Mandrup tegner ny byport til Aarhus Ø

Åben arkitektur og bæredygtighed er omdrejningspunktet for den nye byport til Aarhus Ø, tegnet af Dorte Mandrup. Byporten skal både være kontorhus, og i underetagen kan aarhusianerne mødes om genbrug og gastronomi.
Denne bygning skal efter planen være indgangen til Aarhus Ø fra midtbyen fra 2026. Visualisering: KVANT-1.
Denne bygning skal efter planen være indgangen til Aarhus Ø fra midtbyen fra 2026. Visualisering: KVANT-1.

Aarhus Ø er kendetegnet ved flere højere byggerier. På Indre Aarhus Ø bliver det anderledes. Her skal øen møde Midtbyen og forenes i både volumen og byggestil. På baggrund af udbud har Aarhus Byråd besluttet at indgå en betinget købsaftale med AAA United om byggefeltet ved indgangen til Indre Aarhus Ø også kaldet Hængslet.

En kombination af kontorhus, madmarked og upcyclingsmekka skal lokke aarhusianere fra både
En kombination af kontorhus, madmarked og upcyclingsmekka skal lokke aarhusianere fra både “Ø’en” og resten af byen til. Visualisering: KVANT-1.

AAA Uniteds bygning skyder op på en base af handel og liv og skaber åbenhed og transparens ud mod Kystvejen. De forskudte niveauer nederst i huset gentænker de klassiske etageadskillelser og danner samtidig nye byrum til glæde for alle byens borgere.

– Det er sikret, at det vigtige kig ud over bugten bliver bevaret. Fra Nørreport vil man få et smukt syn under bygningen, og på afstand får man indtryk af, at bygningen svæver. Det er et flot og åbent byggeri, som spiller rigtigt fint sammen med de øvrige bygninger i området. Det er nytænkende og har for eksempel ingen bagsider, så der bliver skabt byrum hele vejen rundt om bygningen. Det bliver en flot port ind til Aarhus Ø, og et byggeri som kan tilføre den sammenhængskraft mellem Aarhus Ø og den gamle midtby, som området har brug for, siger rådmand for Teknik og Miljø, Bünyamin Simsek (V).

Intime byrum i trafikeret kryds

Det faktum, at projektet er hævet op på en bakke, bidrager med helt nye muligheder for byrumsdannelse omkring Nørreport. Ved at hæve rummet opstår en storslået udsigtsplads med udsyn over havnerummet og Aarhusbugten. Omvendt er der også en stor gevinst ved at sænke rummet. På den måde skal projektet skabe en intim, støj- og vindbeskyttet promenade og solplads langs kanalen som de små pladser langs Seinen.

Indgangen til Aarhus Ø ligger i ved Nørreport. Visualisering: KVANT-1.
Indgangen til Aarhus Ø ligger i ved Nørreport. Visualisering: KVANT-1.

– Hængslet har en så essentiel og relevant placering i Aarhus Midtby, at det kommer med et stort ansvar at skulle opføre et projekt netop her. Vi har taget den fantastiske placering meget alvorlig, og føler indledningsvis at vi har haft held til at få bygning og placering til at tale sammen. Vi håber nu blot, at vi også har dygtigheden til at føre det ud i livet, siger Anders Krogh, ansvarlig for AAA United.

AAA United, som er en del af Bestseller, har planer om, at kontorhuset kan huse både Bestseller-relaterede selskaber, men også mange andre spændende virksomheder. Kontorbygningen har fem fulde etager, en åben stueetage, markedsplads og p-kælder til biler og cykler.

Bæredygtighed og upcycling

Bæredygtighed er et tema der går igen i projektet. Det offentlige marked skal både være stedet, hvor øboerne svinger forbi for en kop kaffe og en øko snurre på vej på arbejde. Men det skal også være stedet, hvor aarhusianerne mødes for at upcycle møbler, tøj, cykler med videre.

Der er hentet inspiration fra byernes by med en intim, støj- og vindbeskyttet promenade og solplads langs kanalen som de små pladser langs Seinen. Visualisering: KVANT-1.
Der er hentet inspiration fra byernes by med en intim, støj- og vindbeskyttet promenade og solplads langs kanalen som de små pladser langs Seinen. Visualisering: KVANT-1.

Visionen er, at upcyclingen ikke kun forgår under kontorhuset. De dele af kontorhuset, som vil være tilknyttet selskaber i relation til Bestseller, vil være forsøgt prioriteret til samarbejdspartnere, som netop beskæftiger sig med innovative og bæredygtige forretningsområder. Samtidig har AAA United en ambition om at anvende upcyclede materialer, hvor det giver positivt resultat i livscyklusanalysen. For eksempel er det oplagt at upcycle beton i konstruktioner, ligesom de vil anvende upcycled støbeglas til facadebeklædning og til facadens solafskærmning.

Forventningen er, at byggeriet vil være klar til at slå dørene op for madmarked og kontorlandskaber i 2026.

Relateret indhold