Danmarks højeste træhus skal bygges i Køge

I Køge har 30 husstande i forening indgået købsaftale om en byggegrund midt i det nye byudviklingsområde Søndre Havn. Her vil de bygge Danmarks hidtil højeste træhus.
Arkitekturen i Fællesbyg Køge Kysts byggeri er skabt til at understøtte fællesskaber. Visualisering: Tegnestuen Vandkunsten.
Arkitekturen i Fællesbyg Køge Kysts byggeri er skabt til at understøtte fællesskaber. Visualisering: Tegnestuen Vandkunsten.

Midt i Søndre Havn i Køge Kyst er 30 husstande gået sammen om at opføre et bæredygtigt byggeri, som med sine 24 meter bliver Danmarks hidtil højeste hus med en bærende konstruktion i træ.

– Det glæder os, at mange kan se det attraktive i at bo i et spændende hus, med gode muligheder for fællesskab og mere indflydelse på boligen – og hvor man får mere for sine penge, fordi der ikke er en projektudvikler, der skal tjene penge på projektet, siger Christian Hansen, formand for foreningen Fællesbyg Køge Kyst.

Netop mere indflydelse og kontante besparelser er blandt hovedidéerne i byggefællesskaber – et koncept, som stadig er lidt ukendt herhjemme men meget udbredt i Tyskland. Undervejs i processen har medlemmerne fået rådgivning fra Selskabet for Billige Boliger, som blandt andet arbejder for at fremme byggefællesskaber.

Billigere boliger til alle familietyper

Der er nu 12 ledige boliger tilbage. Foreningen arbejder netop nu på at finde de sidste beboere til lejlighederne, som spænder fra 102 til 142 kvadratmeter.

– Huset er disponeret, så der både er boliger til børnefamilien, det modne par og den enlige forsøger. Enkelte af boligerne er i to etager og meget velegnede til familier, som ønsker en etageadskillelse mellem de voksne og deres store børn, og som samtidig kan se idéen i den lette adgang til fællesskab og kontakt med andre beboere, siger Christian Hansen.

Med en gennemsnitlig kvadratmeterpris på godt 30.000 kroner med egen parkeringsplads i kælder ligger prisen omkring 15 procent under den gennemsnitlige pris for boliger i nybyggeri i projektsalg i Køge, hvor der er indregnet omkostninger til en udvikler.

Med i købet får beboerne en times arkitektbistand til indretning af den nye bolig. På grund af den valgte konstruktion med søjler og bjælker i træ er huset nemlig så fleksibelt, at det langt hen i processen er muligt at ændre på den enkelte lejligheds værelsesstruktur.

Fællesskab efter lyst

Selvom Fællesbyg Køge Kyst lægger stor vægt på fællesfaciliteter, understreger foreningen, at man ikke flytter ind i et kollektiv.

– Som beboer kan man vælge sin egen grad af fællesskab, og ingen er forpligtet til at deltage i bestemte aktiviteter, men mulighederne for at gøre det er goden, siger Christian Hansen.

Hos byudviklingsselskabet Køge Kyst er der glæde over, at projektet nu er så langt, at der ligger en betinget købsaftale, at hovedparten af beboerne er fundet, og at også arkitekturen er faldet på plads i form af et skitseprojekt, som er godkendt af Køge Kyst.

– Fællesbyg Køge Kyst er et stærkt bidrag til det socialt og visuelt mangfoldige byområde på Søndre Havn, som hele tiden har været visionen. Det nye hus bliver en fantastisk ramme om beboernes dagligliv, og jeg er sikker på, at vi også får nogle særlig engagerede og initiativrige borgere, som kan præge livet i hele bydelen, siger Køge Kysts projektdirektør Tove Skrumsager Frederiksen.

Fleksibelt byggeri

Selvom fællesskabet er frivilligt, er arkitekturen skabt, så rammerne inviterer til fællesskab, og derudover gavner trækonstruktionen både klimaet og beboernes sundhed og velbefindende, fortæller Jan Albrechtsen fra Tegnestuen Vandkunsten.

– Det er stadig lidt uvant med så store bygninger opført i træ, men huset skal opføres med en teknik, der er velkendt, særligt i vores nabolande, og trækonstruktionen har flere fordele. Det gavner klimaet ved at lede mindre CO2-ud, det giver et betydeligt bedre indeklima, fordi materialerne kan ånde, og så er det meget fleksibelt, da huset bæres af søjler i træ, så man faktisk kan flytte rundt på væggene senere hen, siger han.

Kun trappetårnene i huset skal opføres i beton og etagedækkene med en kombination af træ og beton, men derudover er det planen, at hele huset skal opføres i træ. Fællesbyg Køge Kyst forventer, at byggeriet af det nye hus går i gang i foråret 2019, og at beboerne flytter ind i slutningen af 2020.

Relateret indhold