Journalisthøjskolen som fælleshus i nyt boligkvarter

En ny helhedsplan for området omkring den gamle journalisthøjskole sætter gang i omdannelsen af Christiansbjerg.
Den gamle journalisthøjskole bliver en central del af de nye bykvarter. Visualisering: Sleth Arkitekter.
Den gamle journalisthøjskole bliver en central del af de nye bykvarter. Visualisering: Sleth Arkitekter.

Journalisthøjskolens karakteristiske arkitektur bliver en central del af et nyt byområde på Christiansbjerg. Her skal det gamle og det nye spille sammen og danne ramme for en alsidig bydel med almene boliger, højhus, byhuse og 300 ungdomsboliger.

Den gamle journalisthøjskole skal fungere som et fælleshus med offentlige faciliteter for de cirka 1000 beboere i kvarteret. FO Aarhus, der overtager lokalerne, har planer om en café, museum og fællesspisning.

– Det er helt oplagt at omtænke et område, når der opstår en mulighed, som det er tilfældet her ved Journalisthøjskolen. Helhedsplanen for området ser spændende ud med blandede boligformer. Og FO’s tanker om at bruge den gamle skole til et fælleshus med diverse aktiviteter giver kvalitet for såvel de nye beboere i kvarteret som for dem, der bor der i dag, siger Bünyamin Simsek, rådmand for Teknik og Miljø.

Helhedsplanen for området sætter rammerne for byudviklingen, og der udarbejdes to eller flere lokalplaner ud fra helhedsplanen.

Samarbejde om mangfoldig bydel

Da helhedsplanen skulle udarbejdes ønskede man både fra kommunens og fra bygherres side en god og kreativ proces, så samarbejdet blev indledt med en række workshops.

– Udviklingsarbejdet har været en stærkt integreret proces, hvor alle omkring bordet har bidraget med idéer til berigelse af projektet. Sammen med Aarhus Kommune, Østjysk Bolig og FO Aarhus har vi løbende øjnet og udviklet nye muligheder og samarbejder. Vi har sammen løftet et bygningskompleks fra ikke længere at være tidssvarende til undervisning til i dag at stå med et projekt for en rig og integreret bydel med plads til stor diversitet i byrum, byliv og beboersammensætning, siger administrerende direktør John Skovbjerg fra Domis, som er bygherre på grunden.

Sleth Arkitekter har i samarbejdet med Aarhus Kommune, Domis, FO Aarhus og Østjysk Bolig udarbejdet helhedsplanen og har både haft det historiske og områdets kvaliteter for øje.

– Journalisthøjskolen har nogle stærke muligheder, som vi har søgt at dyrke og udvikle i planen. Stedets historie og arkitektoniske arv har været et vigtigt udgangspunkt for at tegne det nye journalisthøjskolekvarter. Samtidig er Journalisthøjskolens placering mellem supercykelsti og letbane og lige ud til Vestereng en stor kvalitet og et stærkt afsæt for at udvikle området til en integreret del af nordbyen. Den nye bydel får på den ene side en masse foræret, men kommer samtidig til give fantastisk meget tilbage til Christiansbjerg og Skejbys fremtidige udvikling, siger Søren Leth, partner hos Sleth Arkitekter.

Udviklingsarbejdet har været en stærkt integreret proces, hvor alle omkring bordet har bidraget med idéer til berigelse af projektet. Sammen med Aarhus Kommune, Østjysk Bolig og FO Aarhus har vi løbende øjnet og udviklet nye muligheder og samarbejder.

Relateret indhold