Københavns Kaktus Towers er Europas bedste høje bygning

De to Kaktus Towers, der stod færdige med 495 lejligheder sidste sommer, er kåret som Europas bedste høje bygninger.
luft foto taget skævt ind på to tårne altaner, der stikker ud. Foran tårnene et grønt byrum med stier. I baggrunden ses indgangen til shoppingcenteret Fisketorvet
Facaderne i Kaktus Towers er holdt i glas, træ og metalplader, mens altanværnene er transparente. Tårnene på hhv. 62 og 77 meter høje.

De to kaktustårne ved Kalvebod Brygge, der består af 24 og 21 etager med i alt 495 lejligheder, er kåret som Europas bedste høje bygning af en international jury af arkitekter ved CTBUH (Council on Tall Buildings and Urban Habitat) konferencen i London.

Konferencen samler verdens førende arkitekter og byudviklere og fejrer udviklingen af ekstraordinære bygninger og bymiljøer globalt.

Tårnene er designet ud fra ‘micro living’-konceptet og tilbyder moderne boligarealer på mellem 33 og 53 kvm. Hver lejlighed er placeret omkring en central kerne og har skræddersyede indretningsløsninger samt en privat altan.

Læs også

Stikkende arkitektur gør ondt på Esbjerg

Beboerne kan nyde fælles faciliteter, herunder køkkener, samarbejdsområder, loungeområder samt indendørs og udendørs træningsarealer. Konceptet sigter mod at skabe en boligoplevelse, hvor beboerne sover i deres lejligheder og lever i bygningen.

I alt er der opført ca. 21.600 kvm til et budget til anslået 475 mio. kr., viser et opslag i Byggefaktas SMART-database.

Grimmest og bedst

Kaktus Towers er designet og opført i et samarbejde mellem bygherrerne Catella og Høpfner med BIG – Bjarke Ingels Group som arkitekt. Tårnene på hhv. 62 og 77 meter, er bygget i et af Københavns mest omfattende udviklingsområder ved Kalvebod Brygge.

Bjarke Ingels, grundlægger og kreativ direktør i BIG, har arbejdet med Per Høpfner igennem de sidste 25 år omkring VM Husene, Bjerget, 8 Tallet, og de almennyttige boliger på Dortheavej.

– Med Kaktustårnene er det naturligvis det københavnske tårn, som vi har forsøgt at genbesøge med mikroboligernes udadvendte former og skulpturelle balkoner. Den hævede park, som forbinder til Mandrups Ikea-bygning, er også med til at skabe et alternativt frirum i et sted som er præget af togskinner og indfaldsveje, forklarer den verdensberømte, danske arkitekt. Han tilføjer:

Foto af bunden af kaktustårnene hvor en park med masser af træer og planter skaber mulighed for vandring
Et netværk af stier, som kan benyttes af både beboere og besøgende, snor sig mellem de to tårne. Taghaven med 8.600 planter samt 180 træer og buske skaber en grøn oase otte meter over byen. Foto: Rasmus Hjortshøj

– Resultatet har vækket stærke følelser i kulturkonservative grupper som Arkitekturoprøret, og derfor er det da dejligt at få en international arkitektjurys stemme med i debatten. Som et ægte oxymoron kan Kaktusserne nu både bryste sig af at være Danmarks grimmeste og Europas bedste tårne. Bedre fødselsdagsgave kunne jeg ikke have ønsket mig.

Del af en større lokalplan

Området bliver forvandlet til en innovativ grøn bydel, der forbinder Postbyen, Jernbanebyen og Hovedbanegården. Formålet med udviklingen er at skabe en ny grøn destination, reducere CO2-udledningen og øge beboernes trivsel ved at fremme grønne områder og biodiversitet.

Morten Gustafson, Managing Director, Catella Investment Management Denmark.

De karakteristiske spidse altaner i stål får tankerne hen på en kaktus. Foto: Rasmus Hjortshøj

– Udover sin arkitektoniske udformning, der redefinerer Københavns skyline, demonstrerer tårnene moderne og bæredygtige bofællesskabskoncepter, der opfylder både nutidens og fremtidens behov. Siden starten har vi været fuldt udlejet og oplevet en lejevækst på 15 %, hvilket vidner om den efterspørgsel, denne ejendom tiltrækker.

Vil DGNB-certificeres

Projektet er designet med fokus på ESG (Environmental, Social, and Governance) fra starten og sigter mod at være på linje med EU-taksonomien. Bygherren Catella har desuden ansøgt Green Building Council om en DGNB-certificering.

Læs også

Unge singler kan snart flytte ind i ‘milliard-projekt’, der vil bekæmpe ensomhed

– Prisen er en anerkendelse af vores dedikation til bæredygtige investeringer og ESG-principper samt vores indsats for at fremme moderne boligkoncepter, der gavner samfundet. Den afspejler også vores engagement i at skabe attraktive boligområder, der prioriterer både individet og bymiljøet, lyder det fra Daniel Gorosch, Interim CEO og President Catella Group.

Kaktus Towers fokuserer derudover på ejendommens miljømæssige påvirkning, såsom indendørs materialer med lav afgasning af VOC (flygtige organiske forbindelser). Så meget som muligt af det anvendte træ i bygningen er FSC-certificeret. Dette for at sikre, at produkterne kommer fra ansvarligt forvaltede skove.

Relateret indhold