Fondsmidler løfter bæredygtigt outdoor-område ved Herning

Vinterbadning, lystfiskeri og kajak-roning. Det er blot nogle af de mange aktiviteter, som får nye muligheder ved Fuglsang Sø i Herning. Nye donationer sikrer projektet det Blå Rum.
Visualisering: Nova5 Arkitekter.
Visualisering: Nova5 Arkitekter.

Om projektet

  • Det Blå Rum ved Fuglsang Sø består af to bygninger.Hovedbygningen bliver på ca. 250 kvm og får bl.a. et stort køkken, omklædningsrum, toiletter og en stor overdækket terrasse.
  • Depotbygningen/bådhuset bliver ca. 300 kvm stor med plads til bl.a. kajakker, både og udstyr. Her kommer fx også et værksted til reparationer og vedligehold af udstyr.
  • Det Blå Rum får også sauna med kapacitet til 15-20 personer, broanlæg til badning og både samt cykelpitstop, ligesom der kommer udearealer med terrasser, bålplads, udekøkken og meget andet.

Triatleter, vinterbadere og andre, som elsker udeliv, kan godt se frem til 2021. Her får Herning nemlig et nyt udemekka, når det Blå Rum åbner ved Fuglsang Sø.

Herning Kommune står bag det ambitiøse projekt, og Nordea-fonden og Realdania har netop valgt at støtte med bevillinger til henholdsvis udvikling af forskellige motionsaktiviteter og til en række bæredygtige tiltag.

– Jeg var i forvejen stolt af det Blå Rum, som er et rigtig godt projekt. Nu bliver det endnu bedre, fastslår Johs. Poulsen, formand for Kultur- og Fritidsudvalget i Herning Kommune.

Bynært samlingssted

Det Blå Rum består af to bygninger, som vender i en vinkel mod hinanden – direkte ned til søbredden. På den måde skabes et attraktivt uderum mellem bygningerne og søen.

Faciliteterne i og omkring det Blå Rum skal både kunne bruges af lokale idrætsforeninger, skoler og institutioner samt lokale borgere og andre besøgende. Med andre ord bliver der plads til både de organiserede frilufts- og idrætsaktiviteter ved vandet og til de spontane aktiviteter.

Nordea-fonden bidrager med 1,5 millioner kroner. Heraf er 500.000 kroner øremærket initiativer, der i regi af motionsvisionen ‘Bevæg dig for Livet’ får flere til at dyrke motion.

Bæredygtighed fra start

Det Blå Rums ene bygning skal fungere som fælleshus med gode muligheder for fællesaktiviteter, mens den anden bygning bliver et bådhus med direkte adgang til søen.

Visualisering: Nova5 Arkitekter.
Visualisering: Nova5 Arkitekter.

To gangbroer, der fører ned til søen, opføres så de også kan bruges til at opholde sig på og til forskellige aktiviteter. Blandt andet etableres der en sauna for enden af den ene gangbro.

Det Blå Rum indeholder også en række grønne bæredygtigheds-elementer. De spænder fra inddragelse af borgere og kommende brugere, der har givet input til aktiviteter og projektets udformning. Og så til miljøaftryk, hvor der ses på, hvordan man i den daglige drift kan mindske ressourceforbrug. For eksempel ved at anvende vedligeholdelsesfrie, langtidsholdbare og miljøvenlige materialer i byggeriet og ved at vurdere byggeriets miljøaftryk i en livscyklusanalyse.

De bæredygtige løsninger skal være med til at inspirere andre byggerier til forenings- og rekreationsformål rundt omkring i Danmark. Realdania støtter denne del af projektet med ekstra 1,3 millioner kroner.

Der er forventet byggestart i efteråret 2020, og efter planen kan det Blå Rum tages i brug i sommeren 2021.

Relateret indhold