Brahetrolleborg Gods på Sydfyn blev bygget i 1172 og er igennem årene blevet udbygget af flere omgange. Godset er fredet og fremstår i dag som en unik natur- og kulturperle med godt 2.600 ha skovbrug, som blandt andet bruges til jagt.
En fredning giver dog også udfordringer under en renovering, idet replika-elementer skal ligne fortidens byggematerialer.
Det har derfor været en særlig opgave at producere de 11 nye specielle døre til Brahetrolleborg Gods, da der med Kulturstyrelsens godkendelse blev indrettet møde- og jagtlokaler i en tidligere staldbygning. Staldbygningen er på 450 kvm. og Vahle A/S blev af Fogh & Følner Arkitekter A/S valgt til at fremstille de 11 specialdøre, hvoraf den største er 1,83 m høj og 3,40 m bred. Dørene skulle have et gammelt udtryk men samtidig have de moderne funktionalitet, blandt andet i forhold til brand- og lydkrav. Desuden skulle en automatisk dørlukningsfunktion indbygges i dørene. Alt sammen elementer, som ikke havde hjemme i 1172.
Dørene er lavet med særlige spor i træet, som giver et udtryk, der henleder opmærksomheden på de gamle stalde. Dørbladet går ind over karmen og er sammen med den røde farve med til at give et rustikt udtryk.
Ingen synlig forskel
At ordren på dørene endte hos Vahle A/S, er ingen tilfældighed. Den danske virksomhed har i over 40 år produceret arkitektoniske trædøre. Dørene produceres efter nordisk ha?ndværkstradition i balance mellem funktion, konstruktion og æstetik. Dørene indgår som et designmæssigt element samtidig med, at de lever op til nye certificeringer inden for brand, lyd og sikkerhed. Vahle A/S har hjemme i Mørke på Djursland og har 20 ansatte – heraf 15 i produktionen. Blandt kunderne finder man D’Angleterre, Bestseller Aarhus, Det Kongelige Teater, Amalienborg m.fl.
– Vi kan tage en hvilken som helst historisk dør og kopiere den, og samtidig tilføje de moderne krav, uden at man kan se forskel på ny og gammel, siger Bo Elkjær Vejen, salgschef i Vahle A/S.
Virksomheden oplever en god efterspørgsel på sin ekspertise, og omsætningen øges år for år. Men det er ikke så enkelt at aflure detaljerne fra fortidens byggemestre og håndværkere.
– Når vi skal lave et komplet produkt, kræver det meget forarbejde. Hvor andre har et katalog, de kan vælge fra, tager vi ud og måler op og tegner, før vi kan begynde at producere, pointerer Bo Elkjær Vejen.
Der er dog særlige profileringer i dørene, som knyttes til bestemte perioder, hvilket gør dem nemmere at gentage. Især når man som Vahle A/S har mere end fire årtiers erfaring.
Gennem årene er det blevet til samarbejde med de 30 største arkitektfirmaer i Danmark men samtidig også et hav af mindre arkitektfirmaer, som typisk har en niche, de perfektionerer. I det konkrete tilfælde var det Fogh & Følner Arkitekter A/S, der opsøgte Vahle A/S.
– Vi valgte Vahle, fordi de kan fremstille døre, der er udformet efter specialønsker og samtidig er godkendt som brandklassificerede døre. Vi vægtede i valget, at både rådgivning undervejs og kvaliteten af det endelige produkt er meget tilfredsstillende, siger Johan Fogh, arkitekt ved Fogh & Følner.
Alle dørene er nu monteret i den tidligere staldbygning.