Massiv mangel på billige boliger omkring de større byer er en realitet. Især de unge studerende må finde alternative boformer for en periode. I følge Dansk Byggeri mangler der 24.000 studieboliger – og alene i hovedstadsområdet mangler der 9.500 boliger til de unge mennesker.
Nu tager man i København de første skridt mod en mulig løsning på boligmanglen og indretter containere som alternative studieboliger. Containerne er placeret på en ubebygget grund på Refshaleøen, og her står de første otte Maersk-containere nu indrettet som innovative og indbydende studieboliger. I denne måned kunne de første studerende få nøglerne og flytte ind i deres nye, alternative hjem.
Det er ikke en traditionel tagdækningsopgave sådan at lægge tagpap på en container, så det er en sjov opgave at være med til at løfte.
Direktør Claus Madsen Kalundborg Tagdækning
Lang levetid
Containerne er indrettet med køkken, bad, opholdsrum samt store vinduespartier og ovenlysvinduer, der skaber masser af godt lys i den ellers lukkede metal-containerne. For at skabe beboelige rum ud af containerne har flere forskellige håndværk været inde over, og resultatet er isolerede boliger, der er rare at opholde sig i året rundt og som lever op til de forventede 2020-krav i Bygningsreglementet.
– Når man indretter containere til bolig, kræver det blandt andet, at den bliver isoleret godt og at tagløsningen er af rette kvalitet, så resten af boligen er beskyttet mod vejr og vind, især på åbent land, hvor containerboligerne typisk vil blive placeret.
Sådan lyder det fra salgs- og projektchef Ulrik Hoffmann fra Eurotag Danmark, der har leveret Residek tagpapløsning på fire af containerne. Residek er en to-lags SBS-tagpap-løsning, som er udviklet til at holde tørt under alle tænkelige forhold, det er en meget holdbar løsning med en dokumenteret lang levetid og 15 års garanti.
Indendørs tagdækning
Ifølge tagdækker og direktør Claus Madsen fra Kalundborg Tagdækning, som har stået for udførelsen, har det været en lidt speciel opgave at lægge tagpap på de innovative boliger.
– Det er ikke en traditionel tagdækningsopgave sådan at lægge tagpap på en container, så det er en sjov opgave at være med til at løfte. Det har været en anderledes proces, fordi vi har gået mange fag side om side og gjort boligerne færdige indendørs, siger Claus Madsen med henvisning til, at alle containerne er blevet bygget om og klargjort indendøre i en stor hangar på Kattegatvej. Herfra er de blevet fragtet på blokvogne ud til Refshaleøen, hvor den første nye containerby foreløbigt er etableret.
– Normalt er vi jo underlagt vejrets luner, når vi tagdækker. Her har vi i stedet haft en effektiv proces indendøre. Residek er en af de bedste tolagsløsninger på markedet – den er god at svejse, kan tåle varmen og er meget fleksibel, så det har også skabt en effektiv proces, siger Claus Madsen og tilføjer, at det tager to mand cirka ti timer at gøre ét tag færdigt.
Ny planlov banede vej
Effektive processer er klart en fordel på container-projektet, som skal færdiggøres i et højt tempo. Mange studerende er skrevet op, og vil gerne overtage en bolig så hurtigt som muligt. Dertil er man ivrig efter endelig at få skabt flere boliger, efter planloven blev ændret tidligere på året. Der har været et langt tilløb, og med den nye lov blev vejen så endelig banet for at etablere midlertidige containerlandsbyer i flere år ad gangen.
Det er firmaet CPH Village, der står bag containerlandsbyen. De planlægger at skabe 2.500 studieboliger fordelt på 10 container-byer i København. Denne første containerby kommer til at bestå af 88 to-værelsescontainere med plads til i alt 176 beboere på Refshaleøen 169 G, og de første otte boliger står således klar nu.