”Et forbillede for fremtidens skoler”: Københavns nyeste skole klar til brug

Efter flere måneders venten har de 840 elever indtaget den nye Skolen ved Dybbølsbro på Vesterbro i København. Her er der både hjerterum, madskole og idrætshal.
Visualisering af skolen set fra en anden vinkel
Den nye skole er placeret på hjørnet af Skelbækgade og Ingerslevsgade ud mod Dybbølsbro. En af de nærmeste naboer er Den Hvide Kødby. Visualisering: BBP Arkitekter, Nord Architects og BogL

Endelig blev den nye københavnerskole Skolen ved Dybbølsbro klar til, at de 840 elever, lærere samt 336 børn i KKFO’en kunne tage de 12.000 kvm i brug. Den oprindelige tidsplan lød på, at skole ville stå færdig til skolestart i august 2024, men sådan gik det ikke.

Skolebyggeriet blev nemlig sat i gang i januar 2021 – midt under coronapandemien – og der var derfor ingen markering af 1. spadestik. Siden har der også været problemer med dokumentation ifht. bygningens statik, der lod vente på sig.

Foto af blåt neonskilt hvor der står Skolen ved Dybbølsbro.
Skolen har gået under arbejdstitlen Kødbyens Skole, men hedder nu endeligt Skolen ved Dybbølsbro. Foto: Københavns Kommune

I fredags d. 25. april havde bygherren Københavns Kommune så endelig inviteret til stor indvielsesfest. Her havde eleverne haft tre skoledage til at vænne sig til de nye lokaler.

Hjerterum forbinder skolens etager

Bag designet af skolen står BBP Arkitekter og Nord Architects, mens landskabsarkitekterne fra BogL står bag uderummene, der primært er placeret ovenpå bygningerne. Skolen er skabt med fokus på at være inviterende og inkluderende, med fleksible rammer der støtter både fællesskab og undervisning.

Det centrale atrium – hjerterummet – forbinder skolens etager og skaber visuel kontakt på tværs af bygningen, mens garderober, nicher og grupperum giver plads til både små og større læringsfællesskaber.

Visualisering af hvid skole med en bred trappe foran de hvide bygninger. I baggrunden ses et rødt etagebyggeri
Skolen ved Dybbølsbro er designet til at styrke fællesskabet i bydelen. Således kan skolens faciliteter benyttes af foreninger, idrætsudøvere og aftenskoler udenfor normal skoletid. Visualisering: BBP Arkitekter, Nord Architects og BogL

Overborgmester Lars Weiss udtaler om byens nyeste skole:

– København har fået en topmoderne og flot ny skole, der skriver sig ind i Vesterbros historie. Bygningen afspejler med sine former og de hvide fliser beliggenheden i Kødbyen og passer ind i helheden, men er samtidig helt sin egen. Jeg glæder mig over, at skolen ikke kun kommer elever og medarbejdere til gode, men også bliver til glæde for lokalsamfundet og foreningslivet, der kan bruge legepladser og udearealer, idrætshal og andre lokaler, når skoledagen er slut.

Åben for offentligheden

Skolen rummer undervisningslokaler, fællesområder og specialfaciliteter, herunder en idrætshal og en madskole. Disse understøtter undervisningen i hhv. motion og madkundskab.

Uden for skoletid er områdets udendørsarealer, grønne områder og legefaciliteter åbne for beboerne på Vesterbro. Idrætshallen samt flere faglokaler kan benyttes af foreninger, idrætsudøvere og aftenskoler, når skoledagen slutter.

Skolens udearealer befinder sig primært ovenpå de op til fem etager høje bygninger, der udgør ca. 12.000 kvm. Dertil kommer kælderen på ca. 8.000 kvm. Visualisering: BBP Arkitekter, Nord Architects og BogL

Børne- og Ungdomsborgmester Jakob Næsager siger:

– Skolen ved Dybbølsbro er et forbillede for fremtidens skoler – et eksempel på, hvordan en moderne skolebygning kan skabe de bedste rammer for børns læring og udvikling. Min ambition er, at vi i København bliver danmarksmestre i børneliv.

Totalentreprenør på skolebyggeriet har været BAM Danmark, mens Norconsult har været med på ingeniørdelen. Projektet har haft en samlet anlægsbevilling på 516 mio. kr., der dækker både byggeri og faciliteter. Byggedelen alene har beløbet sig til ca. 320 mio. kr.

Relateret indhold