Henning Larsen Architects forlænger udesæsonen med fem uger i canadisk projekt

Ved Etobicoke Civic Centre har Henning Larsen Architects forlænget udendørsperioden med mindst fem uger ved at gøre brug af mikroklimadata.
Brugen af mikroklimadata vil ifølge Henning Larsen Architects forlænge udesæsonen i det canadiske projekt med mindst fem uger. Illustration fra Henning Larsen Architects' hjemmeside.
Brugen af mikroklimadata vil ifølge Henning Larsen Architects forlænge udesæsonen i det canadiske projekt med mindst fem uger. Illustration fra Henning Larsen Architects' hjemmeside.

Selv om vejrforhold har sit eget liv, kan de udendørs forhold godt påvirkes af arkitekter. At designe i overensstemmelse med lokale mikroklimatiske forhold som vindstrømme, sol og skygge kan ifølge Henning Larsen Architects skrue op og ned for de behagelige og de mindre behagelige faktorer ved det lokale klima og øge mængden af komfortable timer udendørs markant. Det bruger tegnestuen i forbindelse med arbejdet med Etobicoke Civic Centre i canadiske Toronto – et projekt, som Henning Larsen Architects i begyndelsen af maj vandt sammen med Adamson Associates Architects og PMA Landscape. Her skal mikroklimadata hjælpe med at uderummet opleves varmere og mere vindstille.

Den hemmelige krog

– Vi kender alle den hemmelige krog i parken, gården eller legepladsen, hvor der altid er sol, læ og en behagelig temperatur. Via vores analyser bruges mikroklimaets foranderlighed aktivt i formgivningen af bygningen, så klimaet opleves bedre, både sommer og vinter, forklarer ledende ingeniør hos Henning Larsen Architects, Jakob Strømann-Andersen.

Blandt andet er bygningens struktur lavet, så den blokerer for de koldeste vindstrømme og presser dem op over bygningen, for eksempel via tårnenes orientering og den måde, de graduerer opad. Det skaber læ på den offentlige plads og langt bedre, mere komfortable forhold på de forskellige tagterrasser. Bygningen orienterer sig også således, at pladsen og alle tagterrasserne er disponeret for sol hele dagen, ligesom tårnene skygger for hinanden på den mest hensigtsmæssige måde.

Fem uger længere

– I Toronto er vintrene bidsk kolde og somrene meget varme. Ved hjælp af detaljerede analyser af vejrdata fra alle årstider, har vi kunnet tilpasse byggeriet sådan, at udendørssæsonen omkring bygningen bliver forlænget med mindst fem uger, blandt andet ved at chill-faktoren minimeres i forårs- og efterårsmånederne. Den oplevede temperatur vil simpelthen være højere, siger Jakob Strømann-Andersen og fortsætter:

– Ved at skabe bedre forhold udendørs via mikroklimatisk design, sikrer vi et offentligt rum, som er mere levende og dynamisk, og som inviterer til flere interaktioner mellem mennesker og stedet. I Toronto kan vi for eksempel hjælpe til med, at det lokale, årlige Farmer’s Market, som finder sted i efteråret, får bedre forhold og kan forlænge sæsonen.

Projektet i Toronto er på i alt 46.500 kvm.

Relateret indhold