Eventyrligt projekt i Odense

OKNygaard skal lave haveanlæg rundt om og på taget af Det ny H. C. Andersens Hus i Odense.
Foto fra Kengo Kuma, visualisering af projektet.
Foto fra Kengo Kuma, visualisering af projektet.

– Som besøgende i haven kommer man til at bevæge sig hen over taget uden at bemærke, at man går på taget, som bliver dækket af haven. Det betyder at haverummet teknisk skal opbygges som en taghave. Udfordringen ved taghaver er at sørge for, at vægten bliver holdt nede samtidig med at beplantningen har et tilstrækkeligt vækstgrundlag, fortæller projektleder hos OKNygaard, Henrik Vittrup og fortsætter:

– Vi skal sikre afvanding samtidig med at taget forbliver tæt.

Kloakker på taget

På dækket skal der etableres en drænbakke og udlægges letfyld (leca). Ved bedene skal der specialjord oven på lecaen – en type jord, der er let og god til at holde på vandet. Denne opbygning er med til at holde vægten af anlægget nede i forhold til tagets bæreevne.

Der bliver etableret et drypvandingsanlæg og kloaksystem på dækket til at sikre afvanding og afløb fra regnvand. Øverst bliver der grusstier, klassiske klinkebelægninger, chaussesten og beplantning. Endelig får de besøgende glæde af en sø og spejlvandsbassin på tagdækket.

Projektet omfatter to haver, som er trukket en etage ned og er i niveau med museet under terræn. Haveanlægget bliver samlet på 9000 kvadratmeter, og dermed større end den tidligere have.

Den nye have kommer til at brede sig ud over den tidligere Thomas B. Thriges Gade, der har gennemskåret Odense bymidte.

Benspænd i bymidten

Opgaven stiller anlægsgartneren overfor særlige udfordringer – både i eventyrhaven og i bymidten generelt, fortæller projektleder Henrik Vittrup.

– Vi arbejder på meget lidt plads og med begrænsninger for, hvilket grej vi kan benytte i forhold til vægt. Det bliver et valg mellem de helt store kraner og mindre maskiner og håndkraft.

Odense bymidte er i forvejen er ved at blive ombygget, hvilket stiller krav til planlægning og logistik.

– Vi har fra starten lagt op til et tæt samarbejde med både bygherre og de andre entreprenører på projektet, så vi ikke kommer til at gå i vejen for hinanden når udstyr, maskiner og materialer skal fragtes til og fra pladsen, fortæller projektlederen.

Relateret indhold