Den 6. juni sendte Arkitektskolen Aarhus 110 3.års studerende i 3 ugers juni-praktik rundt om i danske virksomheder, offentlige institutioner og kommuner. Skolen indførte ordningen sidste år for at bringe de studerende i kontakt med erhvervet så tidligt som muligt. Dels for at give de studerende et indblik i de kommende erhvervsmuligheder dels for at styrke deres videre studievalg – inden specialiseringen på kandidatuddannelsen.
Om initiativet siger Anne Mette Boye, der er studielektor på Arkitektskolen Aarhus:
– I vores tre ugers juni-praktik vælger de studerende ikke selv stedet. Det betyder, at de oplever andre arbejdsmuligheder, end dem de vælger i deres semesterpraktik på kandidatforløbet. Og tilbagemeldingerne fra de studerende har været positive. For nogen betyder det, at de genovervejer deres studieretning. Men det vigtige er, at de får en fornemmelse for arkitektfagets bredde, og tidligt kommer i kontakt med erhvervslivet.
– Som et nyt forsøg har vi i år også etableret samarbejder om projekter mellem for eksempel kommuner, organisationer og de tegnestuer, der har junipraktikanter, og det har vist sig at være en fordel for alle parter. Juni-praktikken er et supplement til den semesterpraktik, 85 procent af vores studerende tager senere i studiet. Her vælger de selv praktikstedet som en del af deres kandidatuddannelse, og de er meget opmærksomme på, hvordan praktikstedet kan bidrage til deres valgte studieretning, supplerer Anne Mette Boye.
Virksomheder tager pænt imod
Succesen skyldes også en stor opbakning fra virksomhederne. Anne Mette Boye fortæller videre:
– Både sidste år og i år har vi kunnet skaffe de nødvendige praktikpladser. Virksomhederne bidrager gerne med at klæde de studerende på til arbejdsmarkedet, så en stor del af fortjenesten er også deres. Ordningen er et naturligt led i at fremme de studerendes beskæftigelsesmuligheder efter endt uddannelse – og det bakker virksomhederne op om.
En af de 3. års studerende, der har afsluttet sin praktikperiode, er Mette Korsgaard Kjeldgaard, stud arch.
– Mit praktikophold hos HD Bolig i Silkeborg var lærerigt. Jeg fik indsigt i, hvordan et parcelhus er skruet sammen, og det er en anden viden, end den jeg kan få på skolen. Min viden fra studiet kunne jeg så bruge i et projekt, der handlede om at gentænke et af virksomhedens parcelhuse. Her var kriterierne blandt andet, at huset skulle være på 150 kvadratmeter, indeholde de gængse funktioner, som køkken/alrum, stue, soveværelser, børneværelser og bryggers. Tit handler det om at tænke ud af boksen, det håber jeg, har været mit bidrag, siger en tilfreds Mette Kjeldgaard.
Vilde ideer velkomne
Indehaver af HD Bolig, Henrik Dissing er også tilfreds med samarbejdet.
– Vi hjælper de studerende med praktisk indsigt, men vi får bestemt også noget ud af de studerendes ophold i de tre praktikuger. Deres ideer er ikke bundet så meget af tekniske og økonomiske begrænsninger som vores. Ofte opstår de gode ideer ved at vende tingene lidt på hovedet, og det er vi lydhør overfor. Så må vi i fællesskab få de vilde ideer tilpasset. Vi kan meget anbefale andre virksomheder at tage praktikanter, siger Henrik Dissing.
De opgaver, som de studerende stifter bekendtskab med under junipraktikken, spænder vidt. Et par eksempler: I et tværfagligt samarbejde med Gjøde & Povlsgaard Arkitekter, Aarhus Kommune og Kirkens Korshær har et par praktikanter til opgave at etablere et midlertidigt mødested for hjemløse og sociale udsatte på Klostertorv i Aarhus. Og sammen med Mejlgade Lab og landskabsarkitektfirmaet SLA skal studerende bidrage til at udvikle en bæredygtig plan for Latinerkvarteret i Aarhus. For Haderslev Erhvervsråd skal praktikanter i samarbejde med Tegnestuen Mejeriet udarbejde en identitetsskabende fremtidsplan for Gram som slotsby.
Arkitektskolen har også praktikanter i kommunale forvaltninger, på Teknologisk Institut, i Bygningsstyrelsen, hos byggeselskaber og på reklamebureauer.
Danske Arkitektvirksomheder bakker op
Praktikordningen på Arkitektskolen Aarhus får også ros fra Danske Arkitektvirksomheder, der har et godt samarbejde med Arkitektskolen Aarhus og med Kunstakademiets Arkitektskole KADK. Lene Espersen, direktør, Danske Arkitektvirksomheder siger:
– Den nye juni-praktikordning viser sig at have stor interesse for virksomhederne. Jeg kommer fra en virksomhed på Østerbro, der hedder H+ Arkitekter, som lige har haft to praktikanter fra Arkitektskolen i Aarhus. De var meget begejstrede for samarbejdet. De studerende får et godt indblik i, hvad det vil sige at arbejde med eksempelvis udbudsregler og konkurrencer, og så får de en god praktisk forståelse for, hvordan en tegnestue drives. Både virksomheden og de studerende får på den måde meget ud af praktikordningen. Generelt er virksomhederne glade for at få et ungt, friskt pust udefra, og de står nærmest i kø for at dele viden med de 3. års arkitektstuderende. Udfordringen med praktikordningen er ikke at finde praktikpladser i virksomhederne, men snarere at få praktikken integreret i arkitektuddannelsen som en obligatorisk del af studiet.