Rundt om i det danske landskab står der rigtig mange, store klassiske ejendomme, der stammer tilbage fra 1920’erne eller før. Det er typisk store stuehuse, der er kendetegnet ved at være imponerende og af næsten slotslignende karakter.
Og netop den slags huse har i mange år været hjertet i Arkitektladens arbejde. Arkitektfirmaet ejes af Øjvind Andersen, der startede firmaet for 14 år siden.
– Vi har altid været meget tro mod landstilen, og vi har skitseret og tegnet over 600 individuelle boliger i det åbne land i Danmark. Rigtig mange huse med det samme arkitektoniske udtryk, som de havde i 20’erne og før, fortæller Øjvind Andersen fra kontoret i Ribe.
– Der er mange, der gerne vil have den klassiske ejendom. Vores mål for de ejendomme har altid været, at når man kører forbi om to år, så skal man være lidt i tvivl om, om ejendommen bare er renoveret eller har ligget der i 100 år.
Barn-style – ny inspiration
Men selv om Øjvind Andersen brænder for den klassiske landstil, så ser han også gerne, at der bliver plads til ny inspiration.
– Indimellem tænker jeg, at det er lidt ærgerligt, at der ikke er en arkitektur ude på landet, der ligesom imødekommer de trends og den nutid, vi lever i, siger han.
Og mere konkret tænker Øjvind Andersen på den såkaldte barn-style, der skyder op rundt om i verden. Barn-style er en bygge- og indretningsstil, der – som navnet antyder – tager udgangspunkt i den gode, gamle lade.
– En bygning i barn-style er bygget op over en ladebygnings krop. Det er jo en ladebygning, hvor der er puttet en bolig ind i. Og for mig er barn-style på mange områder helt parallel med New Yorker-style eller factory-style, fordi man putter lidt rustikke ting ind i det. Man gør møbleringen mere funktionel. Det er på en måde minimalistisk, bare på en varmere facon end i de for eksempel kubistiske huse, fortæller Øjvind Andersen, der er begejstret for den nye stil.
– Jeg har det rigtigt godt med den stil. Den er lige til at opføre på landet. Den er også klassisk på én eller anden måde. Også selv om den ikke er brugt så meget som bolig i Danmark, så hører den hjemme derude. Den er trendy.
Mere bæredygtig
Arkitektladen har lige nu gang i en workshop, hvor man designer et par bygninger, for at vise, hvad de kan.
– Det er også en byggestil, der er nem at gøre mere bæredygtig – og måske også billigere. Det er fra den ene ende til den anden uden kviste og med synlig trempel. Det gør, at den øverste del af tagetagen typisk vil være mange procent mere anvendelig. Det giver mere plads, siger arkitekten.
Øjvind Andersen understreger, at selv om stilen kræver brug af meget træ, så er det ikke et problem.
– Vi er helt klart blevet bedre til træ herhjemme. Vi har nu en gang det klima, vi har, så det handler bare om at hente noget træ et sted, hvor det gror rigtigt langsomt. Vi ved også nu, hvilke træsorter, der er bedre end andre, siger han.
Og så har den nye stil en ekstra fordel:
– Den passer lige ind i tidens genbrugsidé. Og det gælder både bygning og indretning. Der har aldrig været så stor efterspørgsel på genbrug før, og med barn-style kan man give sjæl med det samme. Du kan hente gamle, gerne blandede ting ind. Og det er meget sværere i et moderne kubistisk hus.
