C.F. Møller taler varmt for CLT

Arkitekt ved C.F. Møller gav til konference sine bud på træets muligheder i danske højhuse.
Lone Wiggers er partner og arkitekt hos C.F. Møller. Foto: Anders Melchiorsen.
Lone Wiggers er partner og arkitekt hos C.F. Møller. Foto: Anders Melchiorsen.

På hovedscenen ved konferencen Build in Wood i København kom Lone Wiggers, partner og arkitekt hos C.F. Møller, med sine overvejelser, når det gælder træ som et fremtidigt byggemateriale til høje huse herhjemme.

– Når vi vil bygge med træ er 3-10 etages huse virkelig der hvor CLT, krydslamineret tømmer, har sit “sweetspot”. Over 10 etager er det nødvendigt med træ-hybrider, da vindlast ellers kommer til at påvirke byggeriet. Men det er muligt at bruge træ til omkring halvdelen af byggematerialerne i de høje huse, sagde Lone Wiggers.

Når vi vil bygge med træ er 3-10 etages huse virkelig der hvor CLT, krydslamineret tømmer, har sit “sweetspot”.

Lone Wiggers – partner og arkitekt hos C.F. Møller

Et anden udfordring er, at lave lydfrekvenser bevæger sig i træet, fordi det er et let materiale. Derfor monterer man ofte tungere elementer som ler, beton, fliser i byggeriet, for at dæmpe lyden.

C.F. Møller tager udgangspunkt i en bæredygtig filosofi, og her passer træet fint ind, både i forhold til funktionalitet og æstetik. Lone Wiggers gav desuden eksempler på udenlandsk træbyggeri, hvor virksomheden er involveret.

Fleksibelt materiale

Hun fremlagde en masse fordele ved træet som eksempelvis de fleksible muligheder for at CNC-fræse i træet og for at transportere materialerne til afsidesliggende egne på en kosteffektiv måde. Også selve vægten på træet kan være en stor fordel i forhold til andre byggematerialer.

– Træ er faktisk et high tech produkt, og det vejer ikke så meget, så det er let at transportere til alle steder i verden, sagde Lone Wiggers.

Holder længe

Lone Wiggers tog fat i de norske stavkirker som eksempel på, at trækonstruktioner kan holde i mange år.

– Kirkerne har stået her siden 1100-tallet. Der er blevet lavet mange udskiftninger på træet sidenhen, men bygningerne er bevis for, at træ er et meget langtidsholdbart materiale, sagde hun.

Hun lagde også vægt på, at træ som CLT-moduler kan anvendes igen i nyt byggeri efter de har udtjent deres formål i det første byggeri.

– Træ har en lang levetid som byggemateriale. En stor del af det kan genanvendelses og bidrager til en yderligere CO2 lagring. Det vil give en “fortynding” af CO2 udledningen over en perioden på helt op til 250 år, sagde hun

Hæmmer brand

Et andet og vigtigt aspekt, når det kommer til træ er materialets brandhæmmende egenskaber. Lone Wiggers gjorde opmærksom på, at selv om det umiddelbart ikke lyder logisk, så er træ brandhæmmende, så kan det i kombination med andre materialer mindske risiko for kollaps i større bygninger.

– Det er faktisk oplagt at beklæde en stålkonstruktion med træ. Hvis der opstår brand forkuller træet og beskytter stålet mod opvarmning. Derved sikrer man, at stålet ikke deformerer sig, og i sidste ende, at det kollapser.

Hun kom med flere eksempler på, hvordan CLT kan bruges inde i bygninger og hvilke æstetiske muligheder og udfordringer, det giver.

– Hvis vi har det rå eksponeret, skal det også installeres et sprinkleranlæg, og det kan gå ud over det æstetiske udtryk, Alternativt skal træet beklædes med gips, sagde Lone Wiggers.

Relateret indhold