Smag på Aarhus
- Smag på Aarhus er et 4-årigt projekt støttet af Nordea-fonden og forankret i Center for Byens Anvendelse, Teknik og Miljø, Aarhus Kommune. Det er et natur- og madprojekt, hvor byens rum skal gentænkes, så der bliver flere spiselige og sanselige miljøer i Aarhus. Aarhusianerne skal selv være med til at skabe og påvirke deres nære omgivelser med smukke træer, buske og planter, der er fulde af smag. Samtidig skal den spiselige natur formidles, så flere af byens borgere opdager det mangfoldige spisekammer, som naturen i og omkring Aarhus byder på.
Aarhus-arkitekten Steffen Impgaard har tegnet vinderprojektet ‘Frøet’, der nu skal opføres på Bispetorv i Aarhus. Bag konkurrencen står Aarhus Kommune og parterne bag ‘Smag på Aarhus’-projektet, der har som mål at gentænke byens rum, så der bliver flere spiselige og sanselige miljøer i Aarhus.
Opgaven i den åbne konkurrence lød på at skabe en spændende arkitektonisk ramme til Den Grønne Ambassade, som skal stå ved et af byens prominente torve, Bispetorv.
Forslagets poetiske udtryk genereres fornemt af den organiske formgivning, der går i dialog med de fem lindetræer, som tegner den ene langside af byggefeltet.
Uddrag fra dommerbetænkningen
– Steffen Impgaard vil med en illustration af et frø, der spirer, fortælle historien om en ambassade i harmoni med naturen. Ambassadens organiske form er primært udført i træ og pilestokke. Adgang er gennem et glasparti vendt mod Skt. Clemens Torv. Indgangspartiet skærmes af de udhængende pilestokke, hvorved der skabes et intimt møde mellem inde og ude. Mod Store Torv kulminerer den organiske form i et, næsten, levende interaktionsøje i børnehøjde. Forslagets poetiske udtryk genereres fornemt af den organiske formgivning, der går i dialog med de fem lindetræer, som tegner den ene langside af byggefeltet, lyder det i dommerbetænkningen om vinderprojektet.
Torv skal omdannes
Aarhus Kommune er i gang med at omdanne Bispetorv til et grønt og bilfrit byrum, og det fremtidige Bispetorv vil tilbyde et bredt spænd af arrangementer og udfoldelsesmuligheder.
Smag på Aarhus vil med Den Grønne Ambassade på Bispetorv skabe et synligt og åbent mødested for byens borgere, hvor naturen som spisekammer inspirerer bredt. Ambassaden skal fungere som aktivt foranderligt værksted med mulighed for dyrkning, tilberedning, spisning og information om mad i naturen. Ambassaden skal være en del af en samlet vision for hele kommunen om at gøre Aarhus “spiselig”. Udover at placere bede og frugttræer i byrummet inkluderer projektet også havet og den vilde natur omkring Aarhus.
Steffen Impgaard skal nu viderebearbejde vinderforslaget i samarbejde med projektteamet bag Smag på Aarhus og sørge for dets realisering. Efter planen skal Frøet bygges og sættes op på Bispetorv i løbet af efteråret, så medarbejderne fra Smag på Aarhus kan flytte ind inden jul.