Hvid røg over værket

Avedøreværket lagde hus til pressemødet mandag, hvor regeringen og Hvidovre Kommune samt private præsenterede visionerne for opførelsen af ni nye holme ud for Avedøre Holme.
Der var hvid røg over værket. Foto: Louise Gregersen.
Der var hvid røg over værket. Foto: Louise Gregersen.

Holmene

  • Avedøre Holme var uberørte småøer indtil de i 1960’erne blev fyldt op med jord for at kunne rumme et erhvervsområde
  • Området rummer i dag cirka 375 forskellige virksomheder og 9000 arbejdspladser
  • Regeringen og Hvidovre Kommune vil oprette ni småøer, som de vil kalde Holmene, der i alt vil fylde 3,1 millioner kvadratmeter
  • Én af småøerne skal hedde “Greentech Island” og skal indeholde spildevandrensning og biogasanlæg
  • Med regeringens og Hvidovre Kommunes vision for området vil 380 nye virksomheder kunne få plads på de ni holme
  • Der vil blive skabt omkring 12.000 nye arbejdspladser
  • Det er skønnet i en analyse fra Deloitte, at området kan bidrage med op mod 54 mia. kr. i forbedret BNP-effekt
  • Kilde: Hvidovre Kommune

Hvid røg betyder i Vatikanet enighed, når der skal vælges en ny pave. Den hvide røg, der steg op fra Avedøreværket mandag formiddag, var da også næsten symbolsk for den brede politiske enighed, der var til pressemødet.

For både ministre, repræsentanter fra oppositionen og socialdemokratiske borgmestre var helt enige om, at visionen om etablering af et nyt, stort erhvervsområde ud for Avedøre Holme er en rigtig god idé.

Det er regeringen i samarbejde med Hvidovre Kommune, der tænker stort om Avedøre Holme, hvor de vil opføre ni småøer, der skal danne et helt nyt erhvervsområde.

Projektet præsenterer de som opførelsen af “Nordeuropas førende erhvervsområde”. En kort film blev til pressemødet vist om projektet.

Her sagde Ellen Hillingsøes forførende stemme ord som bæredygtighed og innovation og fortalte om, hvordan man vil kunne nyde naturen på Holmene, der samtidig vil sikre området mod stormflod.

Store tanker der gavner

Udover at være Nordeuropas største, skal området også være et af de grønneste i verden, lyder det i beskrivelsen.

Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) takkede til pressemødet Hvidovre Kommune for at turde tænke stort og ambitiøst, mens erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) kaldte projektet et godt bud på at udfylde det store behov for mere plads til industri i hovedstadsområdet.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) kaldte det for store tanker, som gavner vores fælles erhvervsliv, for “når det går godt i Hovedstaden, så går det også godt i resten af Danmark,” sagde han.

Det 3,1 millioner kvadratmeter store projekt skal give plads til både natur og erhvervsliv. I projektet fremgår også, at der kan være plads til naturområder og rekreative områder, ligesom det er visionen, at holmene skal rumme bæredygtige virksomheder.

Smaragdgrøn ø

Det er også én af de kvaliteter, som overborgmester Frank Jensen (S) fra Københavns Kommune ser ved projektet. For udover at han kaldte det et “utroligt stærkt udgangspunkt for at kunne tiltrække virksomheder og kvalificeret arbejdskraft, fremhævede han især den ene af de ni holme, som man vil opføre, der skal hedde Greentech Island.

Øen skal være den bæredygtige del, der skal omdanne spildevand til rent drikkevand og bioaffald til biogas, og netop den ø vil nemlig, ifølge Frank Jensen, gøre København til en af verdens grønneste hovedstæder. Det er her, man har planer om at flytte spildevandrensningsanlægget Lynetten til.

Claus Jensen, forbundsformand for Dansk Metal, roste projektet for at gøre plads til “rigtig industri og ikke kun frisørsaloner”, som han slog det fast. Dansk Industris Poul Skadhede fortalte, hvordan man ikke undrende “smiler til op over begge ører”, som han forklarede det, hos Dansk Industri Hovedstaden.

Finansiering er usikker

Men hvor skal pengene komme fra? Det var da også det første spørgsmål, der blev stillet til pressemødet. Og hvor visionerne er soleklare for selve formålet med projektet, så er finansieringen ikke på plads, slog borgmester Helle Adelborg fast.

Dog understregede både hun og Rasmus Jarlov (K), at det er forventet, at projektet er egenfinansieret.

– Vi tænker, at finansiere etableringen af Holmene med den indtægt vi får for grundene og på den måde friholde skatteborgerne for at betale for projektet, sagde Helle Adelborg (S).

