Gode eksempler
- Eksempler på grønne byrum eller ‘grønne forbindelser’ er byhaverne på Nørrebro eller Cykelrute 51, der går fra Valby Langgade til Åboulevarden – herunder Den Grønne Sti, der er den Frederiksbergske del af ruten. Det meste af vejen følger tidligere jernbanetrace. Man har således formået at udnytte ‘døde’ områder til både funktionel og grøn infrastruktur.
Urbaniseringen buldrer derudaf. Alene København vokser med 1.000 nye borgere hvert år. Men naturen er stadig central for os.
I en undersøgelse foretaget af Userneeds for COWI i 2014 tilkendegav 1.000 adspurgte danskere, at naturen er meget vigtig, men at en travl hverdag og for stor afstand til naturen gør, at de føler, at de bruger den for lidt.
Naturen kan imidlertid sagtens rykke ind i byerne, understreger Signe Nepper Larsen, biolog og Vice President i COWI’s miljø- og naturdivision:
– Naturen stopper ikke ved bygrænsen, men kan være til stede selv i det mest urbaniserede område. COWI mener, at synet på natur skal gøres mere differentieret. Fokus har gennem mange år været på, at den ‘rigtige’ natur er de vilde og ‘uberørte’ naturarealer, der ligger langt væk fra de områder, hvor befolkningskoncentrationen er størst. Men skal naturen gøres nærværende for alle i en urbaniseringstid, er det centralt at tænke natur ind, hvor folk rent faktisk bor, siger hun.
Kommunerne i Danmark er i fuld gang med at udvikle og implementere klimatilpasningsplaner for mange milliarder kroner. Man kan med stor succes indtænke natur i disse løsninger og dermed skabe en merværdi for borgere og samfund:
“Vandet skal opfattes som en ressource og ikke kun en udfordring. Når der eksempelvis etableres grønne områder, der kan opmagasinere vandet ved skybryd, skaber man levesteder for vilde dyr som frøer, insekter og fugle. Naturen udvikler sig her til små økosystemer, hvor man kan se årstiderne skifte og glæde sig over spontan opstået natur midt i byen, siger Signe Nepper Larsen.
København investerer 1 mia.
Københavns Kommune er en af de kommuner, der har taget dagsordenen til sig. I løbet af de næste 20 år skal der investeres mere end 10 mia. kroner i skybrudssikringsinitiativer, og kommunen har en ambition om at bruge yderligere 1 mia. kr. på bynatur i forbindelse med skybrudsprojekterne:
Det er ikke kun i forbindelse med skybrudssikring, at vi skal huske naturen. I et større by- og arealplanlægningsperspektiv handler det i det hele taget om at blive bedre til at se naturen som et aktiv frem for en fordyrende hindring. Når vi skal planlægge vores arealer i Danmark eller igangsætte store bygge-, anlægs- og infrastrukturprojekter, bør vi kigge på, hvordan man kan skabe multifunktionelle områder, der opfylder flere behov på én gang. Vi kan med fordel styrke naturens gratis ‘tjenester’, der giver os frisk luft, rent vand, oplevelser og meget andet, siger Signe Nepper Larsen.