De fem teams
- Team Entasis – GHB Landskabsarkitekter/Alectia/Dines Jørgensen & Co/Trafikplan/Hall McKnight/Christine Mosbach.
- Team BIG – Rambøll Studio Dreseitl/Buro Happold Engineering/Urgent Agency/Planværkstedet.
- Team COBE – Schønherr/Sweco/Jens Høyer-Kruse/Torben Dam.
- Team Juul Frost Arkitekter – Thorbjørn Andersson/Atkins/Midtconsult rådgivende ingeniører/Thue Kvorning/John Pløger.
- Team Sleth, SLA og MOE – Ellen Braae/Claus Bech-Danielsen/Rene Kural/Moe Seacon.
I dag er de fem teams, der skal konkurrere om at tegne en ny masterplan for Levantkaj, Skudehavnen og Skudeløbet, på besigtigelsestur i området.
Konkurrenceopgaven består i at omskabe holmen til et blandet bykvarter med boliger, erhverv, institutioner og kultur, der sammen skal skabe rammen for det gode hverdagsliv for ca. 10.000-12.000 kommende beboere og medarbejdere.
Området bruges i dag til containerterminal, der flyttes til en anden lokation. I alt er der tale om ca. 34 ha grundareal (340.000 kvadratmeter) og 13 ha vandareal (130.000 kvadratmeter). I alt kan Levantkaj bebygges med 30.000 etagemeter på Levantkajs vestlige del og ca. 475.000 etagemeter på den østlige del (inkl. P-huse). I alt 505.000 etagemeter.
Et bykvarter
Overskriften for Levantkaj er ifølge konkurrenceprogrammet, at kvarteret skal samle alle Nordhavns kvaliteter i ét bykvarter. Levantkajs størrelse gør det muligt at skabe et intenst urbant byliv med arbejdspladser, butikker og restauranter omkring og i nærheden af den kommende metrostation og metrolinjen.
Konkurrenceprogrammet lægger op til en bynatur, der lader sig inspirere af det eksisterende, vildtvoksende grønne landskab omkring Skudehavnen, som er et intimt vandrum, hvor der oftest er læ. Men også en bynatur der er inspireret af oplevelserne ved den sydlige kaj med udsigt til Øresund så langt øjet rækker.
Endelig beskriver konkurrenceprogrammet, at det skal være muligt at kunne dyrke et aktivt udeliv i kvarteret samtidig med, at der andre steder er plads til ro og fordybelse. Programmet tager udgangspunkt i, at der etableres en sammenhængende sydvendt havnepark, der ligger for foden af byen.
Der kan placeres op til 4.500 etagemeter detailhandel i området samt publikumsorienterede serviceerhverv som caféer og restauranter.
Folkeskole og kulturhus
Nordhavns første folkeskole ønskes opført i området sammen med en idrætshal og en 11-mands kunstgræsbane. Københavns Kommune ønsker endvidere, at området kommer til at indeholde et kulturelt væksthus bestående af kulturhus og bibliotek. Desuden er der ønske om et havnebad i tilknytning til et vandkulturhus.
Alle teams er udvalgt efter en prækvalifikationsfase i henhold til EU’s udbudsdirektiv 2014/24/EU.
Forslagene til masterplan skal indleveres senest den 18. maj 2017, og vinderen kåres primo september 2017. Derefter bearbejdes vinderforslaget, således at Københavns Kommune kan udarbejde et planforslag i løbet af 2018. Senest i 2021 flyttes containerterminalen, så byggemodning og byudvikling kan igangsættes.
Det er visionen, at Levantkaj skal DGNB certificeres på bydelsniveau til minimum niveau Guld.