Som første landskabsarkitekt modtager arkitekt MAA Torben Schønherr nu Arkitektforeningens æresmedalje. Anerkendelsen modtager han for sit livslange arbejde med at forme landskaber og byrum i Danmark.
Projekter som Domkirkepladsen i Ribe, byrum i Christiansfeld, Sankt Annæ Plads og Vestled i Hvide Sande er eksempler på hans bredde inden for landskabsarkitekturen, hvor han formår at tænke både kunstnerisk og praktisk.
Det er bestemt ikke første gang, hans arbejde med det danske landskab hyldes. På den lange liste over hædersbevisninger, han har modtaget gennem årene, er bl.a. Dannebrogordenen, som han modtog i 2022, Statens Kunstfonds livsvarige ydelse, Danmarks Nationalbanks Jubilæumsfonds Hæderslegat, C.F. Hansen Medaillen, Havekulturfondens Hæderspris, Eckersberg Medaillen og Nykredits Arkitekturpris.
Dertil kommer priser modtaget på vegne af velgennemførte projekter som Fredensborg Slotshave, Prætoriustorvet i Christiansfeld, Ribe Domkirkeplads mv.
En næsten usynlig tilgang
Johnny Svendborg, forperson for Arkitektforeningen, siger om udvælgelsen af Torben Schønherr som modtager af prisen:
![](https://dagensbyggeri.dk/wp-content/uploads/2025/01/UN17-MIPIM-002-375x211.jpg)
8 danske projekter i finalen til en Mipim-pris
– Torben Schønherr mestrer den kunstneriske disciplin at lade historiske lag, litteratur, musik og poesi smelte sammen med landskab og arkitektur. Hans tilgang er underspillet, ofte næsten usynlig, men efterlader et varigt indtryk, der giver brugerne en følelse af samhørighed og nærvær med omgivelserne. Derfor er det en stor fornøjelse at tildele ham prisen.
Naturen er nødvendig
Torben Schønherr, der i dag er 81 år, begyndte sin karriere som tømrersvend og konstruktør, inden han blev optaget på Arkitektskolen Aarhus. Da han blev uddannet herfra i 1975, var det med hans egne ord, svært at få landskabsarkitekturen til at fylde ret meget.
![](https://dagensbyggeri.dk/wp-content/uploads/2025/02/Franziske-Meisel-Henning-Larsen-1-375x252.jpg)
Henning Larsen går all in på landskabsarkitekturen – ansætter international direktør
– Vores fag blev betragtet som noget der kom til sidst, når alt andet var på plads, siger han og tilføjer:
– Nu er det erkendt, at naturen er en nødvendighed, som alt andet skal indpasse sig i. Vi har bevæget os væk fra, at naturen er noget vi forbruger til noget umisteligt som omfatter alt, siger Torben Schønherr, der grundlagde tegnestuen Schønherr i 1984.
Siden har tegnestuen, der i dag har kontor i både København og Aarhus, stået bag en lang række markante projekter. Fra byrum og kunstværker til kirkegårde, sygehusbyggeri, kulturbyggerier og infrastruktur.
Kærlighed til landskabet og kunsten
Op gennem 1990’erne voksede tegnestuen Schønherr til 60 medarbejdere og projekterne voksede sig tilsvarende større, hvilket krævede mange forskellige kompetencer. Men det er kærligheden til landskabet og kunsten, han fremhæver, når han kigger tilbage på sin karriere.
![](https://dagensbyggeri.dk/wp-content/uploads/2025/02/Pladsen-ved-Ribe-Domkirke_Foto_Jens-Marcus-Lindhe-1200x801.jpg)
Gennem mere end fire årtier har han med sin evne til at skabe stedsspecifikke løsninger af højeste kvalitet formået at give naturen plads i alle skalaer af vores hverdag ved at forene æstetik, funktionalitet og kunstnerisk vision. Dette har sat dybe spor i landskabsarkitekturens udvikling – og måske også i den grønne trepartsaftale, som Torben Schønherr glæder sig over:
– Det er jo helt fabelagtigt, at det nu ser ud til at kunne lade sig gøre. Vi skal meget langt tilbage i tiden, for at se de landskaber, vi nu får tilbage. Danmark var tæt på at blive en ørken, da vi begyndte at fælde skovene for at dække menneskets behov. Det er godt, at vores land nu igen får lov til at være andet end svineproduktion. Tænkt at vi skulle opleve det. Det viser, at der er håb, siger landskabsarkitekten.
![](https://dagensbyggeri.dk/wp-content/uploads/2024/05/122331_1_xl-375x239.jpg)
Nye byrum: Arkitektur og kunst skal binde Ørestads spillesteder sammen
De seneste fire år er æresprisen gået til:
2020: Anne-Grethe Foss, arkitekt MAA
2021: Lene Tranberg, arkitekt MAA
2022: Jens Thomas Arnfred, arkitekt MAA
2023: Ursula von der Leyen, formand for Europa Kommissionen