beretter om arbejdet med den nye Vejle-bydel Ny Rosborg, hvor der på sigt skal bo op mod 5.000 indbyggere.
I andet afsnit, der er det absolut længste, fortæller 13 arkitekter om deres arbejde med bygninger indenfor Working and Learning. Her kan bl.a. nævnes PLH Arkitekters Anette Grønbæk, der siden 2020 har arbejdet med DMJX’ kommende campus i Ørestad og Anita Lindholm Krak fra (nu) Over Byen Arkitekter, der fortæller om opbygningen af Kalvebod Fælled Skole som et sted, man kan mødes.
Læs hele magasinet her.
Kjaer & Richters Malene Drasbek, Thea Asboe Mikkelsen og Liv Bach Henriksen, der udgør arkitektvirksomhedens uddannelsesteam, fortæller om deres tanker om læringsmiljøer og brugerindflydelse i projekter som Læringshus Nærheden og Børne- og Ungeuniverset Stigsborg i Nørresundby.
Syv arkitekter deltager i afsnittet Housing and Health. Her fortæller Britt Nemmøe, partner og Head of Affordable Housing hos Nordic Office of Arcitecture eksempelvis om arbejdet med betalbare, almene boliger, mens publikationens sidste afsnit byder på sundhedsbyggerier.
Her byder Nanna Flintholm, partner og healthcare specialist i Aart Architects, blandt andre ind med kommentarer om sundhedsarkitekturen i Bodil Eskesen Centret i Glostrup, der skal sørge for genoptræning for hjerne- og rygmarvsskadede.
Magasinet forventes at blive trykt, så det kan blive omdelt i fysisk form på arkitektuddannelserne i Aalborg, Aarhus og København og DAC før efterårsferien.