Mandrup tager Grønland med til Venedig

Dorte Mandrup udstiller på hovedudstillingen på Biennalen i Venedig. Det bliver det kommende Isfjordscenter i Ilulissat i Grønland er inspirationskilde.
Foran uendelighedsinstallationen står en abstrakt 1:12 model af Isfjordscenteret. Foto: Adam Mork.
Foran uendelighedsinstallationen står en abstrakt 1:12 model af Isfjordscenteret. Foto: Adam Mork.

Dorte Mandrups udstilling på La Biennale di Venezia

  • Udstillingen får sit helt eget område på omkring 200 kvadratmeter. Den kommer til at udgøre en stor installation, der illuderer uendeligheden og stemningen af det grønlandske landskab.
  • Foran uendelighedsinstallationen står en abstrakt 1:12 model af Isfjordscenteret.
  • Hele udstillingen er en komplet sanseoplevelse, hvor lys, lyd, damp og temperatur spiller sammen om at skabe en arktisk atmosfære, der genskaber de unikke forhold, som var bestemmende for Isfjordscenterets udformning.
  • Uendelighedsinstallationen er skabt af 350 m3 bemalet hårdt skum udskåret af robotter, der har arbejdet to måneder i døgndrift.
  • Realdania, Knud Højgaards Fond, Dreyers Fond, Statens Kunstfond og Nationalbankens Jubilæumsfond har støttet finansieringen af udstillingen.

Dorte Mandrup er blandt hovedpersonerne under årets Biennale for arkitektur i Venedig, hvor hun er blevet inviteret af kuratorerne til at udstille på hovedudstillingen. Det er en invitation, som er i høj kurs blandt arkitekter i hele verden, og gennem årene har den invitation kun været få danske arkitekter forundt.

– Vi er vildt stolte over, at der er nogen, der har fået øje på os. Det bliver ikke større end at blive inviteret til hovedudstillingen på Biennalen i Venedig. At vi tilmed får så meget plads, som vi gør – det er helt fantastisk, siger Dorte Mandrup.

Det bliver en udstilling, som skal påvirke sanserne til en forståelse af størrelsen og skalaen af det grønlandske landskab.

Ejer Dorte Mandrup Dorte Mandrup Arkitekter

I 2016 vandt Dorte Mandrup Arkitekter konkurrencen om at bygge et besøgscenter ved det UNESCO-beskyttede naturområde omkring Isfjorden ved Ilulissat. Netop Isfjordscenteret er udgangspunktet for udstillingen på Biennalen.

Hovedudstillingen på årets Biennale i Venedig bærer titlen FREESPACE og er kurateret af de irske arkitekter Yvonne Farrell og Shelley McNamara fra Grafton Architects. Deres motivation for at invitere Dorte Mandrup er særligt begrundet med det unikke ved Isfjordscenter-projektet:

– Det er et projekt, der beskæftiger sig med de mest ekstreme klimatiske udfordringer, siger de to kuratorer og fortsætter:

– Det er en bygning med stor tyngde, når det kommer til både ambition og funktion. Stedet, hvor Inuit-folket og europæerne engang mødtes, har en særlig historisk betydning. Lige der, midt i naturens superkræfter, skabes et beboeligt sted, der rummer social interaktion. Konstruktionen er robust og står samtidig let på jorden og har en enestående poetisk tilstedeværelse.

Lyset, mørket og kulden skal mærkes

Grønlands storslåede og barske natur fascinerer Dorte Mandrup, som vil formidle den fascination videre til de besøgende gennem blandt andet en stor lys- og lydinstallation, der skal genskabe en personlig fortolkning af de unikke elementer i den grønlandske natur.

– Det bliver en udstilling, som skal påvirke sanserne til en forståelse af størrelsen og skalaen af det grønlandske landskab. Betingelserne i Grønland er utrolig barske, og det har i høj grad påvirket den måde, vi har designet Isfjordscenteret på. Den form for lys, mørke og kulde er noget, man kun oplever i arktiske områder som dette, og det er de betingelser, som udstillingen på Biennalen skal videreformidle, siger Dorte Mandrup.

Dorte Mandrups udstilling kommer i alt til at dække over 200 kvadratmeter og vil, udover den store lyd- og lysinstallation, også bestå af en abstrakt 1:12 model af Isfjordscenteret.

– Det, som udstillingen fokuserer på, er uendeligheden og skalaen i landskabet samt lyset og mørket i et arktisk klima. Vores fortolkning af temaet FREESPACE omhandler skabelsen af et sted i det uendelige rum, som det kommende Isfjordcenter i Grønland i høj grad gør. Forståelsen af arkitektur er en 1:1 oplevelse – her i højere grad end så mange andre steder. Derfor har vores ambition været at skabe en sanselig udstilling, som fokuserer på forståelsen af de unikke forhold, som definerer bygningen, mere end bygningen selv, fortæller Dorte Mandrup.

Centrum for klimadagsordenen

Ved Isfjorden i Illulisat ligger en af verdens mest produktive gletsjere. Over de seneste a?r har Isfjorden trukket sig adskillige kilometer tilbage, og i 2004 blev Isfjorden optaget på UNESCO’s verdensarvsliste.

Isfjordscenteret skal både bidrage til udviklingen af Ilulissat som destination og danne rammerne for et mødested for verdens klimaforskere og statsledere, der ønsker at sætte klimaforandringer på dagsordenen og for turister, der tiltrækkes af det dramatiske og særegne sted. Byggeriet er et partnerskab mellem Grønlands Selvstyre, Avannaata Kommunia og Realdania. Nordea-fonden og Realdania har begge støttet udstillingen på Biennalen. Adm. direktør i Realdania Jesper Nygård har store forventninger til det kommende Isfjordscenter:

– Dorte Mandrup har udformet en bygning, der lægger sig naturligt og smukt i det helt særlige og beskyttede landskab, den skal fungere i. Det er enkelt og samtidig helt enestående. Vi håber, at det færdige besøgscenter vil få hele verdens bevågenhed, og at det vil blive brugt af de lokale og samtidig blive samlingspunkt for både forskning og klimadebat, siger Jesper Nygård.

La Biennale di Venezia er åben for offentligheden fra den 26. maj og frem til den 25. november.

Ilulissat Isfjordscenter i Grønland, der skal opføres ved det UNESCO-beskyttede naturområde. Rendering af MIR.
Ilulissat Isfjordscenter i Grønland, der skal opføres ved det UNESCO-beskyttede naturområde. Rendering af MIR.

Relateret indhold