Dansk sportsbyggeri kåret som et af verdens bedste

Musholm i Korsør løb med to priser, da Den Internationale Olympiske Komite (IOC) og Den Internationale Paralympiske Komite (IPC) hædrede verdens bedste sportsbyggerier.
Musholms formål er at øge sundheden blandt mennesker med handicap. Foto: Kirstine Mengel.
Musholms formål er at øge sundheden blandt mennesker med handicap. Foto: Kirstine Mengel.

Musholm

  • Musholm er en registreret socialøkonomisk virksomhed, hvor overskuddet geninvesteres i tilbud om ferie- og sportsaktiviteter for mennesker med handicap. Fyrtårnet i byggeriet er den runde multihal, der giver rum for træningslejre, konferencer, koncerter og fritidssport.
  • Musholms formål er at øge sundheden blandt mennesker med handicap, og i multihallen kan man derfor gå fra ro til ræs på et splitsekund og dyrke alle tænkelige former for kørestolssport. Musholm imødekommer på den måde behovene hos mennesker med forskellige funktionsnedsættelser – selv om behovene ofte ikke er de samme. Det betyder, at tilgængelighed er så integreret i feriecentrets design og arkitektur, at man som gæst kun bemærker den, hvis man har brug for den.

Der var stor glæde i den danske lejr, da sports- og feriecentret Musholm blev hædret med to priser ved gallaevent, hvor The International Association for Sports and Leisure Facilities (IAKS) på vegne af IOC og IPC hædrede verdens bedste sportsbyggerier. Den ene pris var i kategorien “indendørs sports- og fritidsfaciliteter”, som Musholm modtog for sin enestående arkitektur, funktionalitet og sociale bæredygtighed.

– Vi er drevet af at skabe muligheder for mennesker – med arkitekturen som drivkraft. At blive hyldet for netop dette arbejde er derfor en stor ære. Ikke mindst af Den Internationale Paralympiske Komite, da det vidner om, at vi har skabt et sted med potentialet til at løfte livskvaliteten for mennesker uanset deres livsvilkår, fortæller Anders Tyrrestrup, arkitekt og partner i Aart architects.

Aart architects har stået i spidsen for designet og projekteringen af Musholm med Keingart, UrbanLAB og MOE som underrådgivere og Bexcom som konsulent.

Nye perspektiver

Den anden pris var den såkaldte IPC/IAKS Distinction Award, som Musholm modtog specifikt for sin unikke tilgængelighed. Som det lyder i begrundelsen, “åbner Musholm for nye perspektiver på at skabe sportsaktiviteter for alle – uanset alder og livsvilkår – og det gælder ikke blot for sportsudøverne, men også for tilskuere”.

– Distinction Award gives for helhedstænkningen i byggeriet, og den har især fokus på stedets brugervenlighed. På den front kan vi konstatere, at Musholm er førende. Filosofien bag byggeriet er, at vores tilgængelighed skal mærkes, men ikke ses – med andre ord er den en integreret del af omgivelserne, fortæller Henrik Ib Jørgensen, der er direktør på Musholm.

Han fortsætter:

– Det handler altså ikke kun om de konkrete sportsaktiviteter, men også om alt det ved siden af sporten: fællesskabet og det at kunne færdes selvstændigt omkring.

Som et nybrud inden for tilgængelig arkitektur har Musholm tiltrukket stor international opmærksomhed. Det er derfor ikke første gang, at Musholm bliver hædret ude i verden. Sidste år modtog sports- og feriecentret hovedprisen ved IAUD Awards i Japan for at sætte nye standarder for, hvordan det byggede miljø kan understøtte inklusion, når det gælder mennesker med funktionsnedsættelser. Derudover har det været udstillet på Den Internationale Arkitekturbiennale i Venedig og den danske pavillon ved De Olympiske Lege i Rio de Janeiro.

Relateret indhold