– Vi forventer, at det er et egenfinansieret projekt. Det er klart, at der skal laves mere detaljeret budget, som projektet skrider frem, lød det fra erhvervsminister Rasmus Jarlov (K).

Pension Danmark har dog givet positivt tilsagn om investering i projektet, som de forventer både vil skabe boliger og arbejdspladser. Det er især den brede politiske opbakning, som gør Pension Danmarks administrerende direktør Torben Möger Pedersen lun på idéen.

– Det er vigtigt for os, at sådan et projekt har opbakning fra regeringen, fra partier der ikke er i regeringen og fra erhvervsorganisationer, så at vi har sikkerhed for, at der er politisk opbakning i den lange horisont, som projektet har, sagde Torben Möger Pedersen på pressemødet.

Hvorfor lige hovedstaden?

Et overslag på, hvor meget projektet vil koste, kunne ingen altså give et bud på til pressemødet. Det undrede flere, ligesom at flere spurgte til de trafikale udfordringer, der kan komme ved at skabe 12.000 nye arbejdspladser i området omkring en af Danmarks mest trafikerede motorveje.

– Der skal laves en trafikanalyse også, og det er klart at hovedstaden står overfor nogle trafikale udfordringer i de kommende år, hvor den vokser. Det bliver ikke i dag, at vi fremlægger en trafikplan, men det er klart, at det skal der også tages hensyn til, lød det fra Rasmus Jarlov.

– Der er sat penge af til undersøgelser i den nye Finanslov. Det her er en vision og dermed ikke et færdigt projekt mejslet i granit, tilføjede borgmester Helle Adelborg.

Uligevægt eller balance?

Det er ikke mere end et lille års tid siden, at regeringen præsenterede udspillet “Bedre Balance II”, som blandt andet indeholdt udflytningen af statslige arbejdspladser.

Derfor var det ikke undrende et spørgsmål fra pressen, hvordan det går i tråd med at skabe 12.000 nye arbejdspladser i hovedstadsområdet i forbindelse med etableringen af Holmene.

– Vi er i gang med et meget stort arbejde i regeringen for at udvikle hovedstaden. Det er ikke på bekostning af andre steder i landet. Vi ønsker udvikling i hele landet, og det inkluderer også hovedstaden. Det er som om, at folk tror, at når vi snakker udvikling i Danmark, så handler det om udvikling alle andre steder end i hovedstaden, det gør det ikke. Det handler også om, at hovedstaden vokser og udvikler sig, sagde Rasmus Jarlov.

Kan grundene sælges?

Flere industrigrunde bliver i kommuner omdannet til boligområder, fordi man ønsker byfornyelse, der ikke indebærer industri. Det er en klar tendens landet over, viser tal fra Danske Regioner. Derfor var det også et spørgsmål, om der nu også er afsætningsmuligheder for de nye industrigrunde på Holmene, som tilsammen vil udgøre, hvad der svarer til 420 boldbaner. Men her var Dansk Industris Poul Skadhede slet ikke bekymret.

– Vi har for lidt industri i hovedstadsområdet. Vi får 10.000 nye borgere til Hovedstadsregionen hvert år, som skal have et job. De kan ikke alle sammen få job i den offentlige sektor – nogle af dem er nødt til at få job i industrien og i den private sektor. Der er også en vision om at få udenlandske virksomheder til Danmark, og desuden så går det godt, og vi vokser. Så jeg er ikke så bekymret, sagde Poul Skadhede.

Det er forventet at det første spadekast vil finde sted i 2022, og at de første grunde kan sættes til salg i 2028. Det næste skridt bliver en VVM-undersøgelse, fastslog Hvidovre Kommunes borgmester.

– Jeg synes fremmødet i dag også vidner om den brede politiske opbakning, der er til projektet. Det første der skal ske nu er en VVM-undersøgelse, lød det fra Helle Adelborg.

Rasmus Jarlov. Foto: Louise Gregersen.
Rasmus Jarlov. Foto: Louise Gregersen.
Torben Möger Pedersen fra Pension Danmark. Foto: Louise Gregersen.
Torben Möger Pedersen fra Pension Danmark. Foto: Louise Gregersen.
Frank Jensen, overborgmester i Københavns Kommune. Foto: Louise Gregersen.
Frank Jensen, overborgmester i Københavns Kommune. Foto: Louise Gregersen.
Det var store planer, der blev lagt frem på pressemødet i dag. Foto: Louise Gregersen.
Det var store planer, der blev lagt frem på pressemødet i dag. Foto: Louise Gregersen.
Avedøreværket lagde hus til pressemødet. Foto: Louise Gregersen.
Avedøreværket lagde hus til pressemødet. Foto: Louise Gregersen.

Relateret indhold