I efteråret blev en arkitektkonkurrence om den optimale spejderhytte afgjort med arkitektfirmaet Leth & Gori, Rønnow Arkitekter og Vega Landskab som vindere blandt 62 interesserede tegnestuer.
Opdragsgiver var Den A.P. Møllerske Støttefond, der i første omgang donerede 80 mio. kr. til bæredygtig renovering af en række ældre hytter samt til udvikling og uddeling af Fremtidens Spejderhytte til foreninger i hele landet.
Nu har fonden valgt at støtte projektet med yderligere 60 mio. kr., så flere spejderforeninger kan få udskiftet deres nedslidte hytter med en ny ’Fremtidens Spejderhytte’. Hytten er en bæredygtig nytænkning af den klassiske spejderhytte i både form og funktion.
Spejderhytten åbner sig mod omgivelserne, trækker naturen ind og inviterer hyttens brugere til at være udenfor. Hytten, der primært er bygget af træ, er kompakt og rummer de mest nødvendige basisfunktioner for en spejderforening.
Kæmpeshelter gør midtjysk kunstpark endnu mere unik
– Vi ser spejderhytten som en værktøjskasse med skuffer, skabe og opbevaringsrum, der kan folde sig ud og åbne op for skiftende anvendelser og fleksibel brug. Overalt på hyttens facader er der skabt underlag for ophæng, kroge og beslag, der muliggør opmagasinering af udstyr, inventar, økser, billeder, potter og pander, fund fra skoven, årer til kanoerne eller andet udstyr, fortalte arkitekt og partner i Leth & Gori, Karsten Gori, da sejren var hjemme.
Vil gøre en kæmpe forskel
Spejderbevægelsen og FDF bidrog op til arkitektkonkurrencen med viden om, hvordan den ideelle spejderhytte kan se ud, og hvilke aktiviteter den skal understøtte. Sekretariatschef for paraplyorganisationen Spejderne, Kasper Madsen, siger:
Nyborg: Naturen er her, der og alle vegne i nyt boligområde
– Denne donation kommer til at gøre en kæmpe forskel for tusindvis af børn og unge, der ugentligt mødes til spejder og FDF. Med ekstrabevillingen får flere af de lokale foreninger og frivillige, der har allermest brug for det, hjælp til bedre fysiske rammer, så det bliver nemmere at skabe sjove og udfordrende aktiviteter til børnene.
68 foreninger har fået støtte til renovering
For Den A.P. Møllerske Støttefond er det afgørende, at flere børn og unge i fremtiden vælger spejder- eller FDF-livet. Det forudsætter gode fysiske rammer – enten via tilskud til en renovering eller til en helt ny spejderhytte.
227 spejderforeninger over hele landet har foreløbigt søgt om støtte til renovering af deres hytter og kredshuse. Heraf har 68 fået tilsagn til samlet 14,26 mio. kr.
Mange har også søgt om at modtage en Fremtidens Spejderhytte. I første omgang var der 25 nye hytter i spil, men med tillægsbevillingen på 60 mio. kr. bliver det muligt at imødekomme flere ansøgninger.
Til august bliver det offentliggjort, hvilke og hvor mange foreninger der vil modtage en ny spejderhytte. Når de heldige har fået doneret en af de nye hytter, vil tegningsmaterialet blive frit tilgængeligt for alle, som ønsker at opføre Fremtidens Spejderhytte.