Nord Architects udvikler alzheimerlandsby i Frankrig

Ny alzheimerlandsby i Frankrig får dansk fingeraftryk, efter Nord Architects har vundet opgaven.
Alzheimerlandsbyen skal tage udgangspunkt i elementer, der virker bekendte for beboerne. Illustration: Nord Architects.
Alzheimerlandsbyen skal tage udgangspunkt i elementer, der virker bekendte for beboerne. Illustration: Nord Architects.

Nord Architects har gennem de seneste ti år udviklet byggerier, som kan imødekomme aktuelle og ændrede vilkår i sundhedssektoren – blandt andet at flere og flere mennesker udvikler demens og Alzheimers sygdom – og tegnestuen har netop vundet en international konkurrence om et byggeri for mennesker med demens og Alzheimers sygdom i byen Dax i Frankrig. Det oplyser tegnestuen i en pressemeddelelse.

Med det vindende konkurrenceforslag “Alzheimerlandsbyen” er alt indrettet til at imødekomme en gradvis indslusning af personer med demens og Alzheimers sygdom og deres pårørende i et center, som indeholder velkendte elementer fra beboernes tidligere hverdag, såsom butik, frisør, restauranter, kulturcenter og et sundhedscenter placeret som mindre huse i et smukt landskab. Landskabet og byggeriet er udformet med inspiration fra en lokal byggetradition, som giver beboerne en oplevelse af at kunne opretholde et relativt normalt og genkendeligt hverdagsliv i en ellers forvirrende ny virkelighed.

Vi har vist, at løsninger kan skræddersyes igennem inddragelse af brugere og bygherrer i kreative designprocesser, uden at det koster byggeriet eller samfundet ekstra.

Morten Gregersen Partner, Nord Architects

Evidensen findes

Ifølge partner hos Nord Architects Morten Gregersen findes den behandlingsmæssige løsning ikke i byggeriet, men der er efterhånden opbygget evidens for, at byggerier, som respekterer menneskers personlige behov for hjemliggørelse og privatliv, har en langt større effektivitet i forhold til behandlingstider og generelt mindre omkostninger til pleje og medicinering.

– Vi har vist, at løsninger kan skræddersyes igennem inddragelse af brugere og bygherrer i kreative designprocesser, uden at det koster byggeriet eller samfundet ekstra – på hverken den korte eller lange bane. Det handler i bund og grund om en dyb nysgerrighed omkring forståelsen af både individuelle brugeres mønstre og samfundets generelle udfordringer. Og vi mener, at erfaringerne fra Danmarks større velfærdsbyggerier – og udviklingen af dem – er generel viden, som med fordel kan og bør eksporteres, siger Morten Gregersen.

Nord Architects har tidligere med byggerier som Center for Kræft og Sundhed i København og Nyt Byhospice på Frederiksberg udviklet nye typer af byggerier til sundhedssektoren, hvor forståelsen af patienters behov for privatliv og værdighed er det primære fokus.

Illustration: Nord Architects.
Illustration: Nord Architects.

Relateret indhold