Lysinstallationerne ved Nørreport Stations byrum er blandt de 16 projekter, der er blevet nomineret til Darc Awards’ kategorien Spaces.
Kategorien anerkender lysdesign i landskabelige og offentlige byrum. Visionen for Nørreport Station var at forvandle det kaotiske trafikknudepunkt til et trygt og overskueligt byrum for de 250.000 daglige brugere.
Pladsen er formet af menneskers flow og færden, hvor dynamiske linjer forbinder omkringliggende gader og stationens funktioner med hinanden. Lyset spiller en central rolle i formgivningen af byrummet og de forskellige lysinstallationer markerer stationens funktioner.
I takt med at mørket falder på, forvandles byrummet til en visuel attraktion, hvor lysene gradvist tændes og en rolig atmosfære lægger sig over pladsen.
Belysningsstyrken i de store lyssøjler, der kontrollerer luftskiftet på perronerne, aftager i lysstyrke op mod nattehimlen. Solcellelamper på toppen af cykelparkeringsstativerne lægger sig som et stilfærdigt stjernetæppe over vidderne af de mange parkerede cykler. Det kraftige lys på undersiden af de flade tage tiltrækker opmærksomhed og markerer stationens centrale funktioner, såsom billetsalg, toiletter, butik og trappenedgang til perron. Den særlige nattestemning har skabt opmærksomhed og kvalificeret byrummet til lysprisen, som uddeles i London i efteråret.
Bedste transportløsning
Byens Bro i Odense er sammen med ni andre projekter fra hele verden, blevet udvalgt til at dyste om titlen som den bedste arkitektoniske transportløsning.
Broen forbinder byområderne nord og syd for Odense Banegård og skaber med enkle og markante arkitektoniske midler, et design der giver form til Odense Kommunes vision om en spektakulær cykel- og gangforbindelse over baneterrænet.
I udformningen er der taget udgangspunkt i de naturlige trafikmønstre omkring stationen og der er fokus på at sikre en let og tryg tilgængelighed for alle bløde trafikanter. Kunst, belysning og byrum er i tæt samspil med de funktionelle behov, hvilket ikke blot skaber en overgang, men også et byrum med opholdsmuligheder og et vartegn for Odense by. World Architecture Festival Award bliver uddelt i Berlin den 16.-18. november, hvor Gottlieb Paludan Architects(GPA) vil præsentere projektet for en jury.
BIO4 nomineres til LEAF Award
Som et led i Københavns ambitioner om at blive verdens første CO2-neutrale hovedstad, udvides Amagerværket med den nye biomassefyret kraftværksblok BIO4.
GPA har tegnet den nye blok, der via sit visuelle udtryk reflekterer værkets funktioner. Skoven, som symbol på fornybare ressourcer, er det gennemgående tema for både helhedsplan og kraftværksblok.
Træplantning er således det bærende strategiske og karakterskabende element i behandlingen af Amagerværkets arealer, mens den nye kraftværksblok omsluttes af en dyb facade af træstammer, som både udgør et sted og en fortælling, man kan færdes i. En fortælling om skoven og omstillingen til bæredygtig energi.
Værket er sammen med tre andre projekter blevet placeret blandt favoritterne inden for innovative bygningsværker, der endnu ikke er realiseret. Den endelige vinder kåres den 14. oktober i London